+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megnyílt a Mőcsényi Mihány Centenárium kiállítás Balatongyörökön
2020. szeptember 28. hétfő 11:16 - Balatongyörök
Megnyílt a Mőcsényi Mihány Centenárium kiállítás Balatongyörökön
A világhírű tájépítész, Mőcsényi Mihály születésének 100 éves évfordulója kapcsán nyílt kiállítás a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. Balatongyörök díszpolgára mozgalmas életének legfontosabb állomásait mutatja be a tárlat, mely két hétig látható. A 24 tablóról rendhagyó tárlatvezetést tartott Mőcsényi professzor volt kollégája, dr. Szilágyi Kinga.

Mőcsényi Mihály életének meghatározó pillanatairól mesélt a közönségnek Dr. Szilágyi Kinga a kiállítás megnyitón. A professzorasszony tanítványa és kollégája is volt a világhírű tájépítésznek, valamint a kiállítás összeállításában is részt vett. Elhangzott, Mőcsényi Mihály öröksége a mai napig fontos üzenet a diákoknak, akik évről évre visszatérnek akár Balatongyörökre is, hogy megcsodálják a professzor által megvalósított kertet.

„Zöld területeket, közcélú szabadtereket tervezünk városokban. A tájat olyan mértékben próbáljuk berendezni, hasznosítani, ami megtalálja az egyensúlyt az emberi igények és a táji adottságok között, az ökológiai adottságok között. Erre jó példa például ez a Mőcsényi-kert itt Györökön. De számos Mőcsényi alkotás is erről szól. Tehát felelősség, társadalom és ökológiai értelemben én azt gondolom, hogy ez ami, a Mőcsényinek a legnagyobb öröksége.”

A megnyitón elhangzott, Mőcsényi Mihály szinte első otthonának tekintette Balatongyörököt, ahol a ’80-as években kezdte el építeni nyaralóját. Élete utolsó éveiben itt is lakott, felesége a mai napig itt él. A település polgármestere, Biró Róbert elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy ismerhették a professzort, aki szinte minden balatongyöröki eseményen részt vett.

„Mőcsényi Mihály professzor úr Balatongyörök díszpolgára volt és nagyon szerette ezt a kis közösséget, ezt a települést, hiszen első otthonának tekintette sok-sok lakása után. És azt gondolom, hogy a közösség is nagyon szerette őt. Egy nagyon szerethető személyiség volt és hát nem utolsó sorban Balatongyörök a tájépítészek számára egy nagyon ismert hely lett általa. Hiszen az a kőbánya, amit ő megvásárolt és lakhatóvá tett, az minden tájépítész szakkönyvbe szerepel nem csak a magyarországi, a külföldi könyvekben is, úgyhogy világszerte ismerik Balatongyörököt általa.”

A 24 tablót Bardóczi Sándor, Szilágyi Kinga és Gerzanics Annamária állította össze Mőcsényi Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából. A professzor életén kívül jelentősebb alkotásai is megtekinthetők, valamint díjait is kiállították. A tárlatot október 8-ig tekintheti meg a közönség a Bertha Bulcsu Művelődési Ház nyitvatartási idejében.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Keszthelyen élő 90. éves Egyed Ernő bácsit a város alpolgármestere köszöntötte.
 
A Művelődési Ház udvarán családok és baráti társaságok egyaránt faragták a tököket.
 
A Festetics-örökség projekt keretén belül mintegy 50 millió forintból valósult meg az attrakció.
 
November 1-ig minden nap várják az érdeklődőket a Városi Piac parkolójában.
 
Szentmisével és emléktábla avatással tisztelegtek a lengyel áldozatok előtt.
 
A Nyitott Pincék Napján hat borász várta az érdeklődőket Balatongyörökön.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár