+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Folyamatosak a fejlesztések a kis zalai községben
2021. március 31. szerda 19:10 - Szentgyörgyvár
Folyamatosak a fejlesztések a kis zalai községben
A Keszthelyi járás egyik kis települése Szentgyörgyvár. A dombok között elterülő falu lakói büszkék arra, hogy minden oldalról idegenforgalmi szempontból jelentős település van a közelükben. Keszthely, Hévíz, Kehidakustány valamint Zalacsány. Mindemellett Széchenyi István neve is fűződik a faluhoz egykori zalai birtokosként. A kis község lélekszáma 20 éve szinte nem változik. Kevés pénzből, de jól gazdálkodnak. 2020-ban, a járvány okozta változások idején is több fejlesztés indulhatott el, sikeres pályázatok segítségével.

A Zala-folyó bal partján fekvő Szentgyörgyvár mindössze 330 lelkes település. A Zalai-dombság egyik gyöngyszeme. Kanyargós utcáin rend és tisztaság. A központban jól látható, hogy a falu apraja-nagyja készülődik a húsvétra. Programokat tartani nem lehet, így díszítéssel hangolódnak az ünnepnapokra. Ádovics István polgármester 27 éve vezeti a települést. Örömmel mondja, hogy az elmúlt időszakban több beruházás is megvalósulhatott  Szentgyörgyváron. Évente 40-45 millió forintból gazdálkodnak. Nagy lehetőség volt a fejlesztésekre a Magyar falu program is.

"A tavalyi évben jól sikerült forrásokat hozni ide a településre. Az egyik nagyon régi megoldatlan problémánk volt a 70-es években épült Kultúrháznak a felújítása. Az elkezdődött a tavalyi évben a külső felújítással. Ez takarja  a tetőcserét- azbesztos tetőnk volt, ahelyett tetőcserép lett - külső szigetelés van. Nyílászárók cseréje történt meg, ez volt 14-15 millió forint körüli összeggel,viszont ehhez hozzá kellett tennünk majdnem 5 millió forintot,hogy ez a beruházás úgy valósuljon meg, hogy minden része megvalósuljon. A pályázati része 15 millió volt, a többit, azt hozzá tudtuk tenni szerencsére saját költségvetésből."- mondta Ádovics István polgármester.

A Kultúrház belső munkálatai folynak, szintén a Magyar falu program keretében.  Várhatóan májusra elkészül a beruházás. Saját erőből épült meg a községben, a 76-os útról áttelepített buszváró is. A régi faszerkezetű várót lebontották, helyére kőből építették meg az újat. Igényesen kialakítva a környezetét is. Nagy gondot fordítanak a virágosításra. A közterületek rendjére is. A polgármester elmondta, folyamatosan pályáznak. Van még tennivaló a településen.

"A temető minden településen kiemelt hely. A tavalyi évben azt is sikerült- szintén magyar falus pályázatból, 10 millió forint körüli összegből felújítani. Ott is tetőcsere történt, külső burkolás- ott nem kellett szigetelni, de –teljesen megújult. Az előző években saját forrásból megcsináltunk már egy előtetőt. Megcsináltuk a térkövezést, a járdákat és a tavalyi évben, azzal, hogy meg tudtuk csinálni- meg szintén ott is a belső átalakítást, vizes helyiséget alakítottunk ki- tehát az is teljesen a mai igényeknek megfelelően elkészült."- mondta a község vezetője.

Zártkert revitalizációs pályázatokon is nyert az önkormányzat, amiből gyümölcsöst alakítottak ki és utakat újítottak fel. Szentgyörgyváron szinte nincs munkanélküli lakos. Az önkormányzat az elmúlt év végén a 18 év alattiakat és a nyugdíjasokat pénztámogatásba részesítette. A rászoruló családoknak 40 köbméter tűzifát is kiosztottak.

Szentgyörgyvár polgármester az is elmondta, hogy jelentős költség hárul a felelőtlen emberek miatt az önkormányzatra. A település szelektív lerakóhelyire nem csak a lakók hordták a hulladékot. A nagy mennyiség elszállításáról gyakran kellett gondoskodni. A legfontosabb feladat most a szelektív sziget megfelelő kialakítása és zárhatóvá tétele a hivatal mögötti részen. A gyűjtőhelyre kamerákat szerelnek fel és bíznak abban, hogy településük nagy gonddal ápolt területeit és tisztaságát meg tudják őrizni.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus