+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 30 éve hunyt el Csengey Dénes
2021. április 8. csütörtök 15:25 - Keszthely
30 éve hunyt el Csengey Dénes
Ma van Csengey Dénes halálának 30. évfordulója. Ez alkalomból programsorozatot szervez az önkormányzat a város valamennyi kulturális intézményével– jelentette be ma Nagy Bálint polgármester és Csótár András bizottsági elnök. Vers- és prózamondó verseny, dalszerzői pályázat és emléktábla avatás is lesz a veszélyhelyzet elmúltával. A városvezetés egy közterületet is elnevez az íróról és rendszerváltó politikusról.

Bár Szekszárdon születet és Debrecenben diplomázott, Csengey Dénes szorosan kötődik Keszthelyhez. Az író és rendszerváltó politikus 1984-től haláláig élt a városban. A helyi irodalmi- és közélet aktív tagja volt. Véleményét minden lehetséges helyen elmondta. Kortársai szerint rendkívül érdekes és meghatározó egyéniség volt. 38 évesen bekövetkezett tragikus halála óta is sokat hivatkozott személy. 2008-ban posztumusz díszpolgári címet kapott az önkormányzattól.

Keszthely Város Önkormányzata méltó módon szeretné őrizni Csengey Dénes emlékét – mondta el Nagy Bálint az író keszthelyi emléktáblájánál. A polgármester kifejtette, a járvány miatt nem tudtak méltó, városi megemlékezést tartani. Ezért a veszélyhelyzet elmúltával, az iskolás korosztály bevonásával fognak közösségi rendezvényeket szervezni.

Nagy Bálint polgármester: „Csengey Dénes, a rendszerváltás egyik meghatározó keszthelyi alakja volt, aki valóban messze túlnőtt Keszthely határain. Fontosnak tartjuk azt – figyelembe véve sajnálatos módon a járványügyi helyzetet – egy olyan méltó programsorozattal tudjunk tisztelegni, megemlékezni Csengey Dénes emléke és munkássága előtt, amivel elsősorban a keszthelyi fiatalabb generációkat szeretnénk megcélozni és megszólítani.”

Csengey Dénes élete és munkássága túlmutat a város határain, országos jelentőségű – hangsúlyozta Csótár András. Az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke kifejtette, a programsorozatban Keszthely valamennyi kulturális intézménye részt fog venni. A Goldmark Károly Művelődési Központban fiatalok számára hirdetnek könnyűzenei pályázatot Cseh Tamás és Csengey Dénes dalok feldolgozására, a városi könyvtárban pedig vers- és prózamondó verseny lesz.

Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke: „A Balatoni Múzeumban is szeretnénk programot egy emlékkiállítással, reményeink szerint a Keszthelyi Televízióban is létrejönnek majd olyan beszélgetések, amelyek felelevenítik egyrészt az író, rendszerváltó politikus, országgyűlési képviselő személyét, emlékét, másrészt azt az időszakot. Másrészt az önkormányzat is ki fogja venni a részét a díszpolgárának a megemlékezéséből azzal, hogy terveink szerint egy emléktáblát avatunk majd azon a házfalon, ahol ő élt a családjával itt Keszthelyen. Illetve úgy tervezzük, hogy egy közterületet is el fogunk nevezni Csengey Dénesről.”

Csótár András hozzátette, Keszthely büszkén viseli a magyar kultúra városa címet, így kötelességének érzi a városvezetés, hogy megőrizze kulturális értékeit, így Csengey Dénes emlékét is. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
 
forrás: családi archívum
 
 
 
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus