+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Életre kel a Balaton fénykora
2020. október 7. szerda 15:28 - Keszthely
Életre kel a Balaton fénykora
A Balaton fénykorát, a 18-20. századi fürdőkultúrát mutatja be Kovács Emőke kötete. A Balatoni impressziók számos történeten keresztül foglalkozik a tó ikonikus helyeivel és kiemelkedő alakjaival. A könyvet hétfőn mutatták be a Fejér György Városi Könyvtárban, ahol egy fotókiállítás is nyílt a Balatoni Értékmentés csoport jóvoltából.

Tájak, sorsok és emberek elevenednek meg Kovács Emőke kötetében. A tavasszal megjelent könyv a Balaton 19-20. századi történelméből táplálkozik, azonban az írások mindegyikének van 21. századi kifutása. A kötet célja nem csak a szórakoztatás és a történetmesélés, hanem a napjainkban oly fontos balatoni értékmentés is. Kovács Emőke két évtizede kutatja a tó történetét, így olyan figurákat is felelevenít akik ma már kevésbé ismertek a nagyközönség előtt.

„Úgy érzem, hogy a 21. század emberének, ebben az illúzióvesztett világban kellenek a fogódzók, és leginkább az emberi sorsokon keresztül tudunk eljutni ezekhez a fogódzókhoz. Nagyon sok olyan balatoni sorstörténet van, ami példaértékű. Nagyon nagy a merítés, mert az ismert neveken kívül, mint Eötvös Károly vagy Kisfaludy Sándor vagy Udvardy Erzsébet vagy Egry József vagy Borsos Miklós, ott vannak a kevésbé ismertek, mint Virius Vince vagy Gaál Gaszton vagy Sass Brunner Erzsébet, akik mind-mind nagyon fontos mérföldkövet jelentettek – a tevékenységük – a tó életében.” - e,elte ki a Balaton-kutató történész.

A Balatoni impressziók című kötetet az Országos Könyvtári Napok keretein belül mutatták be Keszthelyen. Kovács Emőke beszélt a történetek megszületésének hátteréről, a kötetben megjelenő alakok leszármazottainak felkutatásáról és a balatoni értékmentés kiemelkedő fontosságáról is. A könyvbemutatóhoz társult egy fotókiállítás is, ahol a Balatoni Értékmentés facebook csoport tagjainak alkotásait vehették szemügyre az érdeklődők.

„Mi egy amatőr csoport vagyunk. Tehát itt nem profi fotósokra kell gondolni, hivatásos művészekre, hanem tulajdonképpen balatoni értékmentőkre, rajongókra, akik óvják, féltik a tavat és próbálják valamilyen formában bemutatni a többieknek, kedvet adni hozzá. Visszük a Balaton hírét a szélrózsa minden irányába. A Balaton jó hírét visszük a szélrózsa minden irányába. Tulajdonképpen semmiféle kritérium nem volt, annyi, hogy egy balatoni képet kellett feltölteni a facebookra.” - tájékoztatott Bánki Károly, a Balatoni Értékmentés Facebook csoport alapítója.

A kiállított fényképek és a kötetben megtalálható történetek jól kiegészítik egymást. A képek mellett a könyvből vett idézetek találhatók, fokozva ezzel is a hangulatot. A Balatoni impressziók kölcsönözhető a Fejér György Városi Könyvtárból, a kiállítást pedig október 18-ig lesz látható az olvasóteremben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A zenék köré írt történetekkel színházi és koncert élményben is részesülhetett a közönség.
 
48 versenyző vett részt a megmérettetésben, akik párosban mérkőztek meg egymással.
 
A nagy melegben sokkal gyakoribb a balesetveszély az utakon.
 
Az elmúlt hét végén a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkjában “Kult Piknik”-et rendeztek.
 
Az egyik sofőrt mentőhelikopter szállította el a helyszínről, a baleset körülményeit még vizsgálják.
 
A kijuttatott hatóanyag melegvérű állatokra és emberre veszélytelen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár