+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tömegesen pusztulnak a méhek
2021. május 27. csütörtök 19:02 - Keszthely
Tömegesen pusztulnak a méhek
Évek óta problémát jelent a méhpusztulás. A Föld legfontosabb élőlényeit a kihalás veszélye fenyegeti. A túlzott és nem megfelelő vegyszerhasználat, a rájuk veszélyes paraziták elszaporodása, a klímaváltozások mind befolyásolja a méhcsaládok életben maradását.

Németh Tibor méhész. Azt mondja, Zala megyében hat egyesületben ezer méhésznek kell évek óta szembenézni a méhcsaládok pusztulásával. Magyarországon volt olyan év, amikor egyes területeken, télen a méhek egyharmada elpusztult. A megmaradt állomány egy része pedig nem volt termelőképes. Ami azt eredményezte, hogy kevés akác és repceméz került a fogyasztók elé. Az idei év sem biztató a méhészek számára. A tömeges pusztulás okait régóta próbálják megfejteni.

"Az utóbbi 2-3 évben tapasztalunk olyan méhpusztulásokat mint ami 2000-2002-között az USA-ban elindult. Ezt úgy hívják, hogy kaptár elhagyás szindróma. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte annyi méh nem marad a kaptárba télre, mint amennyit vizsgálatra be lehetne küldeni. Az 10 szem vagy 300 valahány méhecskének kell lenni. Gondoljon bele. Egy téli méhkaptár állománya 15-18 ezer egyedből áll. Ezek eltűnnek ."- mondta Németh Tibor.

2021 tavaszán a méhészek az általuk már ismert jelenséggel, a kaptárban való pusztulással találkoztak. Méhészek, méhegészségügyi felelősök vizsgálják az okát. Köztük azokat a hibákat is, amiket a méhtartással, méhneveléssel  foglalkozók követnek el.  A méhek telelése nem volt rossz. Azonban a korai enyhülés miatt megindult a fiasítás és a méhcsoportok folyamatosan fogyasztották a mézkészletet, felélték a tartalékot. A méhpusztulást nagyban befolyásolja a méhek éhezése, amit egy tapasztalt, jól képzett méhésznek észre kell venni. A szakemberek megfigyelése azt igazolja, hogy a nyári méhpusztulást nagyban befolyásolja a napraforgóra való vándorlás is. Azok a méhcsaládok, amelyek nem tudnak tiszta vizet inni és az ültetvény melletti vegyszeres pocsolyákból isznak szintén elpusztulnak. Az időjárás, az enyhe tél, a korán jött meleg és a tavaszi fagy is közrejátszik a méhek pusztulásában.

"Ha ilyen mértékű lesz a pusztulás- még egyszer mondom- úgy néz ki, hogy 60% körüli pusztulás van- ott ahol pusztulnak a méhek természetesen-a gond ott van, hogy nem lesz ami beporozza azokat a növényeket, amelyek részben élelmiszert biztosítanak nekünk, részben pedig az élelmiszerként felhasznált haszonállatoknak a takarmányozására szükségeltetnek."- mondta el a szakember.

Az ország különböző területein komoly károk keletkeztek a méhcsaládokban. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel együttműködve folynak a méhek tömeges pusztulására vonatkozó hatósági vizsgálatok .

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus