+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyelőre jó vízminőséggel várjuk a nyarat a Balatonon
2021. április 1. csütörtök 23:12 - Balaton
Egyelőre jó vízminőséggel várjuk a nyarat a Balatonon
Jó a Balaton vízminősège, a szakemberek nem tapasztalnak szennyeződèst a magyar tengerben. A tó vízminőségét jellemzően a jégmentes, hajózható időszakban vizsgálja a helyi vízügyi igazgatóság. A mintákat április és november között veszik a vízből, különböző gyakorisággal. A keszthelyi öböl kiemelt figyelmet élvez ebből a szempontból. Továbbra is az üzemi vízszint-maximum, vagyis 120 centiméter a Balaton átlagos vízállása.

Helyenként ugyan hordalékos, de szemmel láthatóan tiszta a Balaton vize a tó déli partján. Eddig a szabályozási szintet meghaladó vízszint volt jellemző. Január óta viszont nyitva van a Sió zsilip, engedik le a vizet. Mèg így is 120 centimètert mutatnak április elsejèn a vízmèrcèk. Problémát jelent a Balatonon az is, ha kicsi a víz magassága, de a nagyobb érték sincs jó hatással a tóra. A kis víz ellen keveset lehet tenni, de a magas vízszint ellen a Sió zsilippel tudunk védekezni.

“A jövő évre elkészülő új zsilip leeresztési intenzitása a másodpercenkénti 60 köbméterről duplájára nő, ami egy nagyon komoly előrelépés lesz” - mondja Burucs Zoltán nyugalmazott egyetemi docens. A nagyobb kapacitással a déli parton jellemző kilengéseket és a szél miatti áradásokat lehet megakadályozni. "Szerencsére most ilyen veszély nem áll fenn, mivel nagyon szeles időszak után vagyunk. Jelenleg a Balaton vize zavarosnak látszik, de ez hamarosan ki fog ülepedni. Tulajdonképpen szennyező anyagokat a Balaton nem tartalmaz. A vízminőség alapjában jó, de ilyenkor egy kicsit hordalékos és néhány napon belül, hogy ha nem változik a szélhelyzet, akkor ez majd szépen kitisztul" - tette hozzá.

A tavalyi évben a kék alga okozott problémát. Ez akkor szaporodik el, ha túl meleg a víz és viszonylagosan oxigénszegénnyé válik. Mivel jelenleg nincs jelentős szervesanyag terhelés a Balatonon, Burucs Zoltán szerint robbanásszerű alga szaporulatra nem kell számítani a jövőben. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella ezzel kapcsolatban óvatosabban fogalmaz: "A kritikus állapotok kialakulása előtt már elkezdtük kotorni a vizet a Keszthelyi öbölben. Az, hogy most emelkedni fog-e az algák mennyisége is, és ha igen, akkor mikor… Mert ugye tavaly például nem is várta meg ez az algaszaporodás a nyár végét, szabályos végét, hanem 2020. júliusában mind a szigligeti, mind pedig a keszthelyi medencében már határozottan emelkedni kezdett az algák mennyisége. Hogy most idén mi lesz, ezt most nem tudom megmondani. Nagyon figyelünk."

A Balaton vízminőségének megőrzése érdekében az elmúlt időszakban számos pozitív megoldás született. A körülbelül húsz éves szennyvíz elvezetési, feldolgozási programnak köszönhető a drasztikus szervesanyag terhelés csökkenése, ami nagyban hozzájárult a most tapasztalható tisztasághoz. Ezt a Kis-Balaton program is jelentősen erősítette. Ezen felül jelenleg is zajló, komplex kutatási programok segítenek megérteni a szakembereknek a Balaton működését.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár