Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új kántort avattak a Karmelita Bazilikában
2021. máj. 4. kedd | Keszthely
Új kántort avattak a Karmelita Bazilikában
Beiktatták az új kántort, esküt tett a képviselő-testület és Mária koronázást is tartottak a hétvégén a Kármelita Bazilikában. Május 1-től Németh Kristóf látja el a kántori feladatokat a templomban, a testület pedig 15 év után újra hivatalosan működik. Vasárnap az édesanyákra emlékezve egy új hagyományt honosítottak meg Keszthelyen.

Új kántort köszöntött a Kis Szent Teréz Plébánia a hétvégén. Németh Kristóf hivatalosan május 1-től tölti be a tisztséget a Kármelita Bazilikában. A templom új kántora Pomázról érkezett Keszthelyre. Németh Kristóf Szentendrén járt iskolába és az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán kántor-egyházi ének szakon folytat tanulmányokat. Budapesten több templomban is orgonált, Keszthelyre Mezei András plébános meghívására érkezett. Németh Kristóf nagy örömmel állt szolgálatba a bazilikában.

„Nagyon felemelő és izgalmas érzés. Még most kezdem az itteni szolgálatomat, május 1-vel kezdek itt, a Kármelita Bazilikában. Sokat hallottam, jártam korábban itt a bazilikában, tudom azt, hogy ez egy lelkiségi központ és ennek megfelelően kívánom én is a  szolgálatomat ellátni, nagyon koncentrálva erre a különös ismertető jelére a bazilikának, hogy itt egy különös kármelita lelkiség nyugszik.”                                                                          

Németh Kristófot ünnepélyes eskütétel keretében iktatták be a szolgálatába. Mezei András plébánostól egy karmesteri pálcát is átvehetett.

A szombat esti szentmisén a kántor mellett esküt tett a plébánia képviselő-testülete is. Bár a testület hivatalos működéséhez ötévente kell megújítani a fogadalmat, a Kármelben erre 15 éve nem került sor. Ennek ellenére a tagok folyamatosan végezték a munkájukat. Most Udvardy György veszprémi érsek jóváhagyásával ismét hivatalossá vált a működésük, amely a plébánia fenntartása szempontjából rendkívül fontos.

„A dolgunk istenigazából az, hogy segítsük a mindenkori atyáknak a munkáját a Kármel iránt, a templom iránt meg a Kármel lelkisége iránt is elkötelezett képviselő-testületről van szó. A faladatunk az, hogy tanácsot adjunk, segítsünk, effektíve fizikai munkát végzünk,  templomtakarítást. A legfontosabb talán az, hogy élő közösségeket próbáljunk kialakítani a templomokban. Ez igaz itt a Kármelre, de igaz Cserszegtomajra, Várvölgyre, mindazokra a kisebb templomikra, amelyek ide tartoznak ehhez a plébániához.” - ismertette Dr. Dublecz Károly a Kis Szent Teréz Plébánia képviselő-testületének elnöke.

Vasárnap az édesanyákról emlékeztek meg a reggeli szentmisén. A Kármelita Bazilikában elsősorban a Magyarok Nagyasszonya, Jézus édesanyja, Szűz Mária előtt tisztelegtek. A liturgia elején a Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjai és a Család Iskola diákjai koronázták meg a Szűzanya szobrát. Ezt követően a szentmisén résztvevő gyerekek egy-egy szál virággal rótták le a tiszteletüket.     

„A Boldogságos Szűz Mária megkülönböztetett tiszteletnek örvend, hiszen ő bűn nélkül volt és a teológiában is úgy ismerjük és az ábrázolások – ha nézzük – a templomokban, megkoronázott égi édesanya. Ennek egy szép gesztusa, hogy anyák napján kifejezzük hódolatunkat, tiszteletünket iránta, az égi édesanya iránt, hogy megkoronázzuk. A gyermekek közreműködésével egy kis liturgikus táncot, énekecskét adunk elő.” - mondta el Mezei András plébános.

A Mária koronázásnak kevésbé van hagyománya hazánkban, a szokást Clevelandből hozta a bazilika plébánosa. Mezei András elmondta, szeretné ezt az ünnepet hagyománnyá tenni Keszthelyen is

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. nov. 29. kedd 13:55 | Keszthely
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
| 2022. nov. 22. kedd 16:34 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Németh Kristóf kántor
| 2023. feb. 20. hétfő 16:42 | Keszthely
A ministránsok javára gyűjtöttek a Kis Szent Teréz Plébánia farsangi bálján.
| 2021. júl. 12. hétfő 14:57 | Keszthely
Jótékonysági koncerttel adtak hálát a megfeszített munkáért a Kármelita Bazilikában.
| 2021. máj. 24. hétfő 10:03 | Keszthely
Keszthely minden templomában bemutatták a népszokást az egyház születésnapján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:49
Göcsej Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.