Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / 150-en tesznek záróvizsgát a Georgikonon
2021. jún. 9. szerda | Keszthely
150-en tesznek záróvizsgát a Georgikonon
150 hallgató záróvizsgázik a Georgikonon. A végzősök elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak a keszthelyi egyetemen. Hétfőn a ménesgazdák gyakorlati államvizsgája zajlott, kedden és szerdán pedig az elméleti számonkérésekre került sor. A Georgikonon külföldi hallgatók is vannak, akik a járványhelyzet ellenére igyekeztek a legtöbbet kihozni keszthelyi tartózkodásukból.

A ménesgazda szakos hallgatók gyakorlati számadásával kezdődtek meg a záróvizsgák a Georgikonon. Az egyetem lovardájában 10 hallgató adott számot a tudásáról. Mindannyiuknak teljesíteniük kellett egy programot a díjlovas négyszögben, ezt követően pedig a húzott tételen található feladatot kellett végrehajtaniuk. A diploma előtt álló hallgatók többségének már konkrét elképzelései vannak a jövőt illetően.

„Több helyet is meglátogattunk, ilyen lovas helyeket, így úgy gondolom, hogy elég tág az ismeretségi körünk már a szakon. Tehát akár több lovas helyre is el lehet menni. Én mindenképp szeretnénk továbbtanulni még itt a Georgikonon, mezőgazdasági szakon, mert nagyon érdekel és imádom ezt a családias légkört, ami itt van Keszthelyen.” - mondta Gröschl Szilvia, a MATE Georgikon Campus hallgatója.

A tételek között szerepelt például a fogat befogása és maga a hajtás is, de futószárazás és kantározás is a feladatok között volt. A ménesgazda szakképzés három féléves, ebből két félévet a campuson töltenek a hallgatók, egyet pedig egy szabadon választott gyakorlati helyen. A képzés természetesen az elméleti tudás átadásával kezdődik, a Georgikonon azonban fontos a gyakorlati ismeretek megszerzése is, ehhez minden adott Keszthelyen.

„Itt a szakon nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati ismeretekre, a lovaglásnak az alapismereteire, az oktatásnak az ismereteire, illetve a fogathajtásra is. Kiemelt jelentőségű, hogy egy lovas szakember mindent a gyakorlatban el tudjon sajátítani, meg tudjon csinálni. Ebben az évben azért nehézséget jelentett sajnos a  COVID járvány, hiszen a hallgatók jópár lovas órája kiesett, ezt megpróbáltuk itt a félév végi gyakorlással valamennyire bepótolni.” - tájékoztatott Dr. Bartos Ádám Sándor, a MATE Georgikon Campus egyetemi docense.

Kedden a külföldi hallgatók is számot adtak a tudásukról a Georgikonon. A keszthelyi egyetem évtizedek óta fogad hallgatókat főként ázsiai és afrikai országokból. Az itt tanulók nagy örömmel fedezik fel Keszthelyt és környékét és számos élménnyel gazdagodnak az egyetemen belül is. Az elmúlt másfél évben azonban jelentősen beszűkültek a lehetőségeik a járvány miatt. Ennek ellenére igyekeztek kihozni a legtöbbet az itt töltött időből.

„Elkezdtem németül tanulni, ez már a negyedik nyelv, amit megtanultam. Elkezdtem megtanulni kötni, emellett pedig több figyelmet fordítottam a tudományos cikkekre. Ugyanis a mindennapi rutin során nem figyelünk eléggé az apró dolgokra, de most nekem ezek az új képességek nagyon hasznosak és bízom benne, hogy a jövőben is azok lesznek.” - tájékoztatott Askarova Gulsamal, a MATE Georgikon Campus hallgatója.

Az idei évben 150 hallgató tett záróvizsgát a Georgikonon. A járványügyi szabályoknak köszönhetően személyes jelenléttel zajlottak az államvizsgák, de néhány szabályt be kellett tartani. A bizottságok külső tagjai online kapcsolódtak be a vizsgákba, a hallgatókat pedig megadott időpontra hívták be az egyetemre.  

„15 bizottságban 150, éppen 150 hallgató vizsgázik. Személyes jelenléttel, de azért korántsem olyan az egész látvány, amint ez szokott hagyományos keretek között lenni. A hallgatók korlátozott időre jönnek és tényleg csak és kizárólag a feleltük, a védésük idejére jöhetnek be az épületbe. Tehát az az izgatott tömeg, várakozó tömeg az most nincs.” - emelte ki Poór Judit, a MATE Georgikon Campus oktatási dékánhelyettese.

A Georgikonon idén a diplomaosztót is megtartják, erre június 26-án kerül sor. Az ünnepségen ezúttal csak a hallgatók vehetnek részt, a szülők és barátok csak az átadót követően ünnepelhetnek közösen.  

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. máj. 26. csütörtök 17:31 | Keszthely
Az eseményen búcsúztatták Labanov Tünde nyugalmazott pedagógust.
| 2019. jún. 14. péntek 14:16 | Keszthely
15 szakon 13 bizottság előtt vizsgázott 147 egyetemista.
| 2018. jún. 13. szerda 16:57 | Keszthely
14 bizottságban zajlottak a záróvizsgák és a szakdolgozat védések a Georgikon Karon kedden.
| 2015. máj. 19. kedd 09:05 | Keszthely
Több mint 160 végzős fiatal gazdász vett búcsút a Georgikontól.A záróvizsgák után új életszakasz kezdődik
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
Újabb fejlesztések várhatók a MATE Georgikon Campusán.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
21:40
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.