+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Télen is figyeljünk a nyaralók biztonságára
2020. november 2. hétfő 17:16 - Keszthely/Balatongyörök
Télen is figyeljünk a nyaralók biztonságára
Keszthely térségére nem jellemzőek a nyaraló feltörések, ennek ellenére fontos odafigyelni az ingatlanok biztonságára. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, elsősorban a pincékben nyitva hagyott ablakokon jutnak be a tettesek, így ezekre fokozott figyelmet kell fordítani. A szakemberek kiemelték, az ablakokra szerelt rácsok és a távfelügyeletre beszerelt riasztó is segít és fontos az is, hogy az udvarra megfelelően be lehessen látni, megnehezítve így a betörők dolgát.

Az elmúlt hetek időjárása még alkalmas volt arra, hogy a nyaralótulajdonosok hétvégi házaikban töltsék az idejüket. Novemberre azonban jellemzően elnéptelenednek a nyaralóövezetek, a tulajdonosok pedig a tél során csak egy-két alkalommal vagy egyáltalán nem ellenőrzik ingatlanjaikat. A rendőrök tanácsa, hogy az utolsó látogatás alkalmával körültekintően zárják be az ajtókat, ablakokat és a kaput is a tulajdonosok. Az egyenruhások folyamatosan járőröznek a nyaralók környékén is és információt gyűjtenek. Több nyaralónál is van gondnok, ők sok esetben jelzik a tulajdonosnak, vagy a rendőröknek ha gyanúsat észlelnek.

„Én azt tapasztalom, hogy itt, Györökön, mivel ennyire kihalt főleg az utca – nem csak éjszaka, hanem nappal is – odafigyelnek. Elzárják a vizet, villanyt, néha, 2-3 hetenként azért lejönnek. Tulajdonképpen az ország egész területéről vannak itt apartman tulajdonosok és bizony 2-3 hetenként megjelennek, körbenéznek, beszélgetnek velem, hogy láttam-e valamit, tapasztaltam-e valamit. Hála Istennek a közbiztonság elég jó nálunk, ugye van itt őrsünk is.” - mondta Hullay Krisztina.

A rendőrség leginkább a települések elhagyatott részein, szőlőhegyi pincék környékén szokott járőrözni, de a belterületeken is gyakran megfordulnak. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, a betörők szinte bárhol be tudnak jutni, így fontos, hogy az ajtókat, ablakokat zárjuk be és fordítsunk különös figyelmet a pincéken lévő kis ablakokra, szellőzőnyílásokra. Ha lehet, ne hagyjunk értéket a nyaralóban, az ingóságokról pedig készítsünk leltárt, amely tartalmazza a különleges azonosító jeleket is. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, fontos, hogy a szomszédokkal is tartsuk a kapcsolatot.

„Amikor mi lemegyünk időszakosan, havonta vagy esetleg még ritkábban a téli időszakban, megnézni, hogy az ingatlannal minden rendben van-e, akkor ne felejtsük el a szomszédnak is ugyanezt az ingatlanjánál megnézni. Megtekinteni, hogy nála is zárva vannak-e az ablakok, zárva vannak-e a kapuk, ne ütötték-e le a lakatokat, nincsenek-e betörve az ablakok. Ha ezt esetleg észleljük, akkor mindenképpen hívjuk a szomszédot és próbáljuk meg a rendőrséget is értesíteni. Fontos az, hogy a nyomoknál elsődlegesen fel tudja venni ezeket, tehát ne legyen az, hogy összemászkáljuk a területet, ne tapogassuk össze az ablakokat, mert ezeket az értékes, később felhasználható nyomokat tudjuk ezzel eltűntetni. ” - tájékoztatott Dr. Lakics Andrea, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Dr. Lakics Andrea kiemelte, a bűnelkövetők elfogásánál lényeges az időtényező. A nyaralók esetében többször is volt rá példa, hogy csak tavasszal derült fény a betörésre, ekkor már kicsi az esély arra, hogy meglesznek a bűnösök. A szakember hozzátette, az ablakra szerelt rácsok és a távfelügyeletre beszerelt riasztó is jó szolgálatot tesz.    

Regman Karola - Keszthelyi TV         

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus