+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fekete István relikviáit vitték Hatvanba
2020. november 24. kedd 19:08 - Keszthely
Fekete István relikviáit vitték Hatvanba
A hatvani Vadászati Múzeumban is készülnek a Vadászati Világkiállításra. Számos érdekesség mellett Fekete István emlékére is nyílik időszaki kiállítás. A tárlat anyagát az örökösöktől, az író hozzátartozóitól gyűjtötték a, de két tárgy – melyet Horváth József adományozott az emlékszoba kiállított tárgyai mellé- Keszthelyről is kerül Hatvanba. Turi Török Tibor nem csak a Fekete István emlékszobából kölcsönöz tárgyakat. Felkérésre elkészítette az író portréját is.

A hatvani Grassalkovich-kastélyban található Vadászati Múzeum munkatársai egy kiállítás tárgyait viszik a múzeumba.  Kis tárgyak, bútorok, amelyek egy évig lesznek láthatóak a városban. A Vadászati Világkiállításra készülve , az Egy a természet program sorozat keretében gyűjtötték a híres magyar író, Fekete István emlékét őrző tárgyakat, relikviákat.

e Keszthelyen egy kis szoborcsoport, melynek tagjai között megtaláljuk az állattörténetek, ifjúsági regények írójának, Fekete Istvánnak is a portréját. Az épületben egy kis emlékszobában az író számos  könyve, kézirata és alakját megidéző fényképek. S két olyan tárgy,  az író kulacsa és notesz részlete 1929-ből, amit a hatvani múzeum kölcsönkért. A tárgyakat Turi Török Tibor adta át a múzeum képviselőinek. A hatvani múzeum képviselői egy kis dobozban, biztosítás mellett vették át a nagy értéket képviselő tárgyakat.

"Az írónak a születésének 120., halálának pedig az 50. évfordulója alkalmából, a világkiállításra készülve, a Vadászati Világkiállításra készülve, az Egy a természet program sorozat keretében hozzuk létre, egy évre ezt az időszaki kiállítást. Nagyon sok különböző helyről, különböző relikviák gyűltek össze. Főként különböző könyvei – akár olyan, amit neki dedikáltak, neki ajánlottak. Vagy olyan, amit ő adott másnak ajándékba. Természetesen az általa írt művek. Illetve szeretnénk egy kis hangulatot is teremteni a kiállításban, kölcsön kaptunk személyes tárgyakat. Pl. a foteljét vagy az agancs csillárját."- adott tájékoztatást Nagy –Hanula Viktória igazgatóhelyettes.

A keszthelyi múzeumtulajdonos és szépmíves az alkotó műhelyében is fogadta a vendégeket. Egy 60x60-as méretű domborművet adott át a kiállításra amelyet a múzeum felkérésére készített el.

"Fekete Istvánt próbáltam élethűen ábrázolni. Én örülök a megbízásnak,  mert nekem kedvenc íróm. Az az ember, aki Jókai után a második legolvasottabb magyar írónk. Tizenhét nyelven lett lefordítva és ő kiállt az elveiért és a kommunizmusnak a fehér mártírja. Amit kevesen tudnak, hogy meghurcolták és majdnem nyomorékká tették, ill. fél szemét elvesztette mikor az ÁVÓ elvitte és megverte. A hatalmas munkássága megérdemli meglátásom szerint azt az ambíciót, hogy külön kiállítást egy éven keresztül egy ilyen patinás helyen kiérdemeljen."- mondta Turi Török Tibor.

A szobor készítése sok időt vett igénybe, mégsem volt nehéz megformálni  író  karakterét- monda el az átadáson Turi Török Tibor.

"Könnyű megformálni,mert karakter. Jó. Meg a kisugárzása. Sokszor hozzáfogtam olyan disszonáns személyekhez – mondtam neki, gondoltam, meg talán neki is mondtam -, hogy igazából nem szívesen fogok hozzá és nehezen is ment. De akinek olyan kisugárzása van, hogy tényleg a formázófára kívánkozik, agyagba kívánkozik az nekem is ad lendületet."

Az alkotást nagy odafigyelés mellett  szállították Hatvanba, ahol megnyílik az a kiállítás, amellyel szeretnék bemutatni az író életét,munkásságát és azt a természeti környezetet, amely regényeinek is főszereplője volt, amely az egész életét betöltötte. A tárlat november 30-tól online felületeken lesz látható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nagy Bálint polgármester reagált a KÉVE képviselőinek január 22-i sajtótájékoztatójára.
 
Kilenc állomásból álló kirándulásra hívták az érdeklődőket a versek világába Cserszegtomajon.
 
A költségvetésről és Keszthely ingatlankoncepciójáról mondták el véleményüket az ellenzéki képviselők.
 
Régi utcanevek emlékét idézi az új kiállítás.
 
Az intézmény munkatársai egy videós összeállításban a kultúrára jellemző idézeteket ismertettek meg.
 
Cél a kulturális termékek összehangolása – hangzott el a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal indító ülésén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár