+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / “Digitális kiállítás” a Balaton Színházban
2020. december 2. szerda 14:39 - Keszthely
“Digitális kiállítás” a Balaton Színházban
Rendhagyó kiállítást rendeztek be a Balaton Színház Simándy termében. A vírushelyzetre tekintettel ugyanis nem lehet megnyitó ünnepség, ennek ellenére egy fafaragó művész képei felkerültek a falakra. A színház vezetése abban bízik, hogy a tárlatot a közönség személyesen is láthatja majd.

Ezek a képek egyelőre csak televíziónkon keresztül tekinthetők meg, a közönség számára a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint nem látogatható a kiállítás. Szántó János fafaragó művész Budapesten él, a képeket maga szállította el Keszthelyre. Összesen harmincnégy darab alkotás került a Balaton Színház Simándy termébe.

Szántó János képein a vallás, a magyarság, a falusi élet köszön vissza. Az egyébként református lelkipásztor művész alkotásai egytől egyig részletesen kidolgozott, aprólékos munkák. Így vall magáról a művész: "Eleinte csak bibliai idézeteket faragtam, abból viszont sok százat, van rá még mindig igény. Egy-egy szép bútordarab, az otthonokban szép ajándék, bizonyos esetekben. Aztán megihlettek különböző témák. Nagyon szeretem a falusi tájat - magam is ott nőttem fel. Látható Itt néhány képem a régi paraszt világról, csikós életről, aztán a honfoglalás témaköre érdekel. Voltam a Hungexpón, vadász kiállításon, oda vadas képekkel készültem. Órákat, különböző használati eszközöket is készítek fából."

Szántó János képeit az is különlegessé teszi, hogy tíz esztendővel ezelőtt egy baleset miatt elvesztette bal keze csuklóját, így azóta szinte csak a jobb kezével tud dolgozni. Egy rehabilitációs és közfoglalkoztatási közhasznú cég alkalmazza őt, ahol szavai szerint azt csinálja, amit szeret; a szakmája egyben a hobbija is. "Ehhez a munkához 10% kézügyesség szükségeltetik, és a többi az a fejben meg a szemben van. Tehát ha nem látom az anyagban a témát, akkor nem tudok vele mit kezdeni, ezért alkalmazkodtam a megváltozott körülményekhez. Sokan kérdezik, hogy hogyan tudom ezt fél kézzel, és mindig mondom: nem fél kézzel, másfél kézzel! Van egy ép, egészséges kezem és van egy fél kezem, amivel rá tudok segíteni. Így születnek meg ezek az egyedi alkotások" - mondja.

Szántó János nagyon szeret a fával dolgozni. Azt mondja: bánja, hogy egy nap csak 24 órából áll, mert így kevés ideje jut az alkotásra. Alig várja, hogy reggel legyen és ismét a kezébe vehesse a munkadarabot. Balesete miatt kisebb, elektromos szerszámokkal munkálja meg az anyagot. A fából készült képeinek kiállítása egyelőre nem látogatható.

Osvald Bálint, a Balaton Színház megbízott igazgatója elmondta: "Lényegében ez egy digitális kiállítás. Erre már volt korábban példa az intézményünkben. A tavaszi karantén időszakban is volt olyan kiállítás, ami csak az online térben kapott helyet - sajnos ezzel a kiállítással is így jártunk. A művész úr korábban már - még a vírusmentes időszakban, ha lehet így fogalmazni - megkeresett minket, hogy nagyon szívesen elhozna egy anyagot hozzánk. Akkor ezt nagyon jól és jó előrelátó módon lebeszéltük, és kitűzték ezt a mai napot, mint megnyitó időpontot. Csak hát nyilvánvalóan több dolog is közbeszólt."

A tervek szerint az időszaki kiállítás február elejéig marad a Simándy teremben, így a színház vezetése abban bízik, hogy addig a közönség számára arra is nyílik lehetőség, hogy személyesen csodálhassa meg az alkotásokat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Nagy Bálint polgármester reagált a KÉVE képviselőinek január 22-i sajtótájékoztatójára.
 
Kilenc állomásból álló kirándulásra hívták az érdeklődőket a versek világába Cserszegtomajon.
 
A költségvetésről és Keszthely ingatlankoncepciójáról mondták el véleményüket az ellenzéki képviselők.
 
Régi utcanevek emlékét idézi az új kiállítás.
 
Az intézmény munkatársai egy videós összeállításban a kultúrára jellemző idézeteket ismertettek meg.
 
Cél a kulturális termékek összehangolása – hangzott el a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal indító ülésén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár