+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Érkeznek a gólyák, több ezer fészektartó segíti a költést
2021. április 5. hétfő 20:22 - Alsópáhok
Érkeznek a gólyák, több ezer fészektartó segíti a költést
Magas fákra, kéményekre, helyenként templomtornyokra, napjainkban pedig - az urbanizálódás, a fejlődés következményeként - leginkább villanyoszlopokra építi fészkét a fehér gólya. A téli időszakban melegebb éghajlatra költöző, majd tavasszal hazánkba is visszatérő madár fészeképítésére az ember nem csak negatív hatással bír. Az áramszolgáltató például a villanyoszlopokra telepített fészektartókkal segíti a gólyák védelmét.

Alsópáhokra már megérkeztek az első gólyák az elmúlt napokban annak ellenére, hogy az időjárás egyelőre változékonyabb oldalát mutatja. A hűvösebbre forduló hőmérséklet ellenére élelmet már találnak: a nedves réteken, tarlókon nagyobb rovarok, ebihalak, békák már megtalálhatók. Az E.ON tulajdonában álló villanyoszlopok tetején fészektartók segítik elő, hogy a ragadozó madarak biztonságosan megépíthessék a fészküket. Innen könnyebb a rárepülés, kirepülés egyaránt. Az eszköz hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Annak ellenére, hogy mesterséges eredetű, nem idegen a gólyák számára.

Ezt Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportjának titkára is megerősíti: "Nem idegen. Könnyen elfoglalják - különösen akkor, hogyha a megszokott fészek van megemelve. Hogyha máshová, más helyszínre kell áthelyezni valamilyen probléma miatt, akkor már bonyolultabb a helyzet, akkor rendszeresen visszatérnek a régi helyre. Ezt úgy szoktuk megoldani, hogy a fészkelési, fiókanevelés időszakban a fiókákkal együtt helyezzük át a fészket, és akkor nyilván a fiókákat nem hagyják ott, akkor kötődnek. Még így is előfordul, hogy a következő évben visszatelepülnek."

A gólyák életének az interneten is figyelmet szentelnek: több olyan webkamerás közvetítés is fellelhető, ami a fészkekben zajló eseményeket követi. Az áramszolgáltató korábban 4.399 védőeszközt telepített a villanyoszlopokra a szolgáltatási területén. Ebből négyszáz található Zala megyében. Idén márciusban további 48 darabot rögzítettek. A lakosságtól érkező és szakértői javaslatok alapján választották ki a helyszíneket, ahova ezeket elhelyezték. A védőeszközöket a vállalat munkatársai rendszeresen karbantartják, és szükség szerint cserélik.

"Minden évben ősztől kora tavaszig végezzük el ezeket a beavatkozásokat: helyezzük ki az új gólyafészek tartókat és cseréljük azokat, amik esetleg műszaki állapotuk alapján most már cserére szorulnak. Abban az esetben, hogyha ezt nem tennénk meg, akkor a madarak közvetlenül a vezetékekre kezdenének el fészket rakni, ami a madarak számára is egy veszélyes helyzetet jelentene, illetve az áramellátásban is zavart okozhatna. Így minden szereplő számára az a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, hogyha élőhelyeket kínálunk a gólyák számára" - nyilatkozta az E.ON Hungária Csoport kiemelt vállalati kommunikációs szakértője, Varga Ivett.

Az E.ON Hungária Csoport a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel együttműködve dolgozik az élővilágot kímélő megoldásokon. Az áramszolgáltató folyamatosan építi be a jelenleg ismert, madarakat védő megoldásokat hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve az új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. A tavaszi időszakban folyamatosan érkező fehér gólyáknak már csak a napjainkban jellemző szárazság okozhat problémát: ez nem csak az élelem megtalálására, hanem a tojásrakásra, a fiókák kikelésére is hatással lehet.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár