+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakmai nap a pásztorélet jegyében
2020. október 21. szerda 16:12 - Keszthely
Szakmai nap a pásztorélet jegyében
A pásztorművészet és a pásztorkodás ökológiai és agráriumi vonatkozásai volt a témája a Balatoni Kincsestár első szakmai programjának. A Balatoni Múzeum új közösségi terében a környező intézmények kollégái osztották meg egymással a legújabb kutatási eredményeiket. A programot Szent Vendel-nap alkalmából tartották meg a múzeumban.

A pásztorkodás jelentős helyet foglalt el a magyar ember életében. A pásztorok életéhez kapcsolódó szokások és viselet számos népművészeti alkotáson jelenik meg. A pásztorkultúrát évszázadok óta kutatják az etnográfusok, de a téma mindig szolgál újdonságokkal a néprajzosoknak.       

A Balatoni Múzeumban Vendel-nap alkalmából tartottak szakmai napot. A nemrég megnyílt Balatoni Kincsestárban ez volt az első szakmai program. A Göcseji Múzeum főmuzeológusa a zalai pásztorok munkáin található viseletábrázolásokról tartott előadást az érdeklődőknek.

„Itt pont az derült ki, az én – mondjuk, nem nagyon részletes, de mégiscsak a Göcseji Múzeumban való kutakodáson – hogy nem feltétlenül, amit látunk, az nem a valósággal azonos, hanem egy szimbólumrendszerrel azonos, és nem mindig ugyanaz a jelentése egy viseletnek a dísztárgyon, mint ami a valóságos életben volt.” - tájékoztatott Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfus-főmuzeológusa.

Az érdeklődők olyan témákról is hallhattak a workshopon, mint a magyarországi pásztorkutyák. Kiss Nóra, a Göcseji Múzeum néprajzos muzeológusa arról tartott előadást, hogy a különböző kutyafajták hogyan jelentek meg a pásztorok életében és milyen szolgálatot láttak el. A szakmai nap résztvevői nem csak muzeológiai, hanem tágabb kitekintést is kaphattak a pásztoréletről.

„A környező intézményeknek a kollégáit hívtuk meg, hogy egy kicsit a Vendel-nappal kapcsolatosan Szent Vendelről is, a pásztorkodásról is – hiszen Szent Vendel az elsősorban a pásztorok számára nagyon fontos védőszent. Egy kicsit a pásztorkodásról, pásztorművészetről, népművészetről nem csak néprajzi szempontból, hanem az első blokkban inkább néprajzi előadások voltak, a második blokkban pedig egy kicsit interdiszciplinárisak leszünk.” - mondta Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A délután folyamán ökológiai és agrártudományi szempontból is megvizsgálták a pásztoréletet az előadók. A workshop célja, hogy a szakemberek bemutassák a pásztorélettel kapcsolatos kutatásokat és megosszák egymással a legújabb eredményeket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár