+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Más ünnepekkor is népszerű a mézeskalács
2020. december 22. kedd 16:39 - Cserszegtomaj
Más ünnepekkor is népszerű a mézeskalács
A karácsony egyik elengedhetetlen süteménye a mézeskalács. A fűszeres édességet bárki el tudja készíteni, fontosak azonban a minőségi hozzávalók. A cukrászok szerint még mindig a hagyományos fehér cukormázzal díszített formák a legnépszerűbbek, de egyre jobban hódítanak az egyedi minták is.

Folyamatosan készülnek a mézeskalácsok az ünnepre. Kántorné Léhart Orsolya megrendelésre is süti az ajándékoknak szánt süteményeket. A tésztát a meggyúrását követően pihentetni kell, így akár egy nappal korábban is összeállítja az alapanyagot. Többféle formát használ. A leggyakoribb karácsonyi szimbólumok, mint a fenyőfa, a gömbdísz, a csizma is előkerülnek, de kihagyhatatlan például a szívecske is. Azonban nem csak a kiszúrt figurák népszerűek manapság, ebből a tésztából több forma is építhető.  

„Mostanában inkább a mézeskalács házikót, adventi koszorút is kerestek már belőle. Ez lehet piros, zöld, akármilyen színre lehet festeni vagy a natúr színeket is szeretik. De különböző díszeket, függődíszeket, amik már ilyen 3D-sben vannak, szívecske, gömb, nagyon kedvelik meg keresik. Vagy hűtőmágneseket is, ilyen karácsonyi mintákkal kerestek.”

A cukrász elmondta, bár leginkább karácsonykor jut a legtöbbek eszébe a mézeskalács, manapság más ünnepek alkalmából is készíttetnek valamit a süteményből. A formáknak, a díszítéseknek és a színeknek csak a képzelet szabhat határt. Bármit meg lehet valósítani, amit a cukrászok, illetve az érdeklődők elképzelnek.

„Szinte minden alkalomra lehet mézeskalácsot sütni. A Valentin-naptól elkezdve, nőnap, húsvét, akár még Halloween-ra is nagyon sokat kisgyerekeknek, például szellemet készítettünk. Gyereknap, babazsúrokra vagy akár egy babaköszöntőnek különböző figurákat lehet díszíteni. Kérnek esetleg dobozokat, születésnapokra ilyen nagyobb mézeskalácsdobozokat szívecskékkel, mindenki visz belőle egy kis emléket.” - tette hozzá a cukrász.

A mézeskalácsok tehát nem csak a fára kerülhetnek. A polcok és az ajtók díszei is készülhetnek ebből a tésztából. A cukrászok szerint a legfontosabb az, hogy odafigyeléssel, minőségi alapanyagokból és a megfelelő elkészítési mód alapján valósuljanak meg a tészták. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nagy Bálint polgármester reagált a KÉVE képviselőinek január 22-i sajtótájékoztatójára.
 
Kilenc állomásból álló kirándulásra hívták az érdeklődőket a versek világába Cserszegtomajon.
 
A költségvetésről és Keszthely ingatlankoncepciójáról mondták el véleményüket az ellenzéki képviselők.
 
Régi utcanevek emlékét idézi az új kiállítás.
 
Az intézmény munkatársai egy videós összeállításban a kultúrára jellemző idézeteket ismertettek meg.
 
Cél a kulturális termékek összehangolása – hangzott el a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal indító ülésén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár