+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk!
2020. október 12. hétfő 14:58 - Keszthely
Magyarok Nagyasszonya, könyörögj érettünk!
Vasárnap volt Magyarok Nagyasszonyának ünnepe, a Fő téri templom búcsúja. A katolikus hívek ilyenkor a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról emlékeznek meg. Az ünnepi szentmise szónoka Miklós Zalán kókai és tápiószecsői plébános volt, aki arról beszélt, milyen feladatot ad Szűz Mária a 21. században élő magyaroknak.

1896 óta Magyarok Nagyasszonyának napja a Fő téri templom fő ünnepe. Ez évben történt, hogy Vaszary Kolos esztergomi hercegprímás kérte a pápát, hogy engedélyezze a keszthelyiek számára ezt a külön ünnepet.  A katolikus egyház és Keszthely a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról emlékezik meg ilyenkor.

„Az ünnep magába foglalja, hogy mi magyarok külön megszólítjuk így a boldogságos Szűz Máriát. Nagyasszony, a nagyasszony ugye az uralkodó társát jelenti, aki maga is részt vesz a királyi székben az uralkodásban. Tulajdonképpen Mária az egyház pártfogója, Szent Józseffel együtt segíti a magyar Szent Korona országait, segíti a magyarságot, támogatja egyházközségünket, s patrónusa valóban a keszthelyi plébániának” - nyilatkozta Tál Zoltán plébános. 

A hívek számára lélekemelő, gyönyörű zenei szolgálatot adott az ünnepi szentmisén a Salve Regina kórus. A C. Tóth Zoltán orgonista-karnagy vezette társaság 14 éve kezdte meg működését a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

„Tovább adni azt, amit ő maga kapott.” Erről szól a Boldogságos Szűzanya élete – mondta a mise ünnepi szónoka. Miklós Zalán kókai és tápiószecsői plébános kifejtette, a Szűzanya nem megmondó, hanem megmutató ember volt. Megmutatta mindenki számára, hogy milyen az az élet, amikor ráhagyatkozunk az Úristenre. 

„Nekünk, 21. században élő magyaroknak Magyarok Nagyasszonya itt Közép-Kelet-Európában ugyancsak feladatot ad, meghív bennünket, hogy merjünk keresztény értékeket felmutatni, merjük ezeket védeni, az életet magát, az első pillanatától egészen az utolsóig, a családok egészségét megőrizni, mert a családok egészsége az a társadalom egészségének is a fokmérője” - hangzott el a kókai és tápiószecsői plébános prédikációjában. 

Miklós Zalán hozzátette, ha vannak egészséges családok, akkor lesz egészséges társadalom,  a világ megváltoztatását pedig nem nagy tervekkel kell kezdeni, hanem elsősorban önmagunk megváltoztatásával. A szentmisét a Mária Rádió élőben közvetítette.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A megelőzés érdekében gyakorlatoztak.
 
Képekben mutatja meg Győrffy István Zala szépségeit.
 
A Balatoni Múzeum aulájában a hétvégén nyílt meg a kiállítás az idei alkotásokból.
 
Hely- és sporttörténeti vetélkedőn mérhették össze tudásukat a csapatok a Fejér György Városi Könyvtárban
 
A Karmelita Bazilikában a Premontrei iskola diákjai és tanulói gyűltek össze a közös imaalkalomra.
 
A balesetmegelőzés érdekében kerékpároztak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár