+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több ezer régiség érkezett Keszthelyre
2021. május 10. hétfő 16:08 - Keszthely
Több ezer régiség érkezett Keszthelyre
Biedermeier szekrény, réz gyertyatartó, bajor söröskorsó. Csak néhány tárgy abból a több ezerből, amely Bethlen Gábor boltjában megtalálható. A régiségkereskedő több mint 50 éve gyűjti az ősök által hátrahagyott tárgyakat, úgy véli, fontos lenne megőrizni ezeket az utókornak, mert több generáció emlékét hordozzák magukban. Múlt péntek óta a keszthelyiek is megtekinthetik a gyűjteményt a tulajdonos boltjában.

A teljesen eredeti állapotában lévő szekrény csak az egyik a számos bútordarab közül, amely Bethlen Gábor boltjában megtalálható. Az üzlet tulajdonosa Nagymarosról költözött Keszthelyre és öt évtizede foglalkozik régiségek gyűjtésével. Elmondta, Hévíz és a Balaton közelsége miatt bízik abban, hogy vállalkozása a járvány okozta nehézségek mellett is sikeres lesz. Az új boltjában nem csak bútordarabok, hanem számos dísz- és használati tárgy, edény- és pohárkészletek, csillárok, vázák is megtalálhatók. A tulajdonos azt mondja, ezek a tárgyak őrzik a hagyományt és az ősök tiszteletét.

„Már kézzel szinte alig csinál valaki valamit, a bútorok pozdorjából és műanyagból vannak. Ezek azért százszor jobban megtartják az értéküket. Egy mai bútornál a gyerek nekimegy, kitörik az ajtó és ki kell dobni az egészet, nem lehet javítani. Ez a szekrény, amiről szó volt, ez pedig olyan, hogy 200 éves és még mindig szekrény és ennek az ára 100 év múlva a sokszorosa lesz.” - tájékoztatott az üzlet tulajdonosa, Bethlen Gábor.

Bethlen Gábor gyűjteménye több ezer darabot számlál. A tárgyak többségét hagyatékból vásárolta, hiszen kőművesmesterként számos házban megfordult és sok családdal találkozott, akik szerettek volna megválni őseik hagyatékától. A keszthelyi boltban a gyűjtemény egy töredékével találkozhatnak az érdeklődők. A régi tárgyak mindegyike történeteket őriz, ezek közül néhányat a gyűjtő maga is ismer. A boltban két emeleten, mintegy 300 négyzetméteren várják a vásárlókat.             

„Nagyon sok örökölt dolog, kihalt szülők, nagyszülők. A nagyszülőknek a tárgyait, mikor a házat eladták vagy kidobnak mindent vagy hozzájutok. Soknak nem tudom így a történetét, mert lehet, hogy 1-2 generációval visszafelé kéne kutatni és ezekről nincsen családfa és nem tudom mi.” - tette hozzáa  tulajdonos.

Bethlen Gábornak mindenből jelentős gyűjteménye van, szinte nincs olyan tárgy, amit ne lehetne megtalálni a boltjában. Rendben sorakoznak egymás mellett a bajoroktól ismert söröskorsók, de többféle kristály- és üvegpohárból is válogathatnak az érdeklődők. A babagyűjtők is találnak maguknak kedvükre valót, de aki a konyhájába szeretne néhány zománcos edényt, az sem fog csalódni. Bethlen Gábor azt mondja, amellett, hogy ezek a régi tárgyak rendkívül jó minőségűek, őrzik eleink emlékezetét is és fontos lenne megőrizni ezeket az utókornak.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár