+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elöregedett platánfákat vágtak ki az indóháznál
2021. január 21. csütörtök 19:04 - Keszthely
Elöregedett platánfákat vágtak ki az indóháznál
Keszthelyen, a régi vasútállomás épülete mellett kilenc öreg platánfa áll. Korukkal is hirdetik, hogy régóta lakott a városnak az a része. Az önkormányzat valamint a Keszthelyi Városvédő Egyesület közös együttműködéssel próbálják az öreg fákat megvédeni a pusztulástól. A fák állapotáról a szakértői vélemény megérkezett. Két platánfát ki kellett vágni. A vágásra a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve, csak most kerülhetett sor .

Keszthelyen a Baross utcában napok óta dolgoznak a szakemberek. Keszthely Város Önkormányzatának kérésére, az öreg platánfákat korábban megvizsgálták. A szakvélemény eredményeként hét fánál 30%-os lombkorona könnyítést kellett végezni, kettőt azonban már nem lehet megmenteni. Ki kellett vágni őket.

"Miután erről engem értesítettek, én kijöttem erre a területre és én is terepszemlét tartottam. Illetve szóltam kertészmérnöknek illetve madarásznak is, hogy ő is nézze meg. Mégis csak a város értékes platánfáiról beszélünk, tehát más szakember is vizsgálja meg ezeket a fákat. Utána megállapítottuk, hogy itt fészkelő madarak találhatóak meg a helyszínen. Ezért én jeleztem a hivatalnak, hogy a nemzeti parknak a véleményét is kérjék ki. Ezért a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól egy munkatárs kijött és ugyanazt megállapította, amit mi is. Ennek eredményeként javasolta, hogy 2020. novembere és 2021.február vége között történjen meg ennek a két platánnak a kivágása." - mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

A munkálatokat végző baktüttösi cég vezetője a favizsgáló szakmérnök ultrahangos vizsgálati képén mutatta meg kollégájának, hogy indokolttá vált a két platánfa kivágása. Tóth-Tanner Balázs szerint a 24-26 méteres fákat már korábban kellett volna vizsgálni.

"Sajnos a fák nagyon rossz állapotban vannak és a legnagyobb probléma az, hogy ezek már lassan elmúlnak 100 évesek és a faápolási munkavégzést nem végezték el és ennek a következménye a száraz, dörzsölő,keresztező ágak, amik elég komoly problémákat okoztak."- adott tájékoztatást Tóth Tanner Balázs minősített faápoló.

Tóth-Tanner Balázs azt is elmondta miért vált szükségessé a koronák csökkentése.

"Ez azért  fontos, mert a 33 m/s sebességű szél már 1,5 mp alatt megy át a lombkoronába és ha mi metszéssel lecsökkentjük ezt a korona felületet,ezt a lombfelületet akkor gyakorlatilag  szél nem fogja tudni megfeszíteni és csavarva letörni ezeket az ágakat."

A Keszthelyi Városvédő Egyesület is szorgalmazta a fák vizsgálatát ugyanis a platánokkal körbeölelt részen található Keszthely egykori vasútállomása, mely a város egyik legrégebbi épülete. Történetét azonban kevesen ismerik.

"1888-ra  megszületett a döntés és megépítik a Balatonszentgyörgy-Keszthely közötti vasútvonalat és megépítik ezt a gyönyörű indó házat a Festetics család komoly anyagi támogatásával. Nem véletlen, hogy a két mozdonyt úgy hívták, hogy György és Tasziló. Ezek a mozdonyok húzták a vagonokat Keszthely és Balatonszentgyörgy között.1888-t követően, 1903-ban megépül a mostani állomás és onnantól kezdve ez az épület a jelentőségét veszíti." mondta Kerner Gábor,műemlékvédelmi szakmérnök, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnökségi tagja.

A Városvédő Egyesület évekkel ezelőtt már elkészítette az ikonikus épület  védetté nyilvánításhoz szükséges dokumentumokat. Most az önkormányzattal közösen dolgoznak azon, hogy az indóház és környezete, amelybe beletartozik a kilenc platánfa is – védelem alá kerülhessen.  A kivágott két fát tavasszal pótolják. A régi állomás épületét pedig szeretnék megismertetni a lakossággal is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televzió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
 
A pályázatokra korosztálytól függetlenül bárki jelentkezhet, a beadási határidő április 6.
 
269 nyertes pályázattal, 3,8 milliárd forintot nyertek a térségi települések.
 
Április közepén lesznek az általános iskolai beíratások.
 
Gulyás Gergely szerint csak a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár