+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a megújult diási vízimalmot
2021. április 23. péntek 17:03 - Gyenesdiás
Átadták a megújult diási vízimalmot
7 millió forintos támogatást nyert Gyenesdiás az egykori diási vízimalom felújítására. A beruházás keretében pékmúzeumot alakítottak ki, kemencét építettek és a malomkereket is rekonstruálták. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, ezzel Gyenesdiás egy újabb gyöngyszeme nyithatja meg kapuit a látogatók előtt. Az épület körül egy fűszerkert is helyet kapott, ennek az átadására később kerül sor.

A diási vízimalom egykori malomkerekének pontos mását rekonstruálták Gyenesdiáson. A Talabér-féle vízimalom okleveles források szerint 1551-ben épült és egészen az épület 20. századi államosításáig töltötte be eredeti funkcióját. Akkor szolgálati lakásokat alakítottak ki, ezek tulajdonosa 2014-ben az önkormányzatnak ajándékozta az épületet. Ekkor fogalmazódott meg az a gondolat, hogy ezt a többszáz éves múltra visszatekintő helyi értéket szeretné Gyenesdiás vezetése megőrizni az utókornak.

„Gyenesdiás egy újabb gyöngyszemmel gazdagodott, el lehet mondani, hiszen az egykori diási vízimalom teljesen új külsőt és köntöst kapott egy rekonstrukciós komplex pályázat segítségével. Ez azt jelenti, hogy volt egy LEADER pályázatunk, aminek most volt az átadása. Ennek segítségével külsőleg próbáltuk rekonstruálni, hogy milyen lehetett ez az 5 méter szélességű malomkerék, milyen lehetett a zsiliprendszere és természetesen milyen lehetett a környezete magának a malomnak.” - tájékoztatott Gál Lajos, gyenesdiás polgármestere.

A pályázatnak köszönhetően megújult az épület is, amelyben egy pékmúzeumot alakítottak ki. Itt az érdeklődők végigkövethetik a búza útját a liszttől a kenyérig. Tablókon vehetik szemügyre a környéken egykor működő malomtípusokat, a lisztkészítés folyamatát és eszközeit valamint a kenyérsütést is. Emellett helyet kapott egy 17 tonnás, 4 füstjáratos pékkemence is, amely segítségével a jövőben szeretetsütéseket tartanának a helyieknek és az ide érkező turistáknak. Az épület azonban nem csak múzeumként, hanem közösségi térként is funkcionálna.          

„A szeretetsütés mellett inkább a teáztatás, a teázónak a fő mondanivalója lesz majd kidomborítva, hiszen így működik maga ez a létesítmény. Én azt hiszem, hogy az udvar is alkalmas lesz arra – sőt, az önkormányzatnak későbbi tervei is vannak – hogy majd itt egy nagy parkolóval és később még egy bemutatóházzal egy – van egy újabb pályázatunk egy living garden – gazdagítsa a teret. Azt lehet mondani, hogy lépésről lépésre próbáljuk átadni ezt a nagyközönség számára.” - tette hozzá a polgármester.

Az új gyenesdiási attrakció része egy herbárium kialakítása is, erre 19 millió forintot nyert az önkormányzat a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán. Ennek keretében fűszerkertet alakítottak ki és egy kis boszorkánykonyha is megnyitja majd a kapuit, ahol a különféle gyógynövények felhasználási lehetőségeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. A herbárium átadására egy későbbi időpontban kerül majd sor.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Kiállítással kezdődött az őszi program Gyenesdiáson.
 
Fonalba és tollba álmodott világ címmel nyílt kiállítás a Balaton Színházban.
 
Rendhagyó véradás lesz pénteken Keszthelyen. A Helikon Kastélymúzeum ad helyet majd a rendezvénynek.
 
A hétvégén, szeptember 19-én idén utolsó alkalommal nyitott ki a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert.
 
Családi napot szerveztek Gyenesdiáson a megújult Festetics Imre Élményközpontban.
 
Vasárnap rajtolt el a 14. Intersport Keszthelyi Kilométerek. Több, mint ezer futó vett részt a programon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár