+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 30 napra bezárnak a múzeumok is
2020. november 11. szerda 17:16 - Keszthely
30 napra bezárnak a múzeumok is
30 napra bezártak a múzeumok a Kormány új rendelete alapján. A járvány miatt hozott korlátozási szabály többek között a Helikon Kastélymúzeumot is érinti. Az intézményt mától nem fogadhat látogatókat. A hétvégén még egy koncertet meg tudtak rendezni, melyen Chopin és Liszt Ferenc műveit hallhatta a nagyérdemű a helyszínen és az online közvetítés keretében is.

Chopin és Liszt Ferenc nagysikerű darabjait adták elő Hegedűs Endre és Mezei Pál zongoraművészek a kastély nagy báltermében. A hétvégi rendezvényt már csak korlátozott számban látogathatták az érdeklődők, összesen 15 főt engedtek be a terembe. A koncertélményből azonban másokat sem szerettek volna kihagyni, így online élőben közvetítették azt a közösségi oldalon keresztül. A művészek elmondták, mindenki számára nehéz ez az időszak, de örülnek bármilyen lehetőségnek, hogy zenélhessenek.

„Manapság mindenki élete veszélyben van. De azt meg kell mondanom, hogy a begubózás, a teljes, hermetikus bezárkózás az megöli a lelket is. Tehát kell, hogy a kultúrát, az értékeink, az őseink által fölhalmozott sok-sok kincs élvezetével fönn tartsuk a lángot. Hogy éltessük a reményt, hogy már csak pár hónap és utána, ha meglesz a vakcina, akkor újra kinyílhatunk és újra bepótolhatjuk azt a sok-sok számukra oly kedves és fontos találkozást, amit mostanság csak online streaming élőben csinálunk.”

A hétvégét sokan arra is kihasználták, hogy sétáljanak a kastélyparkban. Maszkban még a kastély kiállításait is meg lehetett tekinteni. Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy újabb járványügyi korlátozásokat kell bevezetni. Ennek értelmében szerdától a kulturális intézményeknek, így például a Helikon Kastélymúzeumnak is be kellett zárnia a kapuit 30 napra a látogatók elől. Pálinkás Róbert igazgató elmondta, az intézményben a munka nem áll meg, hiszen online minden héten más-más múzeumból szeretnének közvetítéseket az érdeklődők elé tárni, amennyiben erre van lehetőség. Emellett több fejlesztést is el tudnak végezni a kényszerpihenő alatt.

„Különböző részlegeken dolgozunk. Amely leginkább dolgozó részlegünk, az a projekt iroda, a fejlesztéseink azok folynak. Hála Istennek a kivitelezők is egyelőre nem tették le a munkát, tudják folytatni a munkájukat. Ugye nagyon sok futópályázata van a helikon kastélymúzeumnak, valamennyivel több, mint 8 milliárd forintnyi futópályázat. Ebből most még újabb 4 milliárd forintnyi pályázatot adtunk be. Ezekkel rengeteg munka van, ez a munka folyik.”

Amennyiben a Kormány nem hosszabbítja meg a járványügyi rendeletet, várhatóan december 11-én nyithatják meg újra kapuikat a látogatók előtt a kulturális intézmények.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gulyás Gergely szerint csak a találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre.
 
A veszélyhelyzet fennállásáig nem lép életbe az országos égetési tilalom.
 
Az év végéig 43 buszvárót újítanak fel, emellett oda is felépítmény kerül, ahol eddig nem volt.
 
A pandémia idején is tudtak fejleszteni a kis zalai településen, Vindornyaszőlősön.
 
A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk.
 
A polgármester közleményében a napokban megjelent cikkekről mondta el a véleményét.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár