+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lokálpatriotizmus és közösségépítés
2020. szeptember 17. csütörtök 15:11 - Keszthely
Lokálpatriotizmus és közösségépítés
Keszthely címere, a város története, a növényvilág és természetesen a Festetics család is téma volt a Keszthelyi Városfejlesztő Nonprofit Kft. és a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának közös vetélkedőjén. A csütörtök délelőtti foglalkozáson a Ranolder iskola negyedikeseinek kellett változatos feladatokat megoldaniuk, a foglalkozás célja a lokálpatriotizmus erősítése és a közösségépítés.

Az első feladatban Keszthely város címerét kellett felidézniüka gyerekeknek, de a vetélkedő során szó esett a fenékpusztai erődről és természetesen a Helikon Kastélymúzeumról és a Festeticsekről is. A gyerekek körében nagy sikert arattak a Keszthelyhez köthető hajók, szívesen idézték fel a tanultakat.      

„Vannak ilyen hajók, amiket a Festetics család épített, meg Keszthelyről, hogy mik a jellegzetességei, hogy miről híres.” - mondta Prótár Dóra, a Ranolder János Általános Iskola tanulója.

„Ma azt tanultam, hogy az első hajó, az igazából egy farönk volt kifaragva. Ezt nem tudtam, ezt én nagyon érdekesnek találtam. Meg nagyon tetszett az, hogy csapatjátékok vannak, mert én szeretek csapatban dolgozni.” - tette hozzá egy másik diák, Balkus Eszter.

A helyi identitás vetélkedőt a Keszthelyi Városfejlesztő Iroda szervezte a Fejér György Városi Könyvtárral együttműködve. A gyerekeknek kedden tartottak felkészítőt abból az anyagból, amiből a vetélkedő kérdéseit állították össze. A rendezvényt ezúttal is pályázati forrásból valósították meg, a projekt célja a lokálpatriotizmus erősítése és a közösségépítés.

„A helyi identitás- és kohézióerősítés Keszthelyen elnevezésű projektünk célja a helyi identitás, illetve a hovatartozás-tudat erősítése a keszthelyiekben. Másfél évvel ezelőtt volt több lakossági fórumunk, melynek az eredményeként kijött, hogy igény van arra, hogy már gyerekkorban ismertessük a gyerekekkel Keszthely történetét.” - tájékoztatott Gyetvai Alexandra, a Keszthelyi Városfejlesztő Nonprofit Kft. szakmai vezetője.

Magyar Szilvia könyvtáros változatos feladatokat állított össze a gyerekek számára. A felkészítő során igyekezett interaktív formában átadni az információt, ugyanis a tapasztalatok szerint a fiatalok így könnyebben megjegyzik a történeteket és az adatokat. A könyvtáros elmondta, úgy érzi, a gyerekek jól ismerik Keszthelyt és érdeklődőek.

„Az a címe, hogy Tények, történetek, képek, ezért a foglalkozás is arra épült, hogy nagyon sok képet használtam. A képek segítségével bemutattuk Keszthely város jellegzetességeit, címerét, zászlaját, jelmondatát, Keszthely növényvilágáról beszélgettünk és kicsit hosszabban még Keszthely történetéről és a hajózásról is. Ebbe kapcsolódtak be, igyekeztem interaktívvá tenni, tehát amit a gyerekek tudtak, azt ők mondták el, én kiegészítettem történetekkel, és így alakult ki egy váz, amit kaptak a gyerekek, erre épült a vetélkedő.” - emelte ki a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárának könyvtárosa.

A megmérettetésnek tétje is volt, a csapatok ugyanis ajándékot kaptak. A díjakat Keszthely Város Önkormányzata ajánlotta fel a fiataloknak. A gyermekkönyvtárban a Ranolder iskola negyedikesei vetélkedtek egymással.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus