+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikeres év után fejlesztésekben gazdag esztendő előtt áll Sármellék
2020. december 18. péntek 12:31 - Sármellék
Sikeres év után fejlesztésekben gazdag esztendő előtt áll Sármellék
A járványhelyzet ellenére is eredményes gazdasági évet zártak Sármelléken. A tavaszi karantén idején több beruházás is zavartalanul megkezdődhetett: felújították az iskolát, kerékpárút épült. Jövőre védőnői helyiséggel bővül az orvosi rendelő épülete, felújítják az önkormányzat pincéjét és az óvoda melletti művelődési házat. Karácsony előtt ezúttal is jelentős támogatást osztottak a családoknak és nyugdíjasoknak Sármelléken.

Az első hullám idején megkezdték az iskola korszerűsítését. 250 millió forint uniós forrásból új kazánnal, napelemekkel bővült az intézmény és új szigetelést is kapott az épület. Szeptemberben már a megújult iskolába térhettek vissza a diákok, az ünnepélyes átadást tavaszra tervezik.

Szintén elkészült a Sármellék Zala-völgye turisztikai kerékpárút.  4,5 kilométer hosszú szakaszon mezőgazdasági és kerékpárutat építettek, mely a Zala-folyó töltésére vezet.A fejlesztés célja, hogy összeköttetést teremtsen a Balatoni Bringakörút és a Kis-Balaton között. Ha elkészül az M76-os út kapcsán tervezett kerékpárút, akkor megvalósul ez az összeköttetés.

A leendő védőnői épület helyét mutatja a polgármester. Horváth Tibor elmondta, ez a legfrissebb elnyert pályázatuk. A Zala Megyei Önkormányzat TOP programján nyertek 60 millió forintot. Teljesen új védőnői épületet alakítanak ki az orvosi rendelőhöz építve. 

„Azért volt erre szükség, mert a védőnői szolgálatunk és a kettes számú háziorvosi szolgálatunk egy helyiségben rendel, természetesen külön időszakokban, de ez nem igazán jól működik. Sikerült elnyernünk ezt a pályázatot és jövő év tavaszán nekiállunk ennek a pályázatnak” - fejtette ki Horváth Tibor polgármester. 

Jövőre több elnyert pályázat kivitelezése kezdődhet meg. Az óvoda előtti művelődési ház korszerűsítésére szintén TOP forrást nyertek. A helyiek által csak pártháznak hívott épület hőszigetelést, új nyílászárókat és tetőt kap, de akadálymentesítik is az oktatási központnak helyet adó épületet.

2021-ben megkezdhetik a régóta várt ipari park kialakítását. A reptér közvetlen szomszédságában lévő kármentesített területen közutat építenek és kialakítják a közművesítést, a település felé pedig hangszigetelő falat építenek. 

„Szeretnénk, hogy ha minél több vállalkozásnak tudnánk segíteni azáltal, hogy egy kialakított alap-infrastruktúra meglesz. Így gondoljuk, hogy a vállalkozások, vagy újonnan alakuló vállalkozások be tudnak települni Sármellékre. Reméljük, hogy ezzel tényleg tudjuk őket segíteni” - nyilatkozta a településvezető. 

A település vezetése a szociális támogatásokra kiemelt figyelmet fordít. Korábban a 14, most már minden 18 év alatti sármelléki gyermek után vásárlási utalványt adott az önkormányzat a családoknak. A sármelléki állandó lakcím mellett még feltétel, hogy a helyi bölcsődébe, óvodába, vagy iskolába kell járnia a gyermeknek. Nekik 12 ezer, míg a 65 évfelettieknek 9 ezer forintos utalványt adtak. Ezeket csak helyi boltokban lehetett elkölteni. Az általános iskolásoknak és óvodásoknak ezen felül még 2500 forintot adtak fejenként, mely összegből vagy a szülői munkaközösség, vagy a pedagógusok vásárolhattak ajándékot nekik. Horváth Tibor kifejtette: „Ez körülbelül 350 fő körül van. 5.200.000 forintot költöttünk az idén erre. Plusz, ha hozzátesszük ezt a 2.500 forintot, akkor az közel 5.600.000-5.700.000 forint.”

A járványhelyzet ellenére is eredményes gazdasági évet zártak Sármelléken. A gazdasági nehézségek miatt a saját erős beruházásokat felfüggesztették vagy elhalasztották. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár