+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újabb beruházásra nyert támogatást a Helikon Kastélymúzeum
2021. április 9. péntek 19:09 - Keszthely
Újabb beruházásra nyert támogatást a Helikon Kastélymúzeum
Folytatódik a fenékpusztai majorság romos állapotából való felújítása. A kiskastély, a hozzátartozó épületek és környezete mellett egy újabb pályázati forrásból megújulhat a borjúistálló is a Nemzeti Kastélyprogram keretében. A beruházás területén jelenleg régészeti feltárások folynak.

2020-ban egy  közel 1,5 milliárd forint pályázati forrásnak köszönhetően elkezdődött a majorság fejlesztése Fenékpusztán. A kiskastély és a hozzátartozó épületegyüttes  bontási munkálatait már 90%-ban  elvégezték. Jól látható, hogy a külső vakolatot leverték, a régi, használhatatlan nyílászárókat   kivették és az elhanyagolt udvari részeket is megtisztították. A szabadterület több pontján dolgoznak a Balatoni Múzeum munkatársai. A Göcseji Múzeummal közösen végzik a építés területén a feltárásokat.

"A területen a Festetics majorság munkálataihoz kapcsolódó munkálatok zajlanak és ennek keretében végzünk régészeti megfigyelést ezen a területen. Jelenleg két nagyobb helyszínen dolgozunk. Az egyik egy csapadékvíz akna terület, a másik egy szennyvízgyűjtő akna területe. Mind a két területen került elő régészeti jelenség. Az egyik területen egy gödörben egy csontvázas sírt sikerült kibontanunk,a másik akna területén pedig valószínű egy késő római falszakaszt sikerült megfigyelnünk."- mondta el Klinger László régész,muzeológus.

Klinger László elmondta, hogy április végéig még biztosan folynak a munkálatok. Különböző árkok területén elektromos hálózathoz, szennyvízhez kapcsolódó árokszakaszokon lesz még régészeti megfigyelés. Egy nagyobb szennyvíz ülepítő medence esetében a Göcseji Múzeum munkatársai végzik el a megelőző feltárást.

Az egykori lengyár épületében aljzatbontást végeznek . Mellette szintén a régészeti feltárásokhoz készíti elő a terepet a markológép. A nagy beruházás egészen őszig ütem szerint haladt.

"Valóban a bontásoknak egy jelentős része megtörtént még a tél beállta előtt, Utána sajnos azzal kellett szembesülnünk, hogy a néhány éve készített faanyag védelmi szakvélemény, amely a tetőszerkezetre vonatkozott, az azóta a tetőszerkezet jelentős romláson esett át és bizonyos esetekben ezt felül kell bírálni és készítettünk egy új faanyagvédelmi szakvéleményt és ennek ismeretében meg kell változtatnunk bizonyos elemeket. Azt mindig is tudtuk Fenékpuszta esetében, hogy az nem egy könnyű építkezés lesz. Jelenleg készítjük azt a tervet,hogy az új faanyagvédelmi szakvélemény alapján hogyan lehet a tetőket átépíteni. Természetesen a műemlékvédelmi hatóság bevonásával. Sőt, azt kell mondjam, az ő irányításával zajlik ez a folyamat. Lehet, hogy szükséges extra forrás hozzá, ez a napokban ki fog derülni."- adott tájékoztatást Pálinkás Róbert igazgató.

Nagy mennyiségű cső, betongyűrű mutatja, hogy a téli leállást követően a tetőszerkezetek cseréjének kivételével folytatódik a munka! Jelenleg Fenékpusztán a régészeti feltárások mellett a közműépítési munkák zajlanak.  Pálinkás Róberttől azt is megtudtuk, hogy a közelmúltban ismét jelentős , négy milliárd forint forráshoz jutott a Helikon Kastélymúzeum . Ebből kb.1,5 milliárd kerülhet  Fenékpusztára. A 2. ütem tervezési beruházása már zajlik. A munkaterületet még az idei évben átadják a kivitelezőnek. Fenékpuszta első ütemében a kancaistálló és kiskastély épülete újul meg, befejezése az év végére várható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus