+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen fedezte fel az Aranycsapat labdarúgójának síremlékét dr. Iglódi Endre
2021. március 19. péntek 13:18 - Keszthely
Keszthelyen fedezte fel az Aranycsapat labdarúgójának síremlékét dr. Iglódi Endre
Újabb sportikon sírhelyét fedezte fel Keszthelyen dr. Iglódi Endre. Az Aranycsapat örökös tartalékkapusa, Gellér Sándor urnahelye a Szent Miklós temető díszsírhelyeinek közelében található. A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke és egyben a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja az egykori kiváló labdarúgó halálának 25. évfordulóján el is helyezte az emlékezés koszorúját. Felfedezését a sportéletből többen örömmel fogadták.

A magyar futballtörténelem egyik legismertebb és legnagyobb mérkőzése kétségkívül az 1953-as Anglia elleni volt, amikor az Aranycsapat 6:3-ra győzött a britek ellen. A meccs 78. percéig Grosics Gyula védett, majd Gellér Sándor tartalékkapus érkezett a helyére. Bár akkor hálóőrt csak sérülés esetén lehetett cserélni, az esetről a „Fekete Párduc” az M1 egyik archív felvételén elmondta, ha lehetőség nyílt a cserére, azt végrehajtották. Ezt a budapesti visszavágón is megtették, amikor 7-1-re győztek a mieink. Gellér Sándor, az Aranycsapat örökös tartalékkapusa összesen 8 alkalommal lehetett magyar válogatott. 

A Szent Miklós temető díszsírhelyeinek közelében található Gellér Sándor urnahelye, ezt nem régiben Dr. Iglódi Endre fedezte fel. Az egykori labdarúgó 1996. március 13-án hunyt el, a jubileum kapcsán a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja meg is koszorúzta sírhelyét. Elmondta, véleménye szerint köztudott,hogy 11 játékos hol nyugszik. Többen Budapesten vannak eltemetve, vidéken csak ketten. A tartalékkapus megtalálását egy hosszú kutatómunka előzte meg.

„Kettő labdarúgó van vidéki temetőben. Lóránt, a középhátvéd, ő a kőszegi temetőben nyugszik, és Czibor, ő pedig Komáromban, a szülővárosban.  Gellér pár éve nyugszik itt a keszthelyi temetőben. És azt kell, hogy mondjam, hogy mi a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör részéről ápoljuk emlékét és a jövőben is koszorúzni fogunk. Most pedig a nap nevezetességét az adja, hogy 25 évvel ezelőtt hunyt el Budapesten. Egyébként 1925-ben született ő és hangsúlyozom, ő volt a magyar válogatott, az Aranycsapat állandó tartalékkapusa.”

Iglódi Endre elmondta, felfedezését örömmel fogadta az egykori labdarúgó csapata, az MTK, mellettük a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is. Utóbbi elnöke, Kulcsár Krisztián személyesen mondott neki ezért köszönetet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus