+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Műtárgyak 3D-ben
2020. november 19. csütörtök 19:11 - Keszthely
Műtárgyak 3D-ben
A magyar kormány még 2015-ben döntött arról, hogy szükséges elkészíteni egy digitalizálási stratégiát, amely hosszú távú tervként átfogja az egész magyarországi közgyűjteményi intézményrendszert. A múzeumok legszebb műtárgyainak digitális mását, nagyfelbontású, professzionális műtárgyfotókat és háromdimenziós modelleket készítenek a mobil digitális labor dolgozói a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia programban. A különleges látnivalót nyújtó digitalizálásra a Balatoni Múzeum is sikerrel pályázott. Tíz kiválasztott műtárgy háromdimenziós digitalizálását végzik el.

A Balatoni Múzeum egyik kiállítóterében szokatlan munka folyik. Budapesti digitalizáló labor munkatársai folyamatosan figyelik a szkennert és a képernyőt, hogy megfelelő képet kapjanak egy-egy műtárgyról. A múzeum pályázott a közgyűjteményi digitalizálás lehetőségére. Az országos program, elősegíti, hogy a nemzeti kulturális kincseink, a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körben hozzáférhetővé válhassanak.

"Jelenleg a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia keretében folyik 3 D-s műtárgyfotózás itt a Balatoni Múzeumban. Ez a KDS/digitalizálási stratégia/ három éve kezdődött országosan a Szépművészeti Múzeum égisze alatt ez a projekt. Hozzájuk kellett beküldenünk tárgylistákat adatokkal együtt és így választották ki a múzeumokat és indult el ez a folyamat és 2020-ban ismét lehetőségünk nyílott arra, hogy igénybe vegyük ezt a szolgáltatást."- mondta Németh Péter igazgató.

Németh Péter elmondta,pár napra azért költözött a múzeumba mobillabor,hogy a kiválasztott 18-19.századi műtárgyak 3D-s felvételeit elvégezzék. 3 D megjelenítésben látható majd többek között Kis –Balaton környéki gyöngyöskonty, váza, betlehem és zárszerkezet is. Lovászi Viktor laborvezető a digitalizálási technológiákról, munkafolyamatokról beszélt. A korszerű, gyors módszerrel tíz műtárgyat digitalizálnak Keszthelyen.

"A strukturált fényszkennerrel egy forgatóasztalra helyezzük a műtárgyat és a szkenner tárgyterébe helyezzük be, pozícionáljuk,kalibráljuk és ezek után pedig a szkenner elkészít egy képet és utána pedig strukturált fénycsíkokat vetít a műtárgyra. Ezeknek a visszaérkezéséből, tehát a fény visszaérkezéséből a kamera kiszámolja geometriát és a szkenner kamerái pedig rögzítenek egy fényképet. Akkor később ebből pontfelhő, majd modell születik. Utómunkával természtesen."- adott tájékoztatást a szaember.

A műtárgyak geometriájának,textúrájának bonyolultsága határozza meg ,hogy utómunkálatai mennyi időt vesznek igénybe és a műtárgy mikor válik láthatóvá a nagyközönség számára.

"A minőségétől is függ,hogy milyen minőségben akarjuk megjeleníteni. A szkenner elég nagy felbontásban rögzítjük, ez később ahhoz, hogy láthatóvá váljon mindenki számára, kicsit butítjuk és beállítjuk a fényeket, meg a tükröződést a  csillogást stb. ha van egy ilyen tulajdonsága a műtárgynak,hogy minél élethűbb legyen. Nagyságrendileg elmondhatom, hogy 4-5 napot minimum foglalkozni kell egy-egy műtárggyal."- mondta el Lovászi Viktor.

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia tavalyi mintaprojektjének kétszáz műtárgya már elérhető nyilvánosan. Ebben az évben tíz múzeumnak sikerült bekerülni a programba. Összesen száz műtárgyat digitalizálnak, amelyek megtekinthetők lesznek a MuseuMap.hu weboldalon, de a digitalizált állományokat a tartalomszolgáltató intézmények visszakapják saját hasznosításra is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár