+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Harminc fával gazdagodott Balatonszentgyörgy
2020. október 8. csütörtök 17:10 - Balatonszentgyörgy
Harminc fával gazdagodott Balatonszentgyörgy
Az Agrárminisztérium által kezdeményezett “Településfásítási program” keretében Balatonszentgyörgy harminc darab fát kapott: keskenylevelű kőriseket, platán- és nyírfákat. A településen az egyre jobban elöregedő, emiatt kivágásra ítélt fák pótlása éppen napirenden volt, így a program ebből a szempontból jókor jött. Az aradi vértanúkra emlékezve, ünnepélyes faültetésre került sor szerdán.

A balatonszentgyörgyi futballpálya keleti oldalán kialakított parkban egy jelképes faültetés keretében vette át a település a harminc darab fát. A munkában részt vett Rácz András környezetügyért felelős államtitkár is. Elmondta: az ország ötszáz települése részesült a tavaly indult országfásítási program keretéből, ezek egyike Balatonszentgyörgy. "Maga a településfásítási program célja, hogy Magyarországon a fával borított területek arányát 27 %-ra emeljük 2030-ra. A rendszerváltás óta nem volt ilyen nagyszabású, ilyen széles országfásítási program" - nyilatkozta.

Az esős, ám a faültetésnek kedvező idő ellenére megtartott ünnepély során az államtitkár elmondta továbbá: véleménye szerint a program tovább mélyíti a helyi lakosság identitástudatát amellett, hogy a klímaváltozás ellen is jelentős lépés. Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte: az öröm mellett a tiszteletről és a háláról is kell beszélni, mivel Balatonszentgyörgyön jövőépítés zajlik. A rendezvényen részt vett a térség országgyűlési képviselője, Móring József Attila is, aki úgy fogalmazott: gazdagabb lett Balatonszentgyörgy a faültetéssel, de ebből a környékbeli emberek is profitálnak. Majd hozzátette: "Egy különleges fejlesztése ez a településnek, amelyből Somogy megyében összesen 25-en, tehát a Somogy megyei települések alig 10 %-a pályázott sikerrel. Ezért is elismerés, hogy ügyesek voltak a szentgyörgyiek."

Az elnyert harminc fából tizennégy került a futballpálya melletti parkba. Ezekre névtáblák kerültek, amelyek a tizenhárom aradi vértanú és Batthyány Lajos miniszterelnök nevét viselik. Balatonszentgyörgy polgármestere, Farkas László Nándor örömét fejezte ki, hogy a “Településfásítási program” éppen akkor látott napvilágot, amikor a település az elöregedett fákat pótolni kívánta. "Ahol most állunk, ez egy kicsi emlékliget lesz, hiszen az ültetés időpontja és az aradi vértanúkra való emlékezésünk szinte egy napra esett, és ezért úgy gondoltuk, hogy 13+1 fát itt ültetünk el, ezen a területen. Itt egy utca menti területet látunk, ahol szabad gyepes rész volt" - mondta el a polgármester.

A “Településfásítási program” keretében az országban tizenkétezer fát osztott ki az Agrárminisztérium. Somogy megyébe hatszázötvenkettő darab csemete került.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus