Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Gázosítottak a Balatoni Múzeumban
2021. ápr. 15. csütörtök | Keszthely
Gázosítottak a Balatoni Múzeumban
Gázosítottak a Balatoni Múzeumban. Az intézmény ezzel a néprajzi gyűjteményét óvta meg molyoktól és más kártevőktől. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatásból új, egyedi fémszekrényeket is vásároltak. Ezekben biztonságosan és jól rendszerezve tudják elhelyezni az intézmény értékes textíliáit, így például a népviseleteket és díszes terítőket.

"Nem költözik be a kártevő, ki van alakítva szellőzés, mindegyiknek lyukacsos az alja, tűzvédelem szempontjából is kiemelt” - az új tárolók előnyeit sorolja a múzeumigazgató. Németh Péter elmondta, hogy a textília-gyűjteményüket fogják elhelyezni a fémszekrényekben. A bútorok egyediek, a Balatoni Múzeum igényei alapján gyártották őket. Az intézmény négymillió forint támogatást nyert állományvédelmi célokra. 

„A Nemzeti Kulturális Alapnál pályáztunk 2020 őszén, állományvédelmi pályázatot nyújtottunk be. Elsősorban az volt a célunk, hogy a néprajzi gyűjteményünk, a néprajzi raktáraink gázosítására pályáztunk. Illetve szerettünk volna és el is kezdtünk olyan folyamatot, hogy a régi, több évtizedes fa szekrényeket elkezdjük lecserélni korszerű, fém tárolóberendezésekre” - nyilatkozta Németh Péter igazgató. 

A négy darab fémszekrény beszerzése mellett két raktár gázosítására volt lehetőség a pályázati támogatásból. A textíliáknál a moly, míg a fa tárgyaknál a szú és más hasonló rovarok károsíthatják a muzeális értékeket. A Balatoni Múzeum jelentős – több mint 11 ezer tárgyat számláló - néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik. Ennek védelmét szolgálta a gázosítás.

„A gázmestert felkértük, kijött a múzeumba és a gyűjtemény nyílászáróit leszigetelte és olyan speciális gázt használt, amely emberre annyira nem veszélyes, de a különböző kártevőket, melyek a múzeum fa-, textil tárgyaiba beköltözhetnek, ezeket elpusztította. Célszerű ezt évenként elvégezni a múzeum gyűjteményeiben” - tette hozzá a múzeumigazgató. 

Az állományvédelmi program keretében az összes textíliát átmossák, vasalják. A koronavírus-járvány miatti kényszerű zárvatartás egyik előnye, hogy a múzeum munkatársai most el tudják végezni ezeket a feladatokat. A textíliagyűjtemény rendszerezése és elhelyezése a múzeum új néprajzkutatójának feladata lesz.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balatoni Múzeum első néprajzosának kiállítással állított emléket az intézmény.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Restaurálták a Balatoni Múzeum csillárját.
| 2024. jún. 4. kedd 19:15 | Keszthely
Az Árpád- és a középkori Dél-Zala világát mutatja be a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Sármellék
A sármelléki és zalavári szovjet légierő ezredhez kapcsolódó emlékeket és tárgyakat keres a Balatoni Múzeum.
| 2024. máj. 27. hétfő 19:15 | Keszthely
A tárlat szeptember 8-ig látható.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.