Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Vigyázat, szarvasbőgés!
2020. szep. 18. péntek | Keszthely
Vigyázat, szarvasbőgés!
A mostani időszakban sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye – figyelmeztet a rendőrség. Most zajlik a szarvasbőgés, azaz a szarvasok nászidőszaka. Ilyenkor lakott területen kívül szinte bárhol, akár nappal is keresztezheti az úttestet egy vadállat. Egy kifejlett gímbika súlya elérheti a 250 kilogrammot, így nem csak a gépjárműben okozhat komoly kárt, hanem az autósok testi épségében is.

Szeptember 15-én a nyugati elkerülőn, fényes nappal ugrott a gímbika az úttestre, a sofőr nem tudta elkerülni az ütközést. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a most is zajló szarvasbőgés idején az állatok jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, így gyakrabban keresztezhetik az úttestet.

Takács Tivadar, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője: „Ha egy vadat lát az úton, vagy mellette, számítson többre is, általában az állatok csoportokba verődnek, a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet. Ha féktávolságon belül észleljük a vadat, akkor erőteljesen fékezzünk és használjuk a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekedtünk. Ha tehetjük, szereljünk vadriasztó sípot járművünkre.”

A rendőrség fotói a vadgázolásokról. Komoly károkat és akár személyi sérülést is okozhat egy-egy állat. Egy kifejlett bika, akár 250 kilogrammos is lehet. Ezeken a felvételeken jól látható, hogy az elgázolt szarvas a szélvédőt beszakítva végül az autó utasterében kötött ki. A rendőrség azt tanácsolja, hogyha bekövetkezett az ütközés, álljunk meg biztonságos helyen, használjuk az elakadásjelző és láthatósági eszközöket. A balesetet a rendőrségnek kell bejelenteni, amennyiben a vad még él, akkor kellő biztonsággal értesíteni kell a többi járművezetőt, hogy ne következhessen be újabb baleset.

A szarvasok násza szeptembertől október végéig tart. A bőgéskor sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye. Lakott területen kívül szinte bárhol lehet találkozni a gímekkel, akik jóval aktívabbak és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. A rendőrség figyelmeztet, hogy a táblával is jelzett, potenciálisan veszélyeztetett szakaszokon különösen fontos a sebesség helyes megválasztása.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 4. hétfő 17:31 | Gyenesdiás
Szarvasbőgés, lézerfegyverek, hüllők
| 2022. szep. 2. péntek 18:42 | Keszthely
Vendégünk: Varga Jenő, a Gazdász Vadásztársaság elnöke.
| 2021. ápr. 6. kedd 15:28 | Keszthely
A trófeák az adott terület vadgazdálkodójának tulajdonát képezik, a büntetés akár milliós is lehet.
| 2020. szep. 15. kedd 16:15 | Keszthely
Kedden délután a 71-es úton, az Alsópáhoki úti körforgalom közelében történt a baleset.
| 2019. okt. 10. csütörtök 15:10 | Zalaegerszeg
Kampányt indított a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a vadbalesetek megelőzése céljából.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.