+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi alkotó szobrával ünnepelnek Révfülöpön
2021. március 12. péntek 19:08 - Keszthely
Keszthelyi alkotó szobrával ünnepelnek Révfülöpön
Keszthelyen készült alkotással ünnepelnek március 15-én Révfülöpön. Túri Török Tibor készítette el a település felkérésére Petőfi Sándor mellszobrát. A gránit keménységű kerámiából készült szobor Révfülöp 2018-ban avatott emlékparkjába kerül, amelyet a település polgármestere a héten vett át a szobrásztól.

Aprólékos munkával elkészült Petőfi Sándor szobra Túri Török Tibor műhelyében. Az utolsó simításokat végzi a költőt ábrázoló mellszobron a szobrász. A Veszprém megyei Révfülöp a keszthelyi alkotó munkájával tiszteleg az 1848/49-es  forradalom  és szabadságharc  hősei előtt.

"Én azt hiszem, hogy aki ezt látja rajtam kívül is azt nagy boldogság fogja eltölteni, mikor méltó helyére fog kerülni. Most ezzel a méltó hellyel kapcsolatban hadd mondjam el azt, hogy Révfülöpön néhány évvel ezelőtt egy önkormányzati területen avattunk egy pályázati forrásból készült I. világháborús emlékművet. Ezt annak a térnek a közepére helyeztük el,azzal a szándékkal, hogy a történelmi kronológiát tartva tőle- szembe fordulva balra – egy ’48-as emlékművet és majd amikor megengedhetjük magunknak és meg van az elképzelés, a következő irányba egy ’56-os emlékművet mindenképpen szeretnénk megvalósítani. S ettől kezdve ezt a kis teret nyugodtan nevezhetjük történelmi emlékparknak."- mondta Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

Túri Török Tibor többször  elkészítette már a magyar líra kiemelkedő alakjának mellszobrát. Azt mondja, könnyen megformálható a szabályos férfiarc. Örült a felkérésnek.

"Petőfit én nagyon szívesen formázom. Többféle Petőfit készítettem már, nyolc alkotásom van a Kárpát –hazában. Van kétféle Petőfim. A hazafi, a kicsit marcona, a nemzetféltő és van a poéta, a költő, a lánglelkű. Itt ennél a szobornál inkább azt a koltói nászútnak a Petőfijét akartam megmintázni. Úgy gondolom, úgy látom, hogy Révfülöp mint jobban üdülőhely, itt a könnyedségnek kéne inkább súlyt adni és valamiféle pezsdülést a költőnek a mívoltjával." -mondta Túri Török Tibor.

Túri Török Tibor alkotását elszállították Révfülöpre, hogy március 15-én a település online ünnepi megemlékező összeállításában a lakosság is láthassa a 2018-ban avatott szoborpark új darabját.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár