+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újabb fákat ültettek Keszthelyen
2021. március 31. szerda 16:17 - Keszthely
Újabb fákat ültettek Keszthelyen
Jegenyenyár csemetéket ültettek el kedden a kerékpárút mentén. A kutyás strand környékén tavaly tavasszal kellett kötelezően kivágni a balesetveszélyes fákat, ezeknek a helyére kerültek most a csemeték. Az ültetés során a szakemberek figyelmet fordítottak a balatoni kerékpárutat érintő tervekre is, így egy esetleges bővítés esetén sem fognak gondot okozni az újonnan elültetett fák.

42 facsemetét ültettek el a kutyás fürdetőhely előtt futó kerékpárút mentén. A szakemberek azokat a fákat pótolták, amelyeket tavaly májusban, balesetveszély miatt ítélt kivágásra a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, Keszthely önkormányzata nem értett egyet a fák kivágásával, ezért fontosnak tartották, hogy a lehető leghamarabb pótolják azokat.

„Egy vállalkozó elvállata ezen a területen a fáknak a kivágását. Ez után tulajdonképpen az történt, hogy egyrészt le kellett jelenteni a kormányhivatal felé, hogy megtörtént a fáknak a kivágása, tehát a kötelezésnek eleget tettek. Ezt ki is jöttek és le is ellenőrizték a megfelelő szakemberek. Mivel az önkormányzat alapvetően nem értett egyet ezeknek a fáknak a kivágásával, de nem volt más irány, mint előre tekinteni, ezért azonnal megkezdtük a munkát arra vonatkozóan, hogy hogy lehet újból fásítani ezt a területet.” - tájékoztatott az önkormányzati képviselő.

Tavaly év végén erdészeti szakember, a VÜZ Kft. és Sáringer-Kenyeres Marcell tartottak terepszemlét és felmérték a területet. A keszthelyi önkormányzati képviselő elmondta, a város célja, a terület újbóli fásítása, ezért úgy döntöttek, hogy idén tavasszal csemetéket ültetnek a régi fák pótlására. Az ültetés során arra is figyeltek, hogy a kerékpárút esetleges bővítése esetén se legyenek útban a csemeték. Emellett a fafajta kiválasztása is kiemelt szempont volt.

„Sikerült intézkedni azzal kapcsolatban, hogy ne nemesnyár, hanem a környezetbe jobban illeszkedő jegenyenyár csemeték kerülhessenek ki, és összesen nem 41, hanem 42 csemetét tudunk kiültetni. 7 méteres tőtávolságra ültetjük el a kerékpárút mindkét oldalán. Az egyik oldalon 5 méter távolságra ültetjük a csemetéket, a másik oldalon pedig 3 méterre. Ezt azért, mert már bizonyos tervek nyilvánosak a balatoni kerékpárút bővítésével kapcsolatban, és mi megpróbáltunk minél inkább előrelátók lenni. Tehát úgy ültetjük most el ezeket a csemetéket, hogy a kerékpárút bővítésénél ne legyen probléma.” - tette hozzá Sáringer-Kenyeres Marcell.

A szakemberek az ültetés során arra is figyelmet fordítottak, hogy a fák gondozása se okozzon nehézséget. Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, a keszthelyieknek és az erre kerékpározóknak is nagy öröm, hogy újra fás lesz ez a terület, bár a nagyobb lombkorona kialakulásáig több évet kell még várni.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus