+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalai fehérhímzéssel készült halotti leplet ajánlottak fel a múzeumnak
2021. január 28. csütörtök 16:40 - Keszthely
Zalai fehérhímzéssel készült halotti leplet ajánlottak fel a múzeumnak
Családi örökségből származó, zalai fehérhímzéssel készült halotti leplet ajánlottak fel a Balatoni Múzeumnak. A jellegzetes, zalai textília az 1800-as évek végén készült, a felajánlók tudomása szerint 1946-ban használták utoljára. A műtárgy a Hagyományok Háza egy pályázatán is díjat nyert. A múzeum szándéka, hogy a nagyközönségnek is bemutassák valamilyen formában a ritka műtárgyat.

Az 1883-as évszámból kinövő virágbokor motívuma a születésre utal, míg a másik sarkában az elmúlást jeleníti meg a hímzés. A Nagykanizsától délre található Liszóról való halotti lepel Péterffy Ilona családi hagyatéka. Nagy becsben őrizték a szemfedőt. A felajánló azt mondta, ez a tárgy emlékezteti az embert az örökségére, a család régi tagjaira.

„Úgy tudjuk, hogy az üknagyanyámat terítették le vele szeretettel, hogy aztán elsirassák a siratóasszonyok. Az 1800-as évek vége felé készült el és akkor használták, majd utána több generációban is a meghalt családtagok részére ezt felhasználták, akkor amikor még a háznál történt a siratás és a búcsúztatás” - nyilatkozta dr. Némethyné Péterffy Ilona. 

Péterffy Ilona és édesanyja a Balatoni Múzeumnak ajánlotta fel a halotti leplet. Gyanó Szilvia néprajzkutató szerint sokat mond el ez a műtárgy a halottas szokások változásáról is. Hiszen amikor ezeket a lepleket még használták, a háznál ravatalozták fel az elhunytat. Gyanó Szilvia hangsúlyozta, ritkaság az ilyen szépen kidolgozott alkotás. 

„A Balatoni Múzeum már a kezdetek kezdetekor elkezdte gyűjteni a fontosabb népművészettel kapcsolatos textíliákat. A halottas leplek külön kategóriáként szerepelnek a raktárakban és szakirodalomban is. Amit most kaptunk az egyik műkedvelőnktől, múzeumbarátunktól, Ilonától, ez egy olyan halottas lepel, mely nagyon tükrözi a Zalára jellemző népművészeti megoldásokat, hiszen egy nagyon szép fehérrel hímzett halottas lepel, ami kifejezetten míves munka” - nyilatkozta Gyanó Szilvia. 

A közelmúltban több műtárgyat is felajánlottak a múzeumnak. A vezetés szerint ez annak is köszönhető, hogy a közösségi médiában aktívabb az intézmény és a közönség is. Németh Péter igazgató szerint a múzeum feladata a múlt és a jelen tárgyainak gyűjtése, feldolgozása és bemutatása a nagyközönségnek: „Az a fő cél, hogy valamilyen módon, akár egy hónap műtárgya, akár egy tematikus kiállítás kapcsán ez a nagyközönség elé is kerüljön. Minden beérkezett tárgyunkból lesz „Hónap műtárgya”, az az amit biztosan tudok most ígérni. Ha olyan kiállítás adódik, akkor természetesen hosszabb időszakra is bekerül a kiállításba és ha hozzájárul a felajánló, akkor a nevét is természetesen feltüntetjük.”

Tavaly a Hagyományok Háza Nagyanyáink öröksége pályázatára küldték be a tárgyat, ahol díjat is nyert. A lepel motívumait fel is dolgozták. Egy kézműves készített használati tárgyakat a felajánlóknak. Péterffy Ilona szerint ez egy szép példája a kulturális örökség modern feldolgozásának. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A pandémia idején is tudtak fejleszteni a kis zalai településen, Vindornyaszőlősön.
 
A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk.
 
A polgármester közleményében a napokban megjelent cikkekről mondta el a véleményét.
 
A kivitelező megőrzi az épület jellegét és tágasabb szobákat alakít ki.
 
Biztosított a jelenléti felkészülés az érettségizőknek.
 
A település tavaly is számos beruházást valósított meg támogatások által, idén is a fejlesztenek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár