Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vörs: a pandémia ellenére sem borúlátó a település
2020. dec. 23. szerda | Vörs
Vörs: a pandémia ellenére sem borúlátó a település
Vörs ugyan egy apró zsáktelepülés Somogy megyében, ám a neve nem ismeretlen: országszerte híres a betleheméről. Idén a pandémia alaposan átalakította a falu életét - a templom mellett ilyenkor már pezsgő élet volt az elmúlt esztendőkben. A programok ugyan elmaradtak, ám a település vezetése nem csak idén hajtott végre több beruházást, a jövő évre is optimistán tekintenek.

Csendesek Vörs utcái, a templom körül is üres a tér. Az elmúlt években itt óriási volt a nyüzsgés: mindenki az ország legnagyobb, templomban épített betlehemére volt kíváncsi. Pálvölgyi László a lakosság nevében úgy fogalmazott: alapos szervezéssel talán meg lehetett volna menteni, hogy a betlehem idén is látogatható legyen. Így véli: "Foglalkoztatta az embereket ez a kérdés, és egyfelől kifejezték a sajnálatukat, hogy megtörik ez a 70 éves hagyomány, ami eddig is, minden évben megrendezésre került. Másrészt pedig az emberek tisztában vannak azzal, hogy itthon, Magyarországon, illetve külföldön is elsődleges veszélyhelyzetet jelent a koronavírus járvány, aminek a leküzdése sajnos megköveteli az ilyen tömegrendezvények szüneteltetését."

A betlehemet éppen a hagyományok tisztelete miatt megépítették, ám jóval kisebb méretben, mint az a korábbi években jellemző volt. A jobbára idősebb korosztályhoz tartozó építők azonban - saját egészségük megóvása miatt - nem vállalták a nyitva tartás megszokott szervezését. “Az egyház vezetésével egyetértésben született meg a döntés” - mondta az építést néhány éve irányító Simon György. Így folytatta: "Úgy veszem észre, hogy most emiatt nem fog akkora jövés-menés lenni itt a faluban, mert hát a sok vidéki, aki eljött meglátogatta, hát az éppen nem tud eljönni meglátogatni ezt a szép építményt. Most már kisebb is lett építve. Remélem, jövőre majd csak kicsit rá tudunk kontrázni erre és még szebbet tudunk építeni. Csak ez a pandémia múljon el és mindenki egészségben vészelje át."

A település a koronavírus okozta válság ellenére is szépen fejlődik. Közösségi teret építettek, a közösségi házat pedig felújítják és az energetikai korszerűsítés is megtörténik hamarosan. Ennek most zárult le a tervezési fázisa. A község temetőjét is felújítják, az urnafal fejlesztésére több, mint egymillió forintot nyertek pályázati úton. A beltéri utak felújítását is tervezik, különösen rossz állapotú a Petőfi és a Béke utca. A felújításban az országgyűlési képviselő próbál segíteni Vörsnek. A rendezvényeknek helyt adó polgármesteri hivatal is csendes, szinte minden program elmaradt. Deák Tamás polgármester elmondta: "Sajnos a rendezvényeink elmaradtak. Tavasszal szoktuk megtartani az idősek bálját illetve idősek vacsoráját, az elmaradt. Június végén a falunapot, az szintén. Karácsonyi műsorunk nem lesz. Csak azokat az állami rendezvényeket tartottuk meg szűk körben, mint március 15-e, augusztus 20-a, illetve október 23-a. Nagyon bízunk abban, hogy a következő évben már minden javulni fog."

Vörsön nem csak a templom van zárva: a tájházban - az előírások szerint - nem fogadnak látogatókat, de a tűzoltó múzeum sem működik. Nyitva van viszont és megtekinthető a tavaly átadott kültéri betlehem, ami a templom melletti téren várja az érdeklődőket.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. dec. 4. hétfő 13:24 | Vörs
Európa legnagyobb beltéri betlehemét több tízezren keresik fel csaknem két hónap alatt.
| 2022. nov. 30. szerda 14:46 | Vörs
Advent első vasárnapjától jövő január 22-ig ismét látogatható a vörsi betlehem.
| 2022. szep. 30. péntek 18:22 | Balatonszentgyörgy
A beruházás összértéke 470 millió forint.
| 2022. aug. 17. szerda 17:06 | Vörs
Színes programokkal várták a kicsiket és nagyokat a Vörsi Falunapra, a közösség építése volt a cél.
| 2022. jan. 25. kedd 15:51 | Vörs
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.