+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Így virágzik a lovagcsillag és leopárdkontyvirág
2021. február 19. péntek 14:13 - Keszthely
Így virágzik a lovagcsillag és leopárdkontyvirág
Lovagcsillag és leopárdkontyvirág – két olyan növény, melynek látványos virágzását nemrég mutatták be a Helikon Kastélymúzeum munkatársai. A kényszerű zárva tartás miatt az online térben videón láthatja a közönség a színpompás és különleges növényeket. Az intézmény kiemelt célja, hogy az átmeneti bezárás ellenére is betekinthessen a közönség hazánk leglátogatottabb kastélyának kiállításaiba.

A színskála valamennyi elemében pompáznak a pálmaház amarilliszai. A lovagcsillag néven is ismert virág csíkos és színátmenetes példányai is láthatóak itt. Szimpla és telt virágú egyedeknek a tél a virágzási időszaka. Verkman Bertalan, a kastélymúzeum kertészmérnöke számos érdekes amarilliszt nevelt: „Az itt látható példányok közül az egyik legérdekesebb szerintem ez a telt virágú egyed. Mostanában eléggé felkapottak lettek ezek a fajták. Itt látható a hat szirom helyett jóval több sziromlevél található ezeken a virágokon. A virágnak nagyon nehéz a feje, ezért érdemes pálcával, kis bambuszkaróval megtámasztani, mert könnyen kitörhet.”

Az itt látható növények nagy része magvetésből származik, saját keresztezések, úgymond hibridek. A kertészmérnöknek köszönhetőek a spontán előállított lovagcsillagok. Az amarillisznek azért lehet a tél a fő virágzási időszaka, mert már egy ügyes hobbikertész is irányítani tudja a virágzást.  Verkman Bertalan azt mondja, nyugalmi időszakát megszakítva a tél folyamán egészen tavaszig bármikor virágzásra bírhatjuk ezt a növényt. A fagyok elmúltával akár ki is lehet ültetni a kertbe. Ezt a növény meghálálja, viszont fagyok előtt be kell szedni, és teleltetni kell. 

„Innentől számítva egy 1,5-2 hónapos pihenőidőszakra van szüksége, és akkor innentől számolva a pihenőidőszak megszakításával bármikor virágoztatásra lehet bírni. Arra azért figyelni kell, hogy a nyugalmi időszak megszakításától 1,5-2 hónap míg virágzik. Ha már esetleg bimbója van a növénynek, tehát a telelő helyén bimbót hozott, akkor körülbelül egy hónap, Így lehet időzíteni, tehát februárba elültetjük, akkor nagy valószínűséggel húsvétra kivirágzik” - nyilatkozta a kertészmérnök. 

Az amarillisz eléggé elterjed növény, sok háztartásnak dísze. A tulajdonosnak viszont körültekintőnek kell lennie, hibás tartás esetén könnyen elpusztulhat a virág.

A kastély munkatársai számos videóval jelentkeztek már a pandémia idején. Szintén ilyen formában mutatták be a pálmaház egyik különlegességét. A döglegyek által beporzott leopárdkontyvirág egyetlen hatalmas levelet fejleszt, virágzása körülbelül egy hétig tartott a 160 centiméter magas növénynek. A kastélymúzeum és a pálmaház munkatársainak az a célja, hogy a bezártság ellenére is betekintést nyújthassanak a közönségnek. Terveik közt szerepel, hogy további növényritkaságokat mutassanak be a világhálón.

„A fő cél kitűzés az, hogy a zártkapuk mögé betekintést nyújhatssunk a nézőközönségnek, ezáltal mutatjuk azt is, hogy ugyanúgy zajlik az élet, sőt vannak gyönyörű virág csodáink, amit sajnos a bezártság miatt nem láthatnak, de így az interneten keresztül ezt az élményt át tudjuk nekik adni” - tette hozzá Verkman Bertalan. 

A Helikon Kastélymúzeum pálmaháza 2012-ben nyitotta meg kapuit. Az épületet 1880-ban építette Festetics (II.) Tasziló. Szerkezeti elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek. A trópusi és mediterrán növényvilág legszebb fajait mutatják itt be a kastély munkatársai, akik bíznak benne, hogy mihamarabb kinyithatják kapuikat a látogatók előtt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus