+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több szempontból is egyedülálló az építőipari képzés Keszthelyen
2021. május 13. csütörtök 16:16 - Keszthely
Több szempontból is egyedülálló az építőipari képzés Keszthelyen
Az országban elsőként Keszthelyen jött létre Ágazati Képző Központ. A Tudor Szakképző Kft. az elmúlt 15 évben is arra törekedett, hogy a diákok a képzés mellett a valós munka világában is kipróbálhassák magukat. Az új központnak köszönhetően azonban több cég is becsatlakozott a folyamatba. Emellett technikusi képzés is indul, a Tudor Kft. pedig több millió forintos beruházással korszerűsíti a telephelyét a minél modernebb oktatási lehetőség érdekében.

Az elmúlt hónapokban szinte teljeskörűen megújultak a Tudor Szakképző Kft. épületei. A cég tulajdonosa magánberuházásból több millió forintot költött arra, hogy egy korszerű, minden igényt kielégítő szakképző központ jöjjön létre. A Tudor Kft. 15 éve működik együtt az Asbóth iskolával, számos diák tanulta itt a szakmát, emellett a munka világában is kipróbálhatták magukat a tanulók. A szakemberek úgy látják, az építőipari szakmák egyre népszerűbbek és egyre több kiemelkedő diák jelentkezik a szakképzésekre.

„Sokat tudjuk a gyerekeket kivinni építkezésekre, ahol ugye valós helyzeteket látnak. Látják a vállalkozót, látják a vállalkozónak a körülményeit, a gépeket. Látják, hogy milyen anyagi bevételeik vannak. A gyerekeket az nagyon motiválja egyébként, hogy egy jól menő vállalkozónak milyen anyagi háttere van. Egyre több hajlandóságot mutatnak erre, tehát látnak a gyerekek ebben lehetőséget.” - tájékoztatott Kovács Andrea festő szakoktató.

A Tudorban fontosnak tartják az ösztönző, egyéni igényekre szabott oktatást, hogy a legjobb, önálló munkára képes szakembereket képezzék. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztenek, a jelenlegi beruházás keretében kialakítanak egy számítógépes termet, hogy az új vizsgáztatási követelményekhez minden rendelkezésre álljon a tanulók számára. Emellett – az országban egyedülálló módon – létrehozták az Ágazati Képzési Központot, ennek keretében öt cég fogott össze, hogy segítsék az építőipari szakmát és biztosítsák az utánpótlást.

„Ezek az ágazati képzőközpontok lesznek jogosultak arra, hogy az ágazati vizsga után a munkalapú képzésbe bevonhassák a fiatalokat. Gondolok itt elsősorban arra, hogy ezek a cégek, akik bent vannak, ők a munka világába produktív munkavégzéssel be tudják vonni a tanulókat. Ebben az egyik cég a Keszthelyi-Tudor Szakképző Kft., aki eddig is produktív munkavégzéssel nagyon sok tanulót foglalkoztatott az elmúlt 15-20 évben. Most az lesz a változás, hogy, jelen pillanatban öt cég, de egyre több jelentkező van, aki még bekapcsolódna ebbe az ágazati képzésbe.” - emelte ki Papp Sándor, a Keszthelyi-Tudor Fa- és Építőipari Szakképző Kft. ügyvezetője.

Az Ágazati Képzési Központ mellett építőipari technikusi képzés is indul Keszthelyen várhatóan a 2022-es tanévtől. A szakemberek elmondták, nagy szükség van erre, hiszen az ágazatban nem csak kiváló szakembereket kell képezni, hanem olyanokat is, akik irányítani tudják az adott munkafolyamatokat vagy akár az egész céget. A technikusi képzés elindításában a Tudor Kft., a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és az Asbóth iskola szorosan együttműködik.

„Az építőiparban is egyre több olyan középvezetőre van szükség a vállalkozásoknál, illetve akár a tervezőirodákban is, akik a munkafolyamatoknak a menetét szakszerűen tudják irányítani és ellenőrizni is. A magasépítő technikus képzést szintén Keszthelyen – mivel nagy hagyományokkal rendelkezik az iskola, ezért a kapcsolata is a helyi építőipari vállalatokkal, különösen a Keszthelyi Tudor Kft-vel nagyon szoros. Ez a Centrum ideje alatt is folytatódott meg folytatódik is." - tájékoztatott Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja.

A szakemberek elmondták, a folyamatosan fejlődő technológiák és alapanyagok szükségessé teszik az állandó továbbképzést. Ennek érdekében a szakképzési centrum olyan tanfolyamokat is indít, amelyben egy-egy szakma specializált tananyagát oktatják majd a diákoknak.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár