+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Főként cinkék népesítik be a madáretetőket
2021. január 20. szerda 15:34 - Fenékpuszta
Főként cinkék népesítik be a madáretetőket
A novemberi és decemberi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőknél, mint az elmúlt években. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjai azonban azt javasolják, rendszeresen töltsük fel az etetőket, hiszen a madarak megszokják, hogy ott táplálékhoz juthatnak. Fontos, hogy kenyeret ne adjunk a tollasoknak, de a különböző olajos magvakat, a gyümölcsöket és az állati eredetű zsiradékot szívesen fogyasztják.

A hazánkban telelő madarak legkedveltebb táplálékait is megmutatta Benke Szabolcs. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Keszthelyi Csoportjának elnöke elmondta, a napraforgó mellett számos más maggal lehet táplálni a tollasokat és fontos az állati eredetű zsiradék is. Erre alkalmas a disznóháj, de a boltokban kapható cinkegolyók is megfelelnek a célnak. Emellett olajos magvakat, gyümölcsöket kapnak még a madarak a fenékpusztai madárgyűrűzőben.

„A nem jó, azt talán mindig el szoktuk mondani, a kenyérmorzsa. Azzal még a verebet se etessük. Ami jó, azok ilyen növényi olajos magvak, talán az a legáltalánosabban elterjedt. Legjobban tárolható is, gyakorlatilag be lehet vele vásárolni novemberben vagy gyakorlatilag őszi betakarításkor és akkor egészen márciusig lehet etetni őket. Amit el szoktunk mondani, hogy amikor nekiállnak etetni a madarakat, hiába van kevés madár, azért ránéz az etetőre, de midig folyamatosan, gyakorlatilag március közepéig lehet őket etetni. Később már azért az sem célszerű.” - emelte ki a szakember.

A fenékpusztai madáretetőt főleg széncinkék és kék cinkék látogatják, az északibb területeken fészkelő fenyőpintyek, fenyőrigók és zöldikék egyelőre nem érkeztek meg nagy számban. Az elmúlt hónapokban többen is tapasztalhatták, hogy jóval kevesebb tollas van az etetők környékén, mint az elmúlt években. A Magyar Madártani Egyesület szerint ennek az az oka, hogy az északi térségekben jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkeznek. Emellett a hazai enyhe időjárásnak köszönhetően a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre.        

„Mi az őszi madárfogási számainkból is láttuk, hogy a cinkéknek a száma nem az, ami a korábbi években szokott lenni. Ezt részben összefüggésbe hozzák a globális felmelegedéssel. Magyarán tőlünk északabbi területekről, ahonnan mondjuk a mi téli cinkéink jönnek, ott még találtak táplálékot, később indultak el. Decemberben valamelyest már „javult” a helyzet. Amit mi tapasztaltunk, hogy ez a karácsony környéki idő, akkor jelentek meg nagyobb számban cinkék.” - tette hozzá Benke Szabolcs.

Az elmúlt napokban hazánkba is megérkezett a hideg és a hó, így a madaraknak is nagy szükségük van a táplálékra. Fontos, hogy a magvak és az állati zsiradék mellett vizet is biztosítsunk számukra, hiszen ebben szívesen fürdenek is. Mindig figyelni kell arra, hogy a víz lehetőleg ne fagyjon be, és az etetőben is rendszeresen legyen eleség.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár