+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Domborművet kapott a legendás zalai honvédőrnagy
2021. május 26. szerda 13:14 - Szentpéterúr
Domborművet kapott a legendás zalai honvédőrnagy
Pallini Inkey Kázmér legendás zalai honvédőrnagyot és feleségét ábrázoló domborművet avattak szombaton Szentpéterúron. Turi Török Tibor készítette és ajánlotta fel a településnek az alkotást, melyet Szálinger István írásai inspiráltak. A faluból származó helytörténész három kötetben írta meg a hős parancsnok és osztrák feleségének szerelmi történetét.

Pallini Inkey Kázmér a 47. zalai honvéd zászlóalj parancsnoka volt. 43 szentpéterúri harcolt kötelékében, akikkel az elsők közt tűzték ki a magyar lobogót Buda várának 1849-es visszavételekor. A kapornaki járás egykori szolgabírójáról és világszép osztrák feleségéről Szálinger István helytörténész írt három kötetet. Ezek inspirálták a szobor elkészítésére Turi Török Tibort. A keszthelyi szépmíves Than Mór festménye alapján formálta meg Inkey Kázmér képmását, feleségét, Berchtold Eleonóra grófnőt pedig saját elképzelése szerint jelenítette meg.

„Én szívesen hozzáláttam, mert végül is a magyar tudatnak az erősítése, az ifjúságnak a hon iránti viselkedését egy kicsit azért vissza kéne formálni a mi világunkba, akkor, amikor minket még magyarságra neveltek. Sajnos ez megfordult az utóbbi harminc évben. Gondoltam, hogy ezzel a szoborral is adok itt a hazának, adok a településnek, adok az őrnagy kultuszának” - nyilatkozta Turi Török Tibor.

Szálinger István Szentpéterúrról származik, mindig is érdekelte a település története. Gyerekkorában hallott először Inkey Kázmérról és jóságos feleségéről. Az ünnepségen a szerző elmondta, a járványt kihasználva kezdett kutatni és történelemtanár felesége segítségével írta meg a falujának történetét, szokásait, néprajzát is tartalmazó háromrészes kötetet. 

„Tulajdonképpen ez a három könyv nem más, mint egy szerelmi történet, egy nagyon szép szerelmi történet, ami a katonaságnál zajlott. Ez attól egyedülálló inkább, ez nem is annyira az Inkeyről szól – róla is, mert ő volt a hős – viszont osztrák felesége volt neki, nagyon fiatal, 16 éves korába került ide és nagyon gyorsan megtanult magyarul, magyarosan öltözködött, magyarosan viselkedett” - mondta el a dombormű avatásán Szálinger István.   

A legendás zalai honvédőrnagy és felesége a Szentpéterúrhoz közeli bánfai birtokukon éltek és gazdálkodtak. Az itteni templomba járó, sokat jótékonykodó pár nagy tiszteletnek örvendett – mondta el a település polgármestere. Lakatos István hozzátette, az elmúlt időszakban nem volt ilyen esemény Szentpéterúron. Ezzel a szoborral is szeretnék megismertetni a helyiekkel a saját történelmüket. 

Lakatos István polgármester: „Eddig is megvolt a történelem, csak nem ismertük, nem ismertük így. Szálinger István, aki szentpéterúri lakos volt, ő kezdeményezte, hogy könyvet ír, megkeresett bennünket, mi partnerek voltunk, mindenbe támogattuk, segítettük és közben jött a Turi Török Tibor, aki a szobrot, domborművet felajánlotta és ez nekünk nagyon nagy szó volt és mellé álltunk, partnerek voltunk, kiegészítettük egymást.” 

A művelődési ház falán elhelyezett dombormű mellett további alkotásokat is szeretne készíttetni a településvezetés a felajánló Turi Török Tiborral. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár