+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felépült a Kármelita Bazilika betlehemje
2020. november 27. péntek 18:15 - Keszthely
Felépült a Kármelita Bazilika betlehemje
A betlehem emlékeztet Krisztus születésének egyszerűségére és ráirányítja a figyelmet Isten végtelen szeretetére – vallja a Kis Szent Teréz Plébánia vezetője. A Kármelita Bazilikában idén is felépítették a betlehemet, amely nem csak a jászolt jeleníti meg, hanem a pásztorok és a napkeleti bölcsek útját is bemutatja. Mezei András atya azt mondja, a pandémia időszakában fontos, hogy legyen valami, ami a karácsony közeledtével örömmel tölti el a szíveket.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is különleges betlehemet építettek a Kármelita Bazilikában. A templomban nem csak az istállót jelenítették meg és az abban hajlékra talált Szent Családot, hanem igyekeztek megteremteni azt a betlehemi hangulatot, amelyben a Kisjézus megszületett. Így a jászol mellett terepasztal is helyet kapott, ahol függőhidat, kutat és számos más épületet készítettek el a lelkes építők. A munka mintegy 3 napig tartott, előtte azonban szintén napokig gyűjtötték a fenyőágakat és más különböző terményeket.

„Mindig nagyon ünnepélyes dolog. összejön itt a 40 évestől a 87 évesig. Mindenkinek van valami kis gondolata, amit megvalósít benne, amit kínál szeretettel. Kis dolgokban próbáljuk megmutatni a szépséget, a szeretetet. Merjünk egymás szemébe nézni, ne csak karácsonykor, máskor is. Úgyhogy igyekszünk, hogy valami szép dolog legyen.” - mondta Fülöp István, a Kis Szent Teréz Plébánia gondnoka.

A betlehem ma már nem csak a templomokban, hanem a települések központjaiban, sőt az otthonokban is megtalálható. Bár a hagyomány szerint karácsonyra szokás felállítani, már az adventi időszakban is segíti a lelki felkészülést az ünnepre. A karácsonyi történet, a jászol egyszerűsége és a pásztorok valamint a három királyok hódolata sokakat megállásra késztet a karácsonyi rohanásban. A betlehem emlékeztet az egyszerűségre, Krisztus végtelen szeretetére és arra is, hogy a hitnek milyen fontos szerepe van az életünkben.    

„Ezt kívánom Keszthely népének és a környék népének is, hogy ne csüggedjünk el, még ha nehéz – nekünk is, papoknak, mert közösségi emberek vagyunk, mert nem vagyunk árvák, mert Jézus Krisztus megszületett. Milyen nehézség között született meg: üldöztetés, nyomor, menekülés és mégis ő a mi megváltónk, ő a mi szerető Istenünk. Most lehet, hogy egy ilyen rendkívüli időszak van, ez egy fék olyan értelemben, hogy kicsit lassuljunk le, mert a világ is, minden nagyon felgyorsult, nincs időnk semmire sem, sem Istenre, sem barátra, sem családra, senkire sincs időnk. Bizony az élet annál értékesebb, minthogy olykor csak rohangálunk benne és hajhászunk sok mindent.” - tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

Az idei évben a pandémia miatt számos, az adventi időszakhoz kapcsolódo program elmarad. Így nem lesz pásztorjáték és Szent Család járás sem, de elmaradnak a lelki gyakorlatok is. Ezért a betlehemeknek idén kiemelt szerep jut, pótolniuk kell mindazt, ami a járvány miatt elmarad. A Kármelita Bazilika plébánosa azt kéri a hívektől, hogy továbbra is fegyelmezetten, a szabályok betartásával látogassák a templomot, és így tekintsék meg a felépített betlehemet is.

Regman karola - Keszthelyi TV             

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár