Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A feljebbjutásra ösztönzik a női munkavállalókat
2021. jún. 25. péntek | Keszthely
A feljebbjutásra ösztönzik a női munkavállalókat
A szociális szférában leginkább nők dolgoznak, ám a vezetők között alul reprezentált az ő számuk – erről is szó esett csütörtökön a WomEn-Puls projekten belül. A szemléletformáló információs workshop keretében elhangzott, vannak jó példák arra, hogy egy nő is lehet sikeres vezető. A meghívott vendégek saját tapasztalataikat is megosztották. A pályázatból megvalósul eseménysorozat második programját Keszthelyen rendezték.

Sikeres Zala megyei női vezetők történetével is megismerkedhettek a jelenlévők a WomEn-Puls szemléletformáló információs workshop keretein belül. A pódiumbeszélgetésen a hölgyek mind egyetértettek abban, hogy a családi támogatás elengedhetetlen volt a karrier mellett. Szó esett arról is, hogy van-e különbség női és férfi vezető között.

„Nagyon érdekes mindig ezt a megközelítést vizsgálni, hogy a nők és a férfiak vezetési stílusban vezetői szerepekben miként, hogyan jelennek meg. A személyes véleményem egyébként az, hogy nem feltétlenül ezt a megközelítés az, ami az érdemi változást jelenti abban, hogy ki milyen vezető. Énnekem hitvallásom az, hogy a személyiségjegyek és a személyiség az, ami valakit eljuttathat ilyen pozícióba. És hogyha különbségek is vannak férfi és nő között, én sokkal inkább azt gondolom, hogy a személyiségből adódik. De nagyon érdekes volt azt hallani másoktól, hogy ők is hasonlóan, vagy éppen ellenkezőleg gondolkoznak erről, mint ahogy én.” - mondta el Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta.

A hölgyek a pódiumbeszélgetésen elmondták, nagyon sok sztereotípia kering a női vezetők körül. Sokakban merül fel például a kérdés, hogy miért pont egy nő érdemelte ki a pozíciót? A meghívott vendégek arra is válaszoltak, hogy véleményük szerint van-e kapcsolat a nemek és a között, hogy valaki jó vezető. H. Horváth Orsolya is úgy véli, ez nem nemi, hanem inkább személyiségkérdés.

„Ezt nehéz megítélni. Én ebből nem csinálok férfi-női kérdést. Nem tudhatom, hogy a férfiak hogyan élik meg, én azt tudom, hogy én hogyan élem meg. Nyilván vannak nehéz döntések. Nyilván vannak olyan döntések, amikor tudod, hogy ez egyeseket negatívan fog érinteni akármennyire is próbálod ezt elkerülni, de ezt szerintem tudni kell feldolgozni. És amikor tudod, hogy ezek a döntések össztársadalmilag, vagy a képviseltek részére alapvetően pozitív eredményeket hoz, akkor ezek felvállalható konfliktusok és felvállalható hatások. Én feltételezem, hogy a férfiak is hasonlóképpen mérlegelnek.”

A szemléletformáló információs workshop egy határon átnyúló pályázatból valósulhatott meg. Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program vezető partnere a Zala Megyei Önkormányzat. A WomEn-Puls célja, hogy tréningprogramokkal javítsa a közszférában foglalkoztatott nők munkaerő-piaci és esélyegyenlőségi helyzetét, valamint, hogy formálja a vezetők és döntéshozók szemléletét.

„Tapasztalati tény, hogy ezen a területen dolgozók jelentős része női munkavállaló. Ha a statisztikákat megnézzük, akkor viszont azt tapasztaljuk, hogy vezető, felső vezető szinten sokkal alulreprezentáltabb ez a nem. Tehát el kell gondolkodni azon, hogy vajon mi az oka ennek a jelenségnek. Természetesen valahol ebben benn van a társadalom egészére jellemző módon az, hogy vannak sztereotípiák, amelyeket a kiválasztásnál sokszor figyelembe vesznek.” - osztotta meg Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

A Zala Megyei Közgyűlés alelnöke hozzátette, szeretnék, ha a program által ösztönözhetnék a női munkavállalókat arra, hogy minél jobban tervezzék a magasabb pozícióba jutást.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. aug. 18. szerda 15:35 | Keszthely
Tandemekkel érkeztek Keszthelyre látássérültek közösen a Mozdulj! Közhasznú Egyesület tagjaival.
| 2015. nov. 20. péntek 07:22 | Keszthely
Sikeresen lezárult a keszthelyi önkormányzat területi esélyegyenlőséget segítő projektje.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.