+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Segítsünk a menhelyeken lévő állatoknak!
2020. november 23. hétfő 19:07 - Keszthely
Segítsünk a menhelyeken lévő állatoknak!
Az állatotthonokba sok a megviselt, bántalmazott kutyus. A gyepmesterek szinte naponta találnak kóbor kutyákat is, akiket nem talál vagy már nem is keres gazdájuk. Hiába kerülnek telepekre, otthonokba a téli időszak számukra nagyon nehéz. A különösen megviseli őket, még akkor is, ha be tudnak bújni a kis házukba. A keszthelyi ebrendészeti telepen jártunk, ahol azt kérdeztük, miben tudna a lakosság segíteni a telepen és a menhelyen élő kutyáknak.

A Festetics út melletti ebrendészeti telepen az első ketrecben Kajla kutya ugat izgatottan. Nem tűri az idegeneket. Régóta a telepen van, egy garázsból mentették ki. A gondozott ketrecekben kutyaházak, ahová a hidegben, az eső elől el tudnak bújni a kutyák. A hideg, a menhelyekre és ebtelepekre is pluszterheket ró. Öt éve működik a keszthelyi telep, sajnos soha nem állnak üresen a ketrecek.

"Ősszel és télen vagy a legnagyobb probléma  a kutyák számára. Úgyhogy most ősszel is megszaporodtak a kidobott vagy csak elkóborolt kutyák, akiket nem keresnek utána. Úgyhogy most elég sok kutya került hozzánk az elmúlt pár hétben. Hát…összeszedem a kutyákat vagy behozzák, akik találták, bekerülnek hozzánk  a telepre és attól függ, hogy milyen  a kutya, hogy mennyire nyugodt, vagy mennyire szocializált, attól függően próbáljuk őket örökbe adni."- adott tájékoztatást Kalmár Gábor gyepmester.

A telepen lévő kutyák között akad olyan is, amelyik nem szokott emberekhez, velük tovább kell foglakozni. Az örökbe adható kutyák Karmacsra, a menhelyre kerülnek. Ott bármikor nyitott az örökbeadás lehetősége. Látható, hogy Kalmár Gábort mindegyik telepen lévő kutya elfogadta. A jutalomfalatokkal nyugodtan bemehet a kutyák ketrecébe, ahol az ólak alja még üres. A téliesítésben nagymértékben tud segíteni az állatszerető lakosság. Hamarosan nagy mennyiségű szalmára, forgácsra és más meleget biztosító alomra lesz szükségünk. Hogy ki, miben tud segíteni a gazdátlan kutyáknak, a gyepmester azt is elmondta.

"Először is ne  dobják ki a kutyákat. Tehát a felelős állattartás az nagyon fontos, de sajnos ez még mindig nem jellemző azért az emberekre. Nagyon sokan vannak, akik örökbe fogadnak kutyát vagy vesznek kutyát majd egy-két év múlva leadják nálunk. Ez a jobbik eset. Mikor dobálják ki az a rosszabbik este. Tehát ebben mindenképpen. Illetve hogyha ez megtörtént és itt a telepen nekünk akarnak segíteni, akkor –ugye- a kutyák, azok mindig esznek. Karácsonykor is meg júliusban is tehát tápot, konzervet mindig elfogadunk. Ugye a téli időszak mindig kicsit nehezebb. Nem tudjuk fűtött helyre tenni őket, ha valaki esetleg pokrócokat, plédeket, törölközőket fel tud ajánlani, azt mindig megköszönjük."

Az ebrendészeti telepre kerülő ebeket csippel és oltással is ellátja az állatorvos. E mellett a telepen és a menhelyen dolgozók mindent megtesznek, hogy a lehető legjobb ellátást kapják a befogadott kutyák és befogott kutyák, de a hideg elleni védekezésben segítségre van szükségük.  A járványhelyzetben a telepi kutyák sétáltatása sem megengedett, így aki segíteni szeretne, biztosan talál otthonában rég nem használt alomnak való törölközőt, plédet, aminek nagy hasznát veszik a hideg elleni védekezésben.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár