+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hat helyszínen várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain Keszthelyen
2020. szeptember 18. péntek 15:19 - Keszthely
Hat helyszínen várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain Keszthelyen
A hétvégén rendezik a Kulturális Örökség Napjait. Keszthelyen hat helyszínen tíz különböző programon vehetnek részt a kikapcsolódni vágyók. Többek között kiállítás megnyitókon, ingyenes tárlatvezetéseknek, koncertnek és pétanque versenynek is részesei lehetnek az érdeklődők.

Tavaly a Castrum Virtuale kiállításnak volt az egyik legnagyobb sikere a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton belül. A Balatoni Múzeum ebben az évben is különlegességgel készül, szombaton az állandó tárlatok mellett megtekinthető lesz Mészáros T. László életmű kiállítása is. Vasárnap délután a Szendrey-majorba és az ott található emlékszobába is ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. Az „ … itt született Magyarország legregényesebb asszonya” című programon Petőfi feleségéről és a környékről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

„Az Európai Kulturális Örökség része Szendrey Júlia is. Szendrey Júliának a művei, illetve maga az életrajza. És hát az Európai Épített Kulturális Örökség részei is azok a majorságok, amelyeknek a történetéről majd egy picit azért fogunk itt beszélni. Tehát nem csak Szendrey Júliáról, hanem magáról a Szendrey-majorról, hogy néz ki, miért így néz ki, milyen épületcsoportok voltak. Tehát majd hozunk ki egy-két tervrajzot, hogy hogy nézett ez ki valamikor.” - osztotta meg Lukács Gábor a Szendrey-emlékszoba gondozója.

Vasárnap a Pethő-ház udvarán több programmal is találkozhatnak az érdeklődők. A nem rég megnyílt Pétanque-pályán versenyt szerveznek, megtekinthető lesz a zsinagóga és a keszthelyi Biblia Kert is, valamint régi magyar slágerekkel szórakoztat a Babos-Piller Jazz Duó. Délután 1-től a Pethő-ház épületének történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

„Keszthely legrégibb világi épületével fogunk megismerkedni. A Pethő-ház, illetve Goldmark-házként is ismert épületet fogjuk kívülről, illetve a belső udvarában körbejárni. Ugye Pethő és Goldmark, ez a két név, illetve család kapcsolódik elsősorban az épülethez. Róluk lesz szó, hozzájuk kapcsolódó történetekről, érdekességekről.” - mondta el Szántó Éva idegenvezető.

Ezek mellett a Georgikon Majortörténeti Múzeumba és a Történelmi Panoptikumban is lesznek tárlatvezetések. A beltéri rendezvényeknél a maszkviselés kötelező. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a programok ingyenesen látogathatóak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus