+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bővült és megújult a modellvasút kiállítás
2021. február 15. hétfő 18:08 - Keszthely
Bővült és megújult a modellvasút kiállítás
Megújult a keszthelyi terepasztal és interaktív elemekkel is gazdagították a Történelmi Modellvasút Kiállítást. A modellezők kamerarendszert is kiépítettek és egy háromdimenziós nyomtatónak köszönhetően teljesen egyedi elemeket is le tudnak gyártani. A Helikon Kastélymúzeum munkatársai a kényszerű zárva tartást kihasználva olyan munkákat is el tudnak most végezni, amiket látogatók mellett nem lehet.

„Itt látható a felújított keszthelyi állomás, teljesen új talapzat, teljesen új füvezés. Megújult a móló és rengeteg figura került felépítésre erre a részre” - mutatja Lukács Bernát műszaki üzemeltetési vezető.

Az eredetivel megegyező Keszthely felirat mellett számos érdekességet építettek a kiállítás ezen részébe. A Hullám szálló, a város régi állomásépülete és a kutyás strand is helyet kapott a terepasztalon. A saját gyártású figurák közt több humoros jelenet is látható; a monokiniző hölgyet szemlélő matrózok mellett az éppen portrét festő Szabadságszobor lánya is színesíti az életképet a mólószárnál. Interaktív elemekkel is bővült a modellvasút kiállítás. Érintésmentesen lehet fellobbantani a tábortüzet, elindítani a tűzoltóautók szirénáját, a múzeum munkatársai a 22 új elem készítésénél sem nélkülözték a humorukat. Kamerákkal is bővültek a terepasztalok, a nem látható, földszint alatti területekre és még egy mozdonyba is kamerát építettek.

„A terepasztal alá elhelyeztünk 10 darab kamerát, amik azt filmezik, hogy a terepasztal alatt milyen az élet, az elektronika és hogyan közlekednek alul a vonatok” - fejtette ki Lukács Bernát.   

Az 500 négyzetméternyi terepasztalon hazai, osztrák és német települések állomásai, életképei láthatóak. Minden területre új névtáblákat helyeztek el, melyek külön világítást is kaptak.

Az új figurákat és feliratokat is egy 3D-és nyomtatóval készítettek el. A berendezés lehetőséget nyújt, hogy egyedi, boltban nem kapható elemeket készítsenek el. A kastélymúzeum munkatársa, Szomszéd Mátyás elmondta, az egyszerűbb figurákat ők is meg tudják tervezni, de a világhálóról számos elemet le tudnak tölteni: „Nagyon segíti a munkánkat, ez egy nagy előrelépés technikailag a modellvasúton. Egyedi dolgokat tudunk készíteni, például a valóságban létező dolgok, amiket nem vásárolhatunk meg, azokat is le tudjuk modellezni.”

A kényszerű zárva tartás nagy lehetőséget kínált a modellvasút kiállításnál. A dolgozóknak korábban éjszaka kellett dolgozni, a látogatók távozása után és másnapra bemutathatóvá kellett tenni a kiállítást. Most el tudják végezni a nagyobb felújításokat, karbantartásokat és az új elemek építését.  

„A cél az, hogy aki beérkezik hozzánk az elámuljon és azt mondja, hogy még nem is voltam itt, pedig három hónapja akár itt is járhatott” - mondta a kiállítás műszaki üzemeltetési vezetője. 

A terepasztalok füvesítését is frissítették a modellezők, jelenleg azon dolgoznak, hogy a folyóvizek legyenek élethűek, tervezik az elektronikai rendszer karbantartását is. A múzeum dolgozói mindezt úgy teszik, hogy amint lehetőség lesz rá, azonnal kinyithassák kapuikat a látogatók előtt.

A Történelmi Modellvasút kiállítás 2008 óta látogatható, ez Európa harmadik legnagyobb ilyen kiállítása. 500 négyzetméternyi terepasztalon, több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán közlekednek a szerelvények. A gépparkot 75 szerelvény alkotja, melyeket az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból állítottak össze. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár