+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyelőre nem fagy be a Balaton
2021. január 18. hétfő 09:56 - Keszthely
Egyelőre nem fagy be a Balaton
Röpködtek a mínuszok a hétvégén, szombaton ennek ellenére is többen tettek sétát a Balaton-parton. A tó vize csak néhol, egy-egy hártyafoltban fagyott be. Bár ma reggelre több helyen megjelentek töredezett jégdarabok, a Balaton teljes befagyására egyelőre nem lehet számítani. Az időjárás előrejelzés szerint ugyanis a hét közepétől nagyfokú enyhülés várható.

Szombat délelőtt nagy pelyhekben hullott a hó Keszthelyen is. Fehérbe borította az utcákat, köztereket, szobrokat. A várva várt fehérség is a szabadba csábította az embereket. A délután folyamán a mínusz 1-2 fokban is szívesen tettek egy-egy sétát a Balaton-parton. Nem csupán a helyiek, más településekről, többek között Székesfehérvárról, Szombathelyről és Tapolcáról is érkeztek kikapcsolódni a városba. A Keszthelyi Önkormányzat ezért is hozta meg a rendeletet, hogy január 9-től kötelező hétvégenként a maszkviselés a Balaton-parton. Többen mentek ki a mólóra a nagy szél ellenére is. Sokan nem bánták a hideget mondván, hogy a téli időszakban ennek van itt az ideje.

„Az évszaknak teljesen megfelel én úgy gondolom januárban. És vártuk is, hogy már legyen egy kis hó. Szerintem a gyermekek is várták, hogy legyen benne részük. Egy kicsit hideg van, mert hozzá kell szokni, de a hőmérséklet szerintem teljesen megfelelő annak, amilyen hónapot írnak. Úgyhogy jó, csak egy kicsit havat még kapjunk hozzá.” - mondta el Kánya Árpádné.

A Keszthely felirat továbbra is népszerű a turisták és a helyiek körében is. Szívesen készítenek egy-egy fotót az idelátogatók. A hattyúkat is többen örökítették meg a part mentén. A sirályok és a kacsák is kíváncsian gyűltek az emberek köré. A madarak mellett házi kedvencek is megjelentek, többen sétáltatták a helyszínen a négylábúakat. A kutyák mellett cicák is előfordultak, a nagy hideget viszont nem nagyon kedvelték.

„Most van tél, most van ennek itt az ideje, de végtelenül fázunk, ahogy látszik Gesztenye sem ragaszkodik nagyon ehhez az időhöz. De nagyon szeretjük és várjuk a tavaszt, mert a Mikulás már úgyis elment.” - osztotta meg Dúzs László.

Többen vizslatták a magyar tengert, látható-e már rajta jegesedés. A szélvédett helyeken egy-egy foltban már kialakult vékony hártya, összefüggő jégtakaró azonban nem jellemző a nyílt vizeken. Ez a jelenség hétfőre változott – tájékoztatta televíziónkat az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője, Horváth Ákos.

„Az előző napoknak a szeles időjárása következtében a tegnap esti órákban a víz hőmérséklete az 0 fok alá csökkent, ami egy kicsit szokatlan. Erre azt szokták mondani, hogy túlhűlt a víz. Azonban felfagyni nem  tudott, mivel a hullámzás folyamatosan mozgatta. Az éjszaka azután nagyon gyorsan megindult a jégképződés, azonban a szél a hajnali órákban ismét feltámadt a Balatonnál és a fagyás azért kockaköves, ilyen darás módon történik.”

A szakember hozzátette, ez a jég azonban nem lesz hosszú életű. Ahhoz ugyanis, hogy a kialakult jég fennmaradjon, szükséges lenne a következő napokban is a fagyos időjárás, azonban keddtől enyhülés várható. Legutóbb 2017-ben fagyott be úgy a Balaton, hogy korcsolyázni is lehetett rajta. A szakemberek szerint legalább 10 centiméteres egybefüggő jégpáncélnak kell lennie a magyar tengeren ahhoz, hogy biztonságosan tudják űzni a téli sportot annak szerelmesei.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus