Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Így virágzik a lovagcsillag és leopárdkontyvirág
2021. feb. 19. péntek | Keszthely
Így virágzik a lovagcsillag és leopárdkontyvirág
Lovagcsillag és leopárdkontyvirág – két olyan növény, melynek látványos virágzását nemrég mutatták be a Helikon Kastélymúzeum munkatársai. A kényszerű zárva tartás miatt az online térben videón láthatja a közönség a színpompás és különleges növényeket. Az intézmény kiemelt célja, hogy az átmeneti bezárás ellenére is betekinthessen a közönség hazánk leglátogatottabb kastélyának kiállításaiba.

A színskála valamennyi elemében pompáznak a pálmaház amarilliszai. A lovagcsillag néven is ismert virág csíkos és színátmenetes példányai is láthatóak itt. Szimpla és telt virágú egyedeknek a tél a virágzási időszaka. Verkman Bertalan, a kastélymúzeum kertészmérnöke számos érdekes amarilliszt nevelt: „Az itt látható példányok közül az egyik legérdekesebb szerintem ez a telt virágú egyed. Mostanában eléggé felkapottak lettek ezek a fajták. Itt látható a hat szirom helyett jóval több sziromlevél található ezeken a virágokon. A virágnak nagyon nehéz a feje, ezért érdemes pálcával, kis bambuszkaróval megtámasztani, mert könnyen kitörhet.”

Az itt látható növények nagy része magvetésből származik, saját keresztezések, úgymond hibridek. A kertészmérnöknek köszönhetőek a spontán előállított lovagcsillagok. Az amarillisznek azért lehet a tél a fő virágzási időszaka, mert már egy ügyes hobbikertész is irányítani tudja a virágzást.  Verkman Bertalan azt mondja, nyugalmi időszakát megszakítva a tél folyamán egészen tavaszig bármikor virágzásra bírhatjuk ezt a növényt. A fagyok elmúltával akár ki is lehet ültetni a kertbe. Ezt a növény meghálálja, viszont fagyok előtt be kell szedni, és teleltetni kell. 

„Innentől számítva egy 1,5-2 hónapos pihenőidőszakra van szüksége, és akkor innentől számolva a pihenőidőszak megszakításával bármikor virágoztatásra lehet bírni. Arra azért figyelni kell, hogy a nyugalmi időszak megszakításától 1,5-2 hónap míg virágzik. Ha már esetleg bimbója van a növénynek, tehát a telelő helyén bimbót hozott, akkor körülbelül egy hónap, Így lehet időzíteni, tehát februárba elültetjük, akkor nagy valószínűséggel húsvétra kivirágzik” - nyilatkozta a kertészmérnök. 

Az amarillisz eléggé elterjed növény, sok háztartásnak dísze. A tulajdonosnak viszont körültekintőnek kell lennie, hibás tartás esetén könnyen elpusztulhat a virág.

A kastély munkatársai számos videóval jelentkeztek már a pandémia idején. Szintén ilyen formában mutatták be a pálmaház egyik különlegességét. A döglegyek által beporzott leopárdkontyvirág egyetlen hatalmas levelet fejleszt, virágzása körülbelül egy hétig tartott a 160 centiméter magas növénynek. A kastélymúzeum és a pálmaház munkatársainak az a célja, hogy a bezártság ellenére is betekintést nyújthassanak a közönségnek. Terveik közt szerepel, hogy további növényritkaságokat mutassanak be a világhálón.

„A fő cél kitűzés az, hogy a zártkapuk mögé betekintést nyújhatssunk a nézőközönségnek, ezáltal mutatjuk azt is, hogy ugyanúgy zajlik az élet, sőt vannak gyönyörű virág csodáink, amit sajnos a bezártság miatt nem láthatnak, de így az interneten keresztül ezt az élményt át tudjuk nekik adni” - tette hozzá Verkman Bertalan. 

A Helikon Kastélymúzeum pálmaháza 2012-ben nyitotta meg kapuit. Az épületet 1880-ban építette Festetics (II.) Tasziló. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. A trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait mutatják itt be a kastély munkatársai, akik bíznak benne, hogy mihamarabb kinyithatják kapuikat a látogatók előtt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2022. aug. 23. kedd 15:43 | Keszthely
Kaktuszkiállítást és vásárt szerveztek a Helikon Kastélymúzeumban.
| 2022. aug. 1. hétfő 10:03 | Keszthely
Flóra napi virágvásárt rendeztek a Helikon Kastélymúzeum parkjában.
| 2019. jún. 28. péntek 16:28 | Keszthely
Az Agave Americana 40 éves kora körül virágzik, majd magot nevel és elpusztul.
| 2015. okt. 21. szerda 16:20 | Keszthely
A Helikon Kastélymúzeum közel 3 milliárd forintot fordít az idén megvalósuló fejlesztésekre.
| 2014. júl. 31. csütörtök 10:37 | Keszthely
Idén a megszokottnál 2–3 héttel korábban kezdett el virágozni az allergiások nagy ellensége, a parlagfű.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.