+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakmai szempontok szerint vágják ki a fákat a Balaton Szálló mögött
2021. február 18. csütörtök 16:32 - Keszthely
Szakmai szempontok szerint vágják ki a fákat a Balaton Szálló mögött
A híresztelésekkel ellentétben a balesetveszélyes fákat vágják ki a Balaton Szálló mögötti területen – tájékoztatta televíziónkat Sáringer-Kenyeres Marcell. A keszthelyi önkormányzati képviselő elmondta, a terület évtizedek óta magánkézben van, ennek ellenére az új tulajdonos megkereste az önkormányzatot, hogy nyújtsanak szakmai segítséget a fák felmérésében. A szakember megállapította, hogy a területen lévő 63 fából 26 mindenképpen megtartandó, 21 invazív faj, 16 pedig az állapotából eredően kivágandó.

Az elmúlt napokban megkezdődött a Balaton Szálló mögötti fás terület rekonstrukciója. A Balaton-parton sétálók felfigyelhettek a felépített kerítésre és a magánterületre figyelmeztető táblákra. Ezt a részt ugyan a keszthelyiek közösségi térként használták, de fontos tudni, hogy a terület évtizedek óta magánkézben van, a hozzá tartozó, parkolóként használt részt a város bérelte. Az új tulajdonos tavaly megkereste az önkormányzatot, hogy a területen lévő fákat szeretné szakemberrel felméretni. A felmérés megtörtént, és a javaslatoknak megfelelően elkezdődtek a munkálatok.

„Körülbelül 25-30 egyed van, faegyed van, amihez mindenképpen hozzá kell nyúlni. Ennek kétharmad része az úgynevezett zöld juhar, vagy kőrislevelű juhar. Ez egy inváziós, nagyon veszélyes özönfa faj, amely Magyarországra évszázadokkal ezelőtt lett betelepítve, mint dísznövény és erdészeti fafaj. Ez a Balaton-parti, régi ártéri terület különösen kedvező a növekedésének. Ez minden más egyedet, ami itt található, a természetes meg az ültetett fafajok közül, mindent leköröz a növekedésével.” - tájékoztatott Dr. Szabó István, a MATE Geogikon Campus professor emeritusa.

A keszthelyi Környezetvédelmi Egyesület szakembere hozzátette, ez a fafaj az amerikai fehér szövőlepke tápnövénye. A rovar elszaporodása jelentős károkat tud okozni a gyümölcsösökben. Dr. Szabó István elmondta, a 63 fa között található több olyan, amely elöregedett, kiszáradt vagy a töve korhadt, így balesetveszélyesek. Ugyancsak balesetveszélyessé váltak a fagyönggyel vagy borostyánnal benőtt fák. Emellett olyan erdei fenyők és piramistölgyek találhatók a területen, amelyek elhanyagoltságuk miatt váltak veszélyessé. A tulajdonos azonban nem kívánja kivágni az összes fát, sőt, arra törekszik, hogy minél több lombos egyed megmaradhasson a területen és a kivágottakat is pótolják a jövőben.

„A KÉVE elnöke, Weller-Jakus Tamás hamis információkkal készített botránykeltő videót, mellyel megpróbálta félretájékoztatni a keszthelyieket. Egy másik KÉVÉ-s tag, Kenyeres Bence pedig online cikket is közzétett erről a videóról. Ebből is látszik, hogy politikai célokra próbálja meg a KÉVE felhasználni a Keszthelyen történő eseményeket.” - emelte ki Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, információi szerint a jövőben vendéglátóegység épül a területen, így azt majd újra birtokba veheti a lakosság. Emellett a most lezárt, sokak által használt parkolót a szezonra megnyitja a terület tulajdonosa. A szakemberek azt is elmondták, az elvégzett felmérés nem kötelezi a vállalkozót az összes javasolt fa kivágására, így az dönthet úgy, hogy csak a balesetveszélyes fákat távolítja el a területről. A fák kivágása a vegetációs időszakon kívül történik.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A zenék köré írt történetekkel színházi és koncert élményben is részesülhetett a közönség.
 
48 versenyző vett részt a megmérettetésben, akik párosban mérkőztek meg egymással.
 
A nagy melegben sokkal gyakoribb a balesetveszély az utakon.
 
Az elmúlt hét végén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkjában “Kult Piknik”-et rendeztek.
 
Az egyik sofőrt mentőhelikopter szállította el a helyszínről, a baleset körülményeit még vizsgálják.
 
A kijuttatott hatóanyag melegvérű állatokra és emberre veszélytelen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár