+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 76 éve hunyt el Csik Ferenc
2021. március 29. hétfő 12:03 - Keszthely
76 éve hunyt el Csik Ferenc
76 évvel ezelőtt hunyt el március 29-én Csik Ferenc, Keszthely olimpiai bajnoka. A nevét viselő Olimpiai Baráti Kör minden évben háromszor emlékezik meg az úszóról, ilyenkor sírját is megkoszorúzzák. A keszthelyi sportszeretőknek nagyon sokat jelent az egykor a városban nevelkedő sportikon emlékének őrzése.

Csik Ferenc díszsírjánál gyújtott mécsest dr. Iglódi Endre a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör nevében. Az emlékezés koszorúját is elhelyezte az egykori orvos és olimpiai bajnok úszó nyughelyén a Szent Miklós temetőben. Évente több alkalommal érkeznek ki a sírhoz. Csik Ferenc születésnapján, az olimpiai győzelme napján és halálának évfordulóján is. Az olimpikon 1945. március 29-én Sopronban, a II. világháborúban hivatása teljesítése közben vesztette életét.

„A Patak utcában haladt Sopronban, amikor már szóltak a szirénák. És a történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy hívták családok, hívták légópincébe is. Kezében volt az orvosi táska, ő azonban bízott sorsa jobbra fordulásában és abban, hogy el tudja látni hivatását. Nem történt így sajnos. Egy repeszgránát találta el. És utána 1945-ben ott egy tömegsírba került.”

Dr. Iglódi Endre hozzátette, a soproni fiatalok szereztek erről tudomást, akik felkarolták emlékének ápolását. Keszthelyre kerülésében az olimpikon édesanyjának és feleségének volt nagy szerepe. Ők egyeztettek a Magyar Olimpiai Bizottsággal, hogy nevelővárosában legyen eltemetve. 1947-ben exhumálták és a város által felajánlott díszsírhelyben helyezték örök nyugalomra.

„Kevesen tudják, a Nemzeti Panteonnak is része a Csik Ferenc sír. A Szent Miklós temetőben egyébként három ilyen sír van, amelyik a nemzeti sírhelynek is része. És itt a díszsírhelyen nyugszik Csik Ferenc. Közelben szemben Reischl Imre, aki több mint két évtizeden át volt a városbíró. Mellette, aki 100 évvel ezelőtt a gazdasági tanintézet főigazgatója volt és itt balkéz felől a pedig ugye a Festetics Mauzóleum. Ami számomra szívmelengető és örömteli, hogy mindenszentek környékén, amikor a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a Magyar Olimpiai bizottság nevében koszorúzok, nagyon sok keszthelyit látok itt a sírnál. Tehát ők is ápolják az emlékét és gondozzák az emlékét.”

A kaposvári születésű, ám Keszthelyen nevelkedő Csik Ferenc az 1936-os berlini olimpián 100 méteres férfi gyorsúszás számban indult. Nem tartozott az esélyesek közé három japán versenytársa miatt. A magyar úszó azonban 90 méternél vette át a vezetést és megnyerte a versenyszámot. Ennek a bravúrnak idén lesz a 85. évfordulója augusztusban. A nevét viselő Olimpiai Baráti Kör ezen az eseményen is meg kíván emlékezni az olimpikonról. A városban 12 helyszín őrzi emlékét az úszónak, ezek többségét felkeresik.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár