+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a forgalomnak az M76-os út egy szakaszát
2020. október 22. csütörtök 19:10 - Balatonszentgyörgy
Átadták a forgalomnak az M76-os út egy szakaszát
Október 22-én délután ünnepélyes keretek között adták át a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út első ütemének egy szakaszát. A 2018-ban indult projektnek ezzel nincs vége: Zala és Somogy megye határán még több, mint egy évig építik a további nyomvonalat a második ütemben. Az első ütem még át nem adott szakasza kapcsolódik majd ehhez.

Az M7-es autópálya holládi lehajtójánál lévő körforgalomnál még le van zárva az út, de pénteken reggel nyolc órától eltávolítják a terelőelemeket. Az autópályáról érkezőknek ezután nem a Vörs irányába vezető régi úton kell majd haladniuk Keszthely illetve Zalaegerszeg felé, hanem a Balatonszentgyörgyörgyöt dél-nyugatról elkerülő M76-os utat kell választani.

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár az útszakasz átadási ünnepségén kiemelte: a ma átadott útnak nem csak helyi, hanem nemzetközi viszonylatban is jelentősége van. Hozzátette: 2030-ra elérhetővé teszik, hogy az ország bármely településéről fél órán belül meg lehessen közelíteni a gyorsforgalmi úthálózatot. "Ez mindannyiunk számára egy életminőség emelkedést is fog hozni. Azt gondolom, hogy nagyon szépen sikerült a kivitelezés, ami már most látszik belőle, és ez teljesen összhangban lesz a tájjal is. Én annak idején még biciklitúrákon láttam az építkezést. Láttam azt, hogy mit változtat a tájon. Összességében azt látom, hogy ez egy nagyon szép és harmonikus fejlődési lépés itt. Úgyhogy gratulálok mindenkinek, aki részt vett az építésében" - mondta az államtitkár.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő a beruházás gazdaság- és turizmus-élénkítő hatását emelte ki. Az út jelentőségét akkorra teszi, amikor a teljes projekt megvalósul. Hozzátette: "Sikerült elérni azt, hogy a következő szakaszt is előrehozták ütemben, tehát egy külön ütemként épül meg a Sármellék és a keszthelyi bekötő. Tehát nem kell megvárni, amíg zalaegerszegig eljut az út, hanem ahogy Fenékpusztához kész lesz, már közben épül ez a bekötő út, ami Keszthely-Hévízhez egy kétszer kétsávos bekötőutat ad, illetve épül majd a sármelléki repülőtérhez a bekötés. Mind a kettő nagyon fontos a térségünknek."

A most átadott szakasz körülbelül 4,1 km hosszan vezeti majd el az eddig Balatonszentgyörgyön keresztül haladó forgalmat. Az első ütem valójában 5,65 km hosszú. A fennmaradó körülbelül másfél kilométeres részre majd a második ütem elkészülte után lehet ráhajtani, addig Balatonszentgyörgynél terelik le az M76-os forgalmát. Az átadó ünnepségen részt vett és beszédet mondott Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta: az útszakasz építése nem volt egyszerű feladat. Majd így folytatta: "Kihívás volt ugye ezen a terepen, ilyen domborzati viszonyok mellett és ilyen talajviszonyok mellett egy ilyen szintű utat megépíteni. 2018 januárjában indult a kivitelezés, a Strabag csoport végezte el, és ugye hála Istennek, ma ide jutottunk, hogy az első szakasz átadásra került, és épül a folytatás, ami 2022 januárjában kerül majd forgalomba helyezésre."

Az utat nemzeti színű szalag átvágásával adták át. Az új útszakasz Balatonszentgyörgy óriási átmenő forgalmát is tehermentesíti.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár