+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Érkeznek a gólyák, több ezer fészektartó segíti a költést
2021. április 5. hétfő 20:22 - Alsópáhok
Érkeznek a gólyák, több ezer fészektartó segíti a költést
Magas fákra, kéményekre, helyenként templomtornyokra, napjainkban pedig - az urbanizálódás, a fejlődés következményeként - leginkább villanyoszlopokra építi fészkét a fehér gólya. A téli időszakban melegebb éghajlatra költöző, majd tavasszal hazánkba is visszatérő madár fészeképítésére az ember nem csak negatív hatással bír. Az áramszolgáltató például a villanyoszlopokra telepített fészektartókkal segíti a gólyák védelmét.

Alsópáhokra már megérkeztek az első gólyák az elmúlt napokban annak ellenére, hogy az időjárás egyelőre változékonyabb oldalát mutatja. A hűvösebbre forduló hőmérséklet ellenére élelmet már találnak: a nedves réteken, tarlókon nagyobb rovarok, ebihalak, békák már megtalálhatók. Az E.ON tulajdonában álló villanyoszlopok tetején fészektartók segítik elő, hogy a ragadozó madarak biztonságosan megépíthessék a fészküket. Innen könnyebb a rárepülés, kirepülés egyaránt. Az eszköz hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Annak ellenére, hogy mesterséges eredetű, nem idegen a gólyák számára.

Ezt Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportjának titkára is megerősíti: "Nem idegen. Könnyen elfoglalják - különösen akkor, hogyha a megszokott fészek van megemelve. Hogyha máshová, más helyszínre kell áthelyezni valamilyen probléma miatt, akkor már bonyolultabb a helyzet, akkor rendszeresen visszatérnek a régi helyre. Ezt úgy szoktuk megoldani, hogy a fészkelési, fiókanevelés időszakban a fiókákkal együtt helyezzük át a fészket, és akkor nyilván a fiókákat nem hagyják ott, akkor kötődnek. Még így is előfordul, hogy a következő évben visszatelepülnek."

A gólyák életének az interneten is figyelmet szentelnek: több olyan webkamerás közvetítés is fellelhető, ami a fészkekben zajló eseményeket követi. Az áramszolgáltató korábban 4.399 védőeszközt telepített a villanyoszlopokra a szolgáltatási területén. Ebből négyszáz található Zala megyében. Idén márciusban további 48 darabot rögzítettek. A lakosságtól érkező és szakértői javaslatok alapján választották ki a helyszíneket, ahova ezeket elhelyezték. A védőeszközöket a vállalat munkatársai rendszeresen karbantartják, és szükség szerint cserélik.

"Minden évben ősztől kora tavaszig végezzük el ezeket a beavatkozásokat: helyezzük ki az új gólyafészek tartókat és cseréljük azokat, amik esetleg műszaki állapotuk alapján most már cserére szorulnak. Abban az esetben, hogyha ezt nem tennénk meg, akkor a madarak közvetlenül a vezetékekre kezdenének el fészket rakni, ami a madarak számára is egy veszélyes helyzetet jelentene, illetve az áramellátásban is zavart okozhatna. Így minden szereplő számára az a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, hogyha élőhelyeket kínálunk a gólyák számára" - nyilatkozta az E.ON Hungária Csoport kiemelt vállalati kommunikációs szakértője, Varga Ivett.

Az E.ON Hungária Csoport a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel együttműködve dolgozik az élővilágot kímélő megoldásokon. Az áramszolgáltató folyamatosan építi be a jelenleg ismert, madarakat védő megoldásokat hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve az új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. A tavaszi időszakban folyamatosan érkező fehér gólyáknak már csak a napjainkban jellemző szárazság okozhat problémát: ez nem csak az élelem megtalálására, hanem a tojásrakásra, a fiókák kikelésére is hatással lehet.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus