+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi az év balatoni háza
2021. június 9. szerda 15:10 - Keszthely
Keszthelyi az év balatoni háza
Keszthelyi lett az év balatoni lakóháza. A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség építészeti díjpályázatán egy másik keszthelyi épületet, a Kis-Balaton Látogatóközpontot is kitüntette a zsűri. A felhívásra minden eddiginél több, összesen 23 pályamű érkezett. A szervezők célja, hogy jó példát mutassanak az építkezni, felújítani szándékozóknak a tó körül.

A keszthelyi Castelli-villa a Múzeum utcában az értékes múltú városrész rendkívüli darabja. Az 1900-as évek elején épült villa felújítási koncepciójánál a tervező Kurucz Szabolcs figyelembe vette az épület egyedi értékeit és kihasználta a benne rejlő lehetőségeket. A hozzáértők szerint a bővítés példamutató módon illeszkedik a nagycsaládosok által lakott épülethez.  A villa az Év Balatoni Háza építészeti pályázat zsűrijét is megnyerte, olyannyira, hogy ez lett az év balatoni lakóháza.

A díjátadónak otthont adó Kis-Balaton Látogatóközpont pedig az év balatoni középülete lett. A vadátjáró ihlette, talajban elvesző, tudatosan földszintesre tervezett zöldtetős épület kiindulópontot és tájékozódást jelent a környék, a berek felfedezéséhez.  

Az Év Balatoni Üdülőépülete 2020. címet pedig a balatonfüredi Horgász klubház nyerte el.  

Keszthely polgármestere nagy örömét fejezte ki, hogy három kategóriából kettőben keszthelyi ingatlan nyert díjat. Nagy Bálint szerint fontos, hogy a Balaton körüli építkezések fenntartható módon valósuljanak meg: „Jelentős fejlesztések indultak el a Balaton partján, ezen belül Keszthelyen is és jelentős fejlesztések vannak előkészület alatt is. Különösen fontos – azt gondolom – hogy felhívjuk a figyelmét mind a tulajdonosoknak, mind a tervezőknek, mind pedig az adott térségben élőknek, vagy oda látogatóknak, hogy mennyire fontos, hogy megfelelően átgondoltan, a természeti értékeket óvva, védve készítsék elő a különböző terveket.” 

Több különdíj is gazdára talált, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Szövetség, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara is adott át elismeréseket. Az Év Balatoni Háza pályázat célja a minőségi építészet népszerűsítése. A programot a Miniszterelnökség is támogatja. Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár elmondta, fontos, hogy az építkezés és felújítás kulturáltan, az értéket megőrizve tudjon végbemenni. 

„Nem tönkretéve itt most a Balatont, ami a legfőbb kincs, amire mindannyian fókuszálunk, hanem úgy tudjunk értéket teremteni – mi építészek, magamat is beleértve – hogy az javára és gazdagodására váljon elsősorban a Balatonnak, másodsorban az ide vágyó, meg kikapcsolódni vágyó turistáknak, honfitársainknak” - mondta a rendezvényen építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár. 

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve harmadik alkalommal hirdette meg az építészeti díjpályázatot. A tervek szerint idén is közzéteszik felhívásukat, hogy kiderüljön, melyek legyenek az év balatoni épületei 2021-ben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus