+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Számos népszokás kapcsolódik Luca napjához
2020. december 14. hétfő 15:49 - Keszthely
Számos népszokás kapcsolódik Luca napjához
December 13-a Luca napja. Ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódik, amelyeknek a nagy része sajnos már feledésbe merült. A zalai falvakban azonban ma is sok helyen dologtiltó nap, és a Luca búza is újra egyre nagyobb hagyományát éli. Régen az időjárásra is következtettek ezen a napon, de a lányok a jövendőbeli kérőjük nevét is megjósolták. Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki keresztény hitéért mártírhalált halt.

Egy 1881-es naptárban található időjárás-előrejelzést mutatott Gyanó Szilvia. A Balatoni Múzeum néprajzkutatója azt mondja, eleink előszeretettel következtettek a jövő évi időjárásra Luca napján. Erre többféle módszer is kínálkozott. Az egyik ilyen az volt, hogy megfigyelték december 13-a és karácsony között az időjárást és minden napot megfeleltettek egy-egy hónapnak. Egy másik módszer a hagymajóslás, valószínűleg a naptárban lévő előrejelzés is ezzel készült. A Luca napi hagyományok másik fontos célja, hogy a baromfi hasznát biztosítsák.

 

„Ezért volt az, hogy megpiszkálták a tyúkokat, ezért mentek a kotyoló gyerekek házról házra és tulajdonképpen ezért kellett egész nap otthon ülni. Talán hagyományőrző területeken az asszonyok tartják magukat ezekhez a régi hagyományokhoz, hogy nem szabad szomszédolni, nem szabad elmenni otthonról, minél többet kell ülni. Ez egy ilyen dologtiltó nap, de az eredeti funkciója ennek az volt, hogy a tyúk is majd olyan szépen üljön a tojáson. Nem varrtak, nem szőttek, nem fontak, ugye bevarrták volna a tyúkoknak a fenekét, nem lett volna tojáshaszon.” - tájékoztatott a néprajzkutató.

Zala megyében sokáig szokás volt a kotyolás. Ilyenkor a gyerekek, fiatalok házról házra jártak és szerencsét, bő termést kívántak a háziaknak. Ők utána almával, dióval, kaláccsal kínálták őket. Ha a kotyolók nem kaptak ajándékot, átkokat szórtak a háznépre. A Luca-nap másik ismert, ma már nem élő hagyománya a Luca szék. Ezt ezen a napon kezdték el faragni és karácsonyig készült.

„Luca széke egy különleges, mágikus tárgy. 12 napig készül, minden nap egyvalamit kell rajta dolgozgatni, úgy, hogy pont elkészüljön az éjféli mise idejére. Az éjféli misén, aki föláll rá, az meglátja, hogy ki a boszorkány. Én is úgy gondoltam, hogy erre adat már biztos nincs a 20. századból, de van, mert például Balatongyörökön a tanácselnöknek vagy a párttitkárnak az anyósa volt a boszorkány, és ezt onnan látta meg az illető, hogy ilyen nagy szarva volt, legalábbis ezt látták rajta. Egyébként Luca széke az nem nagyon van a múzeumokban, mert ez egy mágikus tárgy, viszont aki felállt rá, az meglátta a boszorkányt, de a boszorkány is meglátta őt. tehát haza kellett rohanni és el kellett égetni a Luca székét.” - tette hozzá Gyanó Szilvia.

Gyanó Szilvia azt mondja, Luca napján a lányok előszeretettel próbálták megjósolni, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Szokás volt ilyenkor gombócot főzni benne a kérő nevével, és amelyik utoljára jött fel a víz tetejére, az rejtette a vőlegény nevét. Arról, hogy a következő évben bekötik-e a lányok fejét, a Luca búzából is következtettek.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nagy Bálint polgármester reagált a KÉVE képviselőinek január 22-i sajtótájékoztatójára.
 
Kilenc állomásból álló kirándulásra hívták az érdeklődőket a versek világába Cserszegtomajon.
 
A költségvetésről és Keszthely ingatlankoncepciójáról mondták el véleményüket az ellenzéki képviselők.
 
Régi utcanevek emlékét idézi az új kiállítás.
 
Az intézmény munkatársai egy videós összeállításban a kultúrára jellemző idézeteket ismertettek meg.
 
Cél a kulturális termékek összehangolása – hangzott el a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal indító ülésén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár