+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen fedezte fel az Aranycsapat labdarúgójának síremlékét dr. Iglódi Endre
2021. március 19. péntek 13:18 - Keszthely
Keszthelyen fedezte fel az Aranycsapat labdarúgójának síremlékét dr. Iglódi Endre
Újabb sportikon sírhelyét fedezte fel Keszthelyen dr. Iglódi Endre. Az Aranycsapat örökös tartalékkapusa, Gellér Sándor urnahelye a Szent Miklós temető díszsírhelyeinek közelében található. A Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke és egyben a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja az egykori kiváló labdarúgó halálának 25. évfordulóján el is helyezte az emlékezés koszorúját. Felfedezését a sportéletből többen örömmel fogadták.

A magyar futballtörténelem egyik legismertebb és legnagyobb mérkőzése kétségkívül az 1953-as Anglia elleni volt, amikor az Aranycsapat 6:3-ra győzött a britek ellen. A meccs 78. percéig Grosics Gyula védett, majd Gellér Sándor tartalékkapus érkezett a helyére. Bár akkor hálóőrt csak sérülés esetén lehetett cserélni, az esetről a „Fekete Párduc” az M1 egyik archív felvételén elmondta, ha lehetőség nyílt a cserére, azt végrehajtották. Ezt a budapesti visszavágón is megtették, amikor 7-1-re győztek a mieink. Gellér Sándor, az Aranycsapat örökös tartalékkapusa összesen 8 alkalommal lehetett magyar válogatott. 

A Szent Miklós temető díszsírhelyeinek közelében található Gellér Sándor urnahelye, ezt nem régiben Dr. Iglódi Endre fedezte fel. Az egykori labdarúgó 1996. március 13-án hunyt el, a jubileum kapcsán a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja meg is koszorúzta sírhelyét. Elmondta, véleménye szerint köztudott,hogy 11 játékos hol nyugszik. Többen Budapesten vannak eltemetve, vidéken csak ketten. A tartalékkapus megtalálását egy hosszú kutatómunka előzte meg.

„Kettő labdarúgó van vidéki temetőben. Lóránt, a középhátvéd, ő a kőszegi temetőben nyugszik, és Czibor, ő pedig Komáromban, a szülővárosban.  Gellér pár éve nyugszik itt a keszthelyi temetőben. És azt kell, hogy mondjam, hogy mi a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör részéről ápoljuk emlékét és a jövőben is koszorúzni fogunk. Most pedig a nap nevezetességét az adja, hogy 25 évvel ezelőtt hunyt el Budapesten. Egyébként 1925-ben született ő és hangsúlyozom, ő volt a magyar válogatott, az Aranycsapat állandó tartalékkapusa.”

Iglódi Endre elmondta, felfedezését örömmel fogadta az egykori labdarúgó csapata, az MTK, mellettük a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság is. Utóbbi elnöke, Kulcsár Krisztián személyesen mondott neki ezért köszönetet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár