+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy hét alatt leesett a május havi csapadékösszeg Keszthelyen
2021. május 26. szerda 15:23 - Keszthely
Egy hét alatt leesett a május havi csapadékösszeg Keszthelyen
Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás. Az elmúlt héten Keszthely térségének volt benne része. Egy hét alatt leesett a május havi csapadékösszeg. Az elmúlt hónapok száraz időjárása miatt nagyon jól jött ez a csapadék, de a hirtelen, nagy mennyiségben lehulló esőből csak kevés tud hasznosulni. Anda Angéla, a Georgikon egyetemi tanára szerint a változékony csapadékjelenségek tovább fognak erősödni a klímaváltozás miatt.

Az időjárás nem kedvezett a pünkösdi hosszúhétvégének. Az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott le Keszthely térségében. Amilyen kevés volt a hónap első felében az eső, annál inkább fordult csapadékosra az időjárás. Hiába tűnik úgy, hogy sok eső esett, a tél enyhe és csapadékszegény volt és tavasszal is a sokéves átlagnál jóval kevesebb eső hullott. A hónap közepéig a május is száraz volt, ám a múlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott, 63 millimétert regisztráltak Keszthelyen.

Dr. Anda Angéla, a MATE Georgikon Campus egyetemi tanára: „Ez most az idén talán segített, mert ha megnézzük a ’21-es adatokat akkor az mind átlag alatti volt májusig. Májusban viszont ez az egy hét meghozta a csapadékot és ez egy kicsikét segített ennek a tavasznak a csapadékviszonyain. De ne tévesszen meg bennünket, hogy ez a milliméter nagyon ez nagyon rövid idő alatt esett le. Tehát ennek a hasznosulása az biztos, hogy nem olyan, mint ha szépen, fokozatosan, lassan, kisebb adagokban kaptuk volna ezt a csapadékmennyiséget.”

Ez a nagy mennyiségben lehullott eső nem bírta feltölteni azt a csapadékhiányt, amit a korábbi hónapokban felhalmoztunk. Anda Angéla hozzátette, ráadásul a hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék esetén sokkal több az elfolyás, telítődik a talaj felső rétege, így nem tud a víz beszivárogni. Ez a mezőgazdaság szempontjából különösen hátrányos lehet: „Nem mindegy, hogy a múlt héten leesett egy hét alatt leesett 63 milliméter csapadék – ha ez egyenletesebben 3-4-5 milliméterenként hullik, egyáltalán nem mindegy, mert sokkal több lesz az elfolyás, telítődik a talajnak a felső rétege. Ezért nem engedi beszivárogni, hanem lefolyik a talajról, mélyebb területeken összegyűlik és esetleg pont arról a tábláról, ahol a legnagyobb a csapadékhiány, onnét ez a lehulló csapadék elmegy, tehát a hasznos csapadék – amikor rövid idő alatt sok csapadék hullik, sokkal kevesebb képes beszivárogni, kevesebbet tudnak hasznosítani a növények.”

A mezőgazdaság szempontjából a hőmérséklet sem volt kedvező az elmúlt hónapokban. Az enyhe tél kedvezett a kártevők áttelelésének, tavasszal pedig nagyon hideg volt. 

„Enyhe tél után vártuk a tavasz, vártuk a tavaszt és a tavasz az Istenért nem akart megjönni. Ha megnézzük a március hónapot, meg az április hónapot, több mint 2 fokkal volt hidegebb, mint a sokéves átlag. Én azt nem mondom, hogy ez egy évszázados rekord, de rekord közeli hűvös idő, országosan lehet elérjük a rekordot. Nagyon hideg volt” - tette hozzá a MATE Georgikon Campus egyetemi tanára. 

Ez a hideg pedig csapadékhiánnyal társult. A Georgikon egyetemi tanára szerint túlságosan ugrálnak a csapadékösszegek. A medence jelleg miatt Magyarországon rendkívül változékonyak a csapadékjelenségek, ez Keszthelyen is megfigyelhető. Anda Angéla hozzátette, ez a változékonyság nagy valószínűséggel megmarad, ráadásul a klímaváltozás rá is erősít az extrém helyzetek felerősödésére.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus