+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakmai nap a pásztorélet jegyében
2020. október 21. szerda 16:12 - Keszthely
Szakmai nap a pásztorélet jegyében
A pásztorművészet és a pásztorkodás ökológiai és agráriumi vonatkozásai volt a témája a Balatoni Kincsestár első szakmai programjának. A Balatoni Múzeum új közösségi terében a környező intézmények kollégái osztották meg egymással a legújabb kutatási eredményeiket. A programot Szent Vendel-nap alkalmából tartották meg a múzeumban.

A pásztorkodás jelentős helyet foglalt el a magyar ember életében. A pásztorok életéhez kapcsolódó szokások és viselet számos népművészeti alkotáson jelenik meg. A pásztorkultúrát évszázadok óta kutatják az etnográfusok, de a téma mindig szolgál újdonságokkal a néprajzosoknak.       

A Balatoni Múzeumban Vendel-nap alkalmából tartottak szakmai napot. A nemrég megnyílt Balatoni Kincsestárban ez volt az első szakmai program. A Göcseji Múzeum főmuzeológusa a zalai pásztorok munkáin található viseletábrázolásokról tartott előadást az érdeklődőknek.

„Itt pont az derült ki, az én – mondjuk, nem nagyon részletes, de mégiscsak a Göcseji Múzeumban való kutakodáson – hogy nem feltétlenül, amit látunk, az nem a valósággal azonos, hanem egy szimbólumrendszerrel azonos, és nem mindig ugyanaz a jelentése egy viseletnek a dísztárgyon, mint ami a valóságos életben volt.” - tájékoztatott Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfus-főmuzeológusa.

Az érdeklődők olyan témákról is hallhattak a workshopon, mint a magyarországi pásztorkutyák. Kiss Nóra, a Göcseji Múzeum néprajzos muzeológusa arról tartott előadást, hogy a különböző kutyafajták hogyan jelentek meg a pásztorok életében és milyen szolgálatot láttak el. A szakmai nap résztvevői nem csak muzeológiai, hanem tágabb kitekintést is kaphattak a pásztoréletről.

„A környező intézményeknek a kollégáit hívtuk meg, hogy egy kicsit a Vendel-nappal kapcsolatosan Szent Vendelről is, a pásztorkodásról is – hiszen Szent Vendel az elsősorban a pásztorok számára nagyon fontos védőszent. Egy kicsit a pásztorkodásról, pásztorművészetről, népművészetről nem csak néprajzi szempontból, hanem az első blokkban inkább néprajzi előadások voltak, a második blokkban pedig egy kicsit interdiszciplinárisak leszünk.” - mondta Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója.

A délután folyamán ökológiai és agrártudományi szempontból is megvizsgálták a pásztoréletet az előadók. A workshop célja, hogy a szakemberek bemutassák a pásztorélettel kapcsolatos kutatásokat és megosszák egymással a legújabb eredményeket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az építőipari vállalkozásokat segítik a digitális világban.
 
Jótékonysági koncertet szervez a Salve Regina kórus a Georgikon utcai tűzkárosultak javára.
 
Kulturális programokkal és a májusfa kivétellel avatták fel az új várvölgyi kemencét.
 
Három új tagot is avatott szombaton a borrend a Festetics-kastélyban.
 
Megújult a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 - Turizmus 2.0 program.
 
COVID-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat látnak vendégül a turisztikai egyesület tagjai.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár