+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kerékpáros szervizpontot alakítottak ki Gyenesdiáson
2021. május 14. péntek 14:18 - Gyenesdiás
Kerékpáros szervizpontot alakítottak ki Gyenesdiáson
Kerékpáros szervizoszlopot avattak és BikeSafe akciót tartottak ma Gyenesdiáson. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságnak köszönhetően immár kereket tudnak fújni és kisebb javításokat is el tudnak végezni a két keréken közlekedők a bicikliút mentén. Az ünnepélyes átadón elhangzott, az országos kerékpáros regisztrációnak köszönhetően egyre több bringa kerül vissza a tulajdonosához.

Kerékpáros szervizoszlop is segíti már a bringázókat Gyenesdiáson. A Bringatanya mellett számos szerszám áll rendelkezésre, amellyel a kerékpározók kisebb javításokat el tudnak végezni, de a kerekek felfújására is van lehetőség. Az oszlopot a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság telepítette a BikeSafe akció keretében. Az országos kerékpár regisztrációs rendszer 2014 óta működik sikeresen, mára több mint 80 ezer biciklit regisztráltak. Keszthelyen és környékén is népszerű a program.   

„Elmondható, hogyha egy kerékpárt eltulajdonítanak, akkor nagyon nehéz dolga van a rendőrségnek, mert kevés adatot, kevés információt tudnak a tulajdonosok erről, ez alól a zalai emberek, a keszthelyiek sem kivételek. Talán hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi időben, ami kerékpárt eltulajdonítottak, nagy számban tudjuk visszaadni a tulajdonosoknak. Az, amelyik a BikeSafe rendszerben van regisztrálva, azt szinte 100%-ban biztos, garantált, ha megtaláljuk, visszaadjuk a tulajdonosának.” - tájékoztatott Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A gyenesdiási szervizpontot pénteken délelőtt, ünnepélyes körülmények között adták át. Az eseményen részt vett Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is. Gál Lajos, a település polgármestere elmondta, Gyenesdiás számára mindig rendkívül fontosak voltak a kerékpáros turisták, így nagy öröm, hogy a rendőrséggel együttműködve tudják segíteni a két keréken közlekedőket. Hozzátette, az elmúlt időszakban tájékoztató táblákat helyeztek ki és kerékpárutak, valamint kerékpáros pihenők kiépítése is tervben van.

„A Balatoni bringakörúthoz kapcsolódó, Keszthelyi-hegységbe felvezető, egyéb településekre átvezető kerékpárutak kiépítése nagyon lényeges volt az elmúlt időszakban. Most is dolgozunk egy újabb kerékpárszakaszon, hiszen a két strandunk közötti, Balaton-partra levezető kerékpárszakasz és sétány most van tervezés alatt és remélhetőleg egy éven belül már ez is működni fog. Nagyon örülünk, hogy a térségben több olyan kerékpáros pihenő is kialakításra került, így Gyenesdiáson is, ami szolgálja a bicikliseket.” - emelte ki Gyenesdiás polgármestere.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen szervez BikeSafe akciókat a megyében. Keszthelyen a Bűnmegelőzési Irodában egész szezonban lehetőség van a kerékpárok regisztrációjára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programnak köszönhetően jelentősen csökkent a kerékpárlopások száma és az eltulajdonított biciklik is nagyobb arányban kerültek vissza a tulajdonosaikhoz.

„’19-ben ez a tendencia markánsan tartja magát és – nem a zéró felé, de a csökkenést mutatja. Van egy látencia, amit csak becsülni tudunk. Sajnos a nagyobb értékű kerékpárokat sem megfelelően biztosítják, a kisebb értékűeknél pedig, vagy használt és már kifutóban van, ott nem nagyon tesznek feljelentést, miközben azért azokat is lopják. Nyilvánvalóan, aki felelős, a jó gazda gondosságával ügyel a vagyontárgyaira, ő azt megfelelően biztosítja és védi, de a BikeSafe program ezt a célt is szolgálja.” - tette hozzá Dr. Garamvölygi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési tanács kommunikációs igazgatója.

A szakemberek elmondták, mindig a kerékpár értékével arányosan kell gondoskodni a védelemről. Fontos, hogy a biciklit otthon is zárjuk le, hiszen a tároló ajtaja nem véd a lopástól. Emellett igyekezzünk mindig figyelmet fordítani a járművekre, biztonságos helyen, megfelelően lezárva parkoljunk azokkal.          

Regman Karola - Keszthelyi TV                                            

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus