Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Védjük meg a nádasokat!
2024. ápr. 24. szerda | Balatonmáriafürdő
Védjük meg a nádasokat!
A Balaton egyik legnagyobb, egybefüggő nádasát szeretnék helyi vagy akár országos védelem alá venni Balatonmáriafürdőn. A Hullám utca parti részén található terület több részre van szabdalva, a telkek magánkézben vannak, a beépíthetőségre azonban már most is szigorú szabályok vonatkoznak.

A balatonmáriafürdői nádas 1989-ig állami tulajdonban volt, 1995-ben nyolc részre osztották a területet. Ezt követően tovább szabdalták, ma lakóházak és nyaralók sorakoznak egymás mellett az utcában. Az elmúlt időszakban a törvényi szabályozásnak köszönhetően három hónapra helyi védelem alá vették a nádast, ezt szeretnék kiterjeszteni a jövőben.

„Azt láttuk, hogy a Balaton ezen utolsó, megmaradt, egybefüggő nádasát is kezdik feltölteni, beépíteni. Sajnos ennek egy része magántulajdonban van, az elmúlt évtizedek hibája folytán, és a tulajdonosok területén „ismeretlen tettesek” több mint 1,5 hektár nádast feltöltöttek, fákat vágtak ki, tehát olyan természeti károsodást okoztak, ami csak nagyon nehezen gyógyítható be.” - tájékoztatott Dr. Németh Zsolt, a Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület elnöke.

A nádasok kiemelkedő szerepet játszanak a Balaton ökoszisztémájának megőrzésében. Számos állatnak biztosítanak vízi lakótelepet, és főszerepet játszanak a biodiverzitás fenntartásában. A szakemberek ezért találják aggályosnak azt, hogy az elmúlt évtizedekben a tó menti nádasok mérete csökkent, az állapotuk romlott. Ennek oka sok esetben az emberi beavatkozásban keresendő.

„Az, hogy a nádas megmaradjon, az mindannyiunk, minden Balatont szerető, és minden magyar embernek az érdeke. Hiszen ha ez a maradék nádas elvész – ahogy Pomogyi Piroska Balaton szakértő is mondta - gyakorlatilag néhány éven, évtizeden belül nem lesz fürödhető a Balaton. Mi ebben próbálunk közreműködni, hogy megakadályozzuk a tó pusztulását.” - emelte ki Dr. Gulácsy Imola, a Fehér Hullám Környezetvédő Egyesület elnöke.

A balatonmáriafürdői nádas 2004 óta vízgazdálkodási terület. Az önkormányzat szeretné elérni a helyi, majd az országos védelembe vételt, illetve azt, hogy tómederré nyilvánítsák a nádast. Ezért hívtak össze egyeztető fórumot, amelyeken szakemberek, civil szervezetek vezetői és a telektulajdonosok is részt vettek. 

„Ez jelen pillanatban vízgazdálkodási terület. Van, aki horgászturizmus célra szeretné hasznosítani, vagy használja, mélyebben beavatkozik, mind ahogy lehet. Vannak magáncélú beavatkozások, teljesen törvényesek is. Tehát nagyon összetett ez a kérdés, de mi ennek ellenére szeretnénk ezt a területet a tómeder részének átadni.” - tette hozzá Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere.

Az egyeztető fórumon a szakemberek felhívták a figyelmet arra, bár magánterületekről van szó, az állami szabályozás nagyon szigorú. Így nagyon kötött keretek között, természetkárosítás nélkül lehet csak hasznosítani a területeket.            

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 10. szerda 17:16 | Keszthely
Több forgalmas keszthelyi partszakaszon vágtak nádat Keszthelyen.
| 2022. már. 25. péntek 17:27 | Balatonszentgyörgy
Öt hektáron égett a nádas, lakóházak is veszélyben voltak.
| 2022. már. 7. hétfő 19:03 | Sármellék
Égett a száraz nádas Sármellék mellett.
| 2022. feb. 14. hétfő 17:50 | Balatonszentgyörgy
Mintegy két hektáron csaptak fel a lángok.
| 2021. ápr. 6. kedd 13:49 | Sármellék
Az erős szél és a mocsaras talaj is nehezítette a tűzoltók munkáját.
X. évfolyam 8. szám
Megjelenés: 2024. április 26.
00:00
Képújság
06:00
Sporttárs
06:34
Savaria Filmfesztivál
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Sporttárs
09:34
Savaria Filmfesztivál
10:24
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.