+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokszínű múzeum
2018. február 27. kedd 16:20 - Keszthely
Sokszínű múzeum
Több, mint 90 millió forintot nyert európai uniós pályázatokon a Balatoni Múzeum az elmúlt évben. A támogatásnak köszönhetően mintaprojektet valósíthattak meg és egy visualgiude rendszert is kiépítettek. A jövőben egy új kiállítóteret alakítanak ki, és a múzeumpedagógiai foglalkozások köre is bővülni fog.

A Balatoni Múzeum néprajztudományi raktárában mutatja a tárgyakat Gyanó Szilvia. A tárhely nagyon szűkös már, ráadásul sok kiállításra érdemes tárgy van benne. Erre jelent megoldást a Balatoni Kincsestár nevű projekt, amelynek köszönhetően egy új kiállítótérrel bővül a múzeum. A jelenleg kihasználatlan belső udvar tetőbeépítést kap, ide kerülnek a műtárgyak, de közösségi teret is kialakítanak. A projektre 60 millió forint áll rendelkezésre, és várhatóan 2020-ra készül el.    

„Elsősorban a Balaton népművészetével és Zala népművészetével kapcsolatos tárgyakat fogunk kiállítani úgy, hogy az kutatható legyen, bárki meg tudja nézni, könnyen előszedhető legyen. Az egész teret úgy fogjuk kialakítani, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásokat, kézműves foglalkozásokat teljesen akadálymentesen tudjunk biztosítani az érdeklődőknek.” - tájékoztatott a néprajzkutató.

A Balatoni Múzeum táborai és múzeumpedagógiai foglalkozásai rendkívül népszerűek. Most ezeknek a palettája is bővül, hiszen 25 millió forintot sikerült elnyerni egy uniós pályázaton. A projektben óvodák, általános és középiskolák is részt vesznek. A diákok szakkörökön, témaheteken, táborokban és kulturális órák keretein belül dolgoznak fel olyan témákat, mint a régészet, a szőlészet, a Balaton élővilága vagy az elfeledett mesterségek.

„Ami külön izgalmas ezen a projekten belül, hogy bekapcsolódunk egy kicsit a duális képzésbe is. Olyan hasznos szakmai ismereteket nyújtunk át például a szőlészet-borászatról a gyerekeknek, amelyet mi úgy gondolunk, hogy csak a múzeum tud, hiszen megismertetjük a szőlészet-borászatnak a múltját is, nem csak a jelennel, illetve a jövővel foglalkozunk.” - emelte ki Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A múzeumban az elmúlt évben uniós forrásból és önkormányzati támogatással kialakítottak egy visualguide rendszert is. Ennek köszönhetően a városba érkező német és orosz turisták egy applikáció segítségével hozzájuthatnak a kiállítás ismeretanyagához. A tárlatvezetés mellett számos egyéb információt is megtalálhatnak a múzeummal kapcsolatosan.              

A múzeum az elmúlt évben egy mintaprojektet is megvalósított „A mi városunk másképp” címmel a Vajda János Gimnázium, a VSZK és a nagykanizsai Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjainak részvételével. A projekt célja, hogy aktív kapcsolat alakuljon ki az iskolák és a kulturális és köznevelési intézmények között. Emellett a tanulók számos ismerettel is gazdagodhattak.                       

„Kifejezetten jól szórakoztunk. Szombatonként voltak ezek az összejövetelek, összeröffenések. Attól függetlenül, hogy sok plusz munka volt vele, és tényleg a hétvégénk egy részét rááldoztuk, sokat tanultam. Többek között nem csak történelmet, hanem marketing kommunikációt, kommunikációt, és különböző fórumokat, adatkutatást is tanultam. Kifejezetten örülök az új ismereteknek, mert ezeket egy szimpla iskolai feladathoz is fel tudom használni.” - mondta Cuppon Panna, a Vajda János Gimnázium diákja.

A pályázatok lebonyolításában a múzeum minden szakmai munkatársa részt vesz. Azok, akik bekapcsolódnak a programokba, egyedi és átfogó ismereteket szerezhetnek a múzeum tárgyi és szellemi gyűjteményét illetően is.

Regman Karola - Keszthelyi TV                          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus