+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gázosítottak a Balatoni Múzeumban
2021. április 15. csütörtök 14:28 - Keszthely
Gázosítottak a Balatoni Múzeumban
Gázosítottak a Balatoni Múzeumban. Az intézmény ezzel a néprajzi gyűjteményét óvta meg molyoktól és más kártevőktől. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatásból új, egyedi fémszekrényeket is vásároltak. Ezekben biztonságosan és jól rendszerezve tudják elhelyezni az intézmény értékes textíliáit, így például a népviseleteket és díszes terítőket.

"Nem költözik be a kártevő, ki van alakítva szellőzés, mindegyiknek lyukacsos az alja, tűzvédelem szempontjából is kiemelt” - az új tárolók előnyeit sorolja a múzeumigazgató. Németh Péter elmondta, hogy a textília-gyűjteményüket fogják elhelyezni a fémszekrényekben. A bútorok egyediek, a Balatoni Múzeum igényei alapján gyártották őket. Az intézmény négymillió forint támogatást nyert állományvédelmi célokra. 

„A Nemzeti Kulturális Alapnál pályáztunk 2020 őszén, állományvédelmi pályázatot nyújtottunk be. Elsősorban az volt a célunk, hogy a néprajzi gyűjteményünk, a néprajzi raktáraink gázosítására pályáztunk. Illetve szerettünk volna és el is kezdtünk olyan folyamatot, hogy a régi, több évtizedes fa szekrényeket elkezdjük lecserélni korszerű, fém tárolóberendezésekre” - nyilatkozta Németh Péter igazgató. 

A négy darab fémszekrény beszerzése mellett két raktár gázosítására volt lehetőség a pályázati támogatásból. A textíliáknál a moly, míg a fa tárgyaknál a szú és más hasonló rovarok károsíthatják a muzeális értékeket. A Balatoni Múzeum jelentős – több mint 11 ezer tárgyat számláló - néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik. Ennek védelmét szolgálta a gázosítás.

„A gázmestert felkértük, kijött a múzeumba és a gyűjtemény nyílászáróit leszigetelte és olyan speciális gázt használt, amely emberre annyira nem veszélyes, de a különböző kártevőket, melyek a múzeum fa-, textil tárgyaiba beköltözhetnek, ezeket elpusztította. Célszerű ezt évenként elvégezni a múzeum gyűjteményeiben” - tette hozzá a múzeumigazgató. 

Az állományvédelmi program keretében az összes textíliát átmossák, vasalják. A koronavírus-járvány miatti kényszerű zárvatartás egyik előnye, hogy a múzeum munkatársai most el tudják végezni ezeket a feladatokat. A textíliagyűjtemény rendszerezése és elhelyezése a múzeum új néprajzkutatójának feladata lesz.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár